Beton yüzeyinin perdahlanması işlemi, pürüzsüz bir yüzey görünümü elde etmenin yanı sıra, aşınma dayanımı ve dış etkilere karşı dayanıklılığı yüksek bir beton yüzeyi elde etmek amacıyla yapılır.
Perdahlama işleminin kalitesi betonun aşınma dayanıklılığını önemli ölçüde etkilemektedir. Perdahlama işlemi soncunda betonun yüzeyinde çıkıntı ve çukurluklar kalmamalıdır.
İngiltere’de yapılan aşınma deneylerinde ”helikopter” adı verilen cihazla yapılan uygulamanın el ile yapılan perdahlamaya kıyasla çok daha fazla aşınma direncine sahip yüzeyler verdiğini göstermektedir.
Son düzeltme işleminin makineyle yapılmasının oldukça etkili olduğu yukarıdaki grafikte gösterilmektedir.
Beton yüzeyinin perdahlanması işlemi genellikle, beton yüzeyinin aynı seviyeye getirilmesi, ilk düzeltme işlemi ve ikinci düzeltme işlemini kapsamaktadır.
Betonun sıkıştırma işlemi tamamlandıktan sonra, beton yüzeyini aynı seviyeye getirmek amacıyla mastar adı verilen yeterli uzunlukta bir ahşap vasıtasıyla beton, yavaşça kesme hareketi yaparak bir taraftan diğer tarafa doğru hareket ettirilir. Mastarın ön tarafında kalan beton, seviyenin düşük olduğu noktalara doğru itilir. Mastarın ön kısmında aşırı oranda beton birikmesi durumunda kürek vasıtasıyla uzaklaştırılır.
Bu işlemi takiben, beton yüzeyindeki çıkıntı ve çukurları yok etmek ve büyük agrega tanelerini beton içerisine gömmek amacıyla beton yüzeyine mastarlama işlemi yapılır. Normal betonlama işleminde kullanılan mastarlar tercihen ahşaptan, hava sürüklenmiş betonlarda kullanılan mastarlar metalden yapılmış olmalıdır. Çünkü ahşap beton yüzeyine yapışma eğilimindedir ve beton yüzeyinde yarılmalara neden olabilir.
-
İlk mastarlama işlemi terleme ile yüzeye su toplanmadan önce tamamlanmış olmalıdır. Yüzeyin aşırı oranda mastarlanmasından kaçınılmalıdır. Aksi takdirde durabilite özellikleri zayıf bir yüzey elde edilir.
İkinci perdahlama işlemi, taze betonda terleme ile yüzeye çıkan su kaybolduktan sonra ve beton, üzerinde yürünebilecek kadar sertleştikten sonra (bu durum beton üzerinde yüründüğünde 5mm’lik iz oluştuğu zamandır) yapılır.
İkinci perdahlama işlemi elle yapılacaksa mastar beton yüzeyine yüzdürme şeklinde uygulanmalıdır. Ancak daha iyi sonuç almak için helikopter adı verilen cihazların kullanılması tavsiye edilmektedir.
-
Beton yüzeyini perdahlanması işleminde ek su kullanılması yüzeydeki SU/ÇİMENTO oranını arttıracağından sakıncalıdır.
KAYNAK: Uludağ Üniversitesi Yapı Malzemesi Ders Notları