Neden Kadınlar İnşaat Mühendisliğinden Çekiniyor?
Bu sorunun kaynağı toplum yapımızla alakalı. İnşaat mühendisliği denilince akla zor bir meslek şantiyecilik, toz, toprak ve çamur geliyor. Yani işin zorluğu bir kadın için ne kadar uygun sorusu akıllara getiriyor. Bu soru üzerine aileler çocuklarına müdahale etme gereksinimi duyuyor. Bu nedenle rahat bir meslek görünümünden inşaat mühendisliği seçeneğini çıkartıyorlar.
Ama bu oldukça yanlış ve bilinçsiz bir yaklaşım. Çünkü inşaat mühendisi sadece şantiyelerle sınırlı bir meslek olmadığı gibi oldukça zevkli bir meslektir. Bunun yanında sadece inşaat mühendisliği değil, diğer bütün mesleklerinde zorlukları bulunmaktadır. Bu konuda masa başı iş olsun rahat olsun düşüncesi de zamanla yanlış ve stresli bir tercih olabiliyor.
Peki İnşaat Mühendisliğini Kazanan Bir Kadın Okulda Zorlanır mı?
Sadece inşaat mühendisliği ile bu konuyu sınırlamak oldukça yanlış ve sığ bir düşüncedir. Çünkü mühendislik dallarının her biri temel doğa bilimlerini içinde barındırır. Bu nedenle bir mühendis adayını cinsiyet bazında değerlendirmek oldukça yanlıştır. Yani başarı cinsiyetten çok çalışma ve yeteneğe bağlıdır. Bununla birlikte üniversite yaşamında mühendis adayı kadın arkadaşlarımızın büyük bir çoğunluğu oldukça başarılı bir şekilde mezun olabiliyorlar.
Devlette mi Özel Sektörde mi Çalışmayı Tavsiye Edersiniz?
Bu konu genel olarak sadece kadınları değil diğer tüm mühendis adaylarının da ortak sorusudur. Bu nedenle kişisel beklentiler ile doğrudan alakalıdır ve tavsiye vermek oldukça yanlıştır. Kazanç beklentisi, gelecek planlarını doğru yaparak tercih yapmanız en doğru düşünce tarzıdır. Yani mutlu olacağınız işi ve iş yerini seçmeniz sizin elinizde ve çalışmanıza bağlıdır. Devlet memuru olarak ilk başta tatmin edici ücretler kazanabilirsiniz ama bu özelde çalışan veya kendi işini yapan meslektaşlarınızın sizden daha iyi yerlere gelmesini veya daha çok para kazanmayacağı anlamına gelmez.
Peki Şantiyede mi Büroda mı Çalışmamızı Tavsiye Edersiniz?
Şantiye işleri, yerine göre oldukça zor işlerdir. Büro mühendisliği ise masabaşı iş olarak görüldüğü için göze daha kolay gelmektedir. Bu noktada büro işleri daha cazip görünse de bu çoğu zaman tam tersi de olabilmektedir. Şantiye zor olabilir ama zevklidir. Şantiyelerde bir deyim vardır ”Şantiyenin tozunu yutan ondan vazgeçemez.”
Bunun sebebi ise zamanla anlaşılacak bir duygudur. Çünkü işin proje kısmı sadece hayali bir bakış açısından ibarettir. Kesinlikle bu demek değildir ki proje mühendisleri işin bir parçası değildir. Yalnız şantiyeciler projeyi esere dönüştürdükleri için işin bitiminde onu gözle görürler ve bunu biz yaptık duygusunu yaşayabilirler.
Hiç Şantiyede Çalışan Kadın Mühendis Arkadaşınız Var mı?
Bu konuda yıllar önce inşaat mühendisliğine ve şantiyeciliğe ilk başlamama vesile olan kadın meslektaşımdan bahsetmeden geçemem. Kendisi 5 yıldır şantiye şantiye gezerek birçok önemli esere imza atmış önemli bir kadın yüksek inşaat mühendisidir. Gece gündüz demeden kar, yağmur, çamur demeden beton ile demirin aşkını kalıpta buluşturmuş ve yaşama eserler kazandırmıştır. Tabi bunu tek başına yapmadı ama cesareti ve azmi ile birçok kadının tırnağım kırılır korkusuyla yakınına dahi yaklaşmadığı alanların içinde çabalarıyla önemli eserler inşa etti.
İnşaat Mühendisliği Mesleğini Tavsiye Eder misiniz?
Bir inşaat mühendisine sorulabilecek en zor sorulardan biridir. Ama eğer mesleğinizi severek yapacaksanız, ortaya çıkarttığınız eserlerden, çizdiğiniz projelerden, yönettiğiniz işlerden mutluluk hazzı alacaksanız inşaat mühendisliği dünyanın en güzel mesleğidir. Üniversiteye hazırlanan, inşaat mühendisliği bölümlerinde okuyan birçok öğrenci ”Civil Engineering” teriminin ”civilization” yani uygarlık, medeniyet gibi kelimelerden geldiğini öğrenmeden mühendis olacağım dememelidir. Çünkü inşaat toplumumuzda sadece konut yapan kesimin temsilcisi gibi görünse de, yolları, barajları, enerji santrallerini ve hatta kaldırımları dahi inşa edenler inşaat mühendisleridir.
Son olarak inşaat mühendisliği cinsiyete bakmaksızın yapılabilecek eğlenceli ama bir o kadar da zor meslektir. İnşaat mühendisleri diğer mühendislikler gibi her toplumun önemli ve saygıya değer bireylerindendir. Daha önce de dediğimiz gibi ”Uygarlık var oldukça, birileri onu inşa etmek zorundadır.”
Yük. İnş. Müh. Muhammed DEMİRKOLLU