Beton Çatlaklarını Epoksi ile Onarım Yöntemi
Beton çatlakları, çatlağın genişliğine, uzunluğuna ve derinliğine bağlı olarak epoksi enjeksiyonu gibi farklı teknik ve yöntemler kullanılarak onarılır. Beton çatlaklarının çoğu, büzülme (rötre), ısı, yanlış derz yerleştirmeleri, aşırı gerilme – yükleme koşulları ve dış etkenlerin neden olduğu hareketlerle ilgilidir. Bu onarımların bir kısmı doğrudan çatlağa uygulanan epoksi enjeksiyonları kullanılarak tamamlanmaktadır. Epoksi uygulaması çatlağın yönüne ve betonarme elemandaki yerine göre de değişmektedir.
Beton kırılmasının tipik sebeplerinden bazıları şunlardır:
1- Kurutma büzülmesi (Yetersiz kürleme)
2- Termal daralma veya genişleme
3- Yerleşim
4- Uygun kontrol bağlantılarının olmaması (Düğüm noktalarının düzensizliği)
5- Betonda bükülme, gerilme veya kayma çatlaklarına neden olan aşırı yüklenme koşulları.
Bu epoksi ile onarımın amacı nedir?
Bu onarım türünün temel amacı, yapısal bütünlüğü ve beton elemanın neme nüfuz etmesine karşı direnci sağlamaktır. Yani çatlaklardan içeri sızarak donatının korozyona maruz kalmasını önlemektir. Kısaca az hasarlı elemanların onarımında kullanılır.
Epoksi onarım yöntemi ne zaman kullanırım?
Epoksi enjeksiyonu ile bir çatlak onarımına başlamadan önce, çatlak sebebi ve yapısal onarım ihtiyacının belirlenmesi gerekir. Çatlak, yapının yapısal bütünlüğünü tehlikeye atmazsa, poliüretan harçlar veya diğer yapısal olmayan malzemelerle çatlağın doldurulması daha uygun bir seçenek olabilir. Yapısal bir onarım gerektiğinde, epoksi enjeksiyonuna devam etmeden önce çatlağa neden olan koşullar düzeltilmelidir. Çatlak nemliyse ve kurutulamıyorsa, neme dayanıklı bir epoksi düşünülmelidir. Korozyonlu çelikten oluşan çatlaklar, epoksi enjeksiyonu ile onarılmamalıdır, çünkü sürekli korozyon yeni çatlakların ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Epoksi Onarım İle Çatlak Tamiri İpuçları:
En yaygın sorunlardan bazılarına karşı dikkat edilecek hususlar şöyledir;
1- Düşük basınçlı bir enjeksiyon ayarıyla başlayın ve gerekirse basıncı arttırın.
2- Daha büyük ve derin çatlaklar daha fazla enjeksiyon basıncı gerektirir.
3- Geniş çatlakları doldururken, epoksinin beton çatlaklarını doldurmasını sağlamak için çok fazla değil bir süre bekleyin. Eğer fazla beklerseniz epoksi rijitleşecek ve alana ulaşmanız zorlaşacaktır.
4- Enjeksiyon aleti eğer yüksek basınç ile çalışıyorsa; işi bilen bir kişiden yardım isteyin.
5- Epoksi akışını tıkayan döküntülerin bir sorun olabileceğinden veya çatlak sürekli olmadığından, maddenin taşmasına dikkat edin.
6- Çatlak çok geniş olduğunda, enjeksiyon metodu çalışmayabilir. Devam etmeden önce çatlağın tamir edilebilir olduğundan emin olun.
Diğer yazılarım için tıklayın>
https://www.sanalsantiye.com/author/mustafazdmr/
Kaynaklar:
https://engineeringdiscoveries.com