Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Bilgi ve Teknoloji Topluluğunun düzenlemiş olduğu kariyer günlerine Mayor IV etkinliğine Sanal Şantiye olarak bizde iştirak ettik. Mühendislik ve kariyer alanında sektörlerin enine boyuna değerlendirildiği Mayor IV kariyer günlerinde, inşaat sektörünün önde gelen online oluşumu sitemiz Sanal Şantiye adına tecrübelerimizi genç arkadaşlarımızla paylaştık.
Genel olarak değerlendirmeye Balıkesir Üniversitesi ile başlayalım, yerleşke olarak oldukça büyük bir alana sahip ve gelişmeye müsait bir yapısı var. Bununla birlikte şehir merkezine olan uzaklığı (yaklaşık 20 km) öğrenci arkadaşlarımızı oldukça yoruyor gibi duruyor, bu noktada ”Kim karar vermiş bu Çağış Yerleşkesinin yerine?” demeden duramıyor insan. Mühendislik ve mimarlık fakültesi çoğu üniversitede olduğu gibi en eski yerleşik düzene sahip ve oldukça başarılı görünüyor.
Başarılı demişken asıl konumuza geri dönelim, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçen genç, arı gibi çalışan bir gurup ”Uluslararası Bilgi ve Teknoloji Topluluğu”. Oldukça güzel işler başarmış ve başarmaya devam edecek gibi görünüyorlar. Harcadıkları emek ve gözlerinin içinde ki o umut dolu pırıltı her birinin iyi ve çalışkan mühendisler olacağını gösteriyor. Bununla birlikte konferans esnasında gurubun dışındaki fakülte öğrencilerinin pek bir çekingen ve pasif görünmesi sınavların yeni bittiğinin işaretiydi diye düşünüyorum. Sınav yorgunluğu da olsa, bir mühendislik öğrencisinin tıpkı gurup üyeleri gibi tuttuğunu koparan cinsten olması gerektiğini düşünüyorum.
Genel olarak ta ülkemizin ve mühendisliğin gereği, araştıran, soran, bilgiye aç, bildiğini paylaşan ve çekinmeden konuşan bireylerin var olması. Eğitim sistemimizin karmaşıklığı, hazırı var anlayışını bireylere yerleştirmesinin bir sonucu olarak, bireylerin kendisini geri plana çekmesi hayatın sadece sınavlardan oluştuğu algısının bunda etkisi olduğunu düşünmeden edemiyorum. Fakat belirtmem gereken bir nokta var. Sitemizde daha önce yayınladığımız yazılarımızın;”Neden inşaat mühendisliği?” ve ”Bayanlar için inşaat mühendisliği uygun bir meslek mi?” bir çok arkadaşımız tarafından okunduğunu görmek araştıran bir nesilin yinede var olduğunun bir göstergesi olsa gerek. Yinede Türkiye’de mühendisliğin, özellikle inşaat mühendisliğinin ağabeylerinden sayılan Feyzi Akkaya ve Sezai Türkeş’in (STFA’nın kurucuları) pek tanınmaması oldukça üzücü. ”Ömrümüzün kilometre taşları”,”Şantiye El Kitabı” gibi eserlerin ve Mühendislik-Tecrübe Eğrisinin sahibi Feyzi Akkaya’nın bilinmemesi gençlerimizin geçmişle olan bağının kopuk olduğunun göstergesi gibi görünüyor.
Her ne olursa olsun BAUN IITC yani Balıkesir Üniversitesi Uluslararası Bilgi ve Teknoloji Topluluğu sayesinde bir çok arkadaşımız artık Mühendislik-Tecrübe Eğrisini biliyor. İşte bu oldukça büyük bir başarı. Hedeflenen ve elde edilene bakılırsa inşaat mühendisliği ve ülkemizde mühendislik adına amacına ulaşan bir etkinlik oldu. Genç mühendis arkadaşlarımı teker teker tebrik ediyorum. Emeğinize sağlık!
Ve unutmayın; ”Bilgi paylaştıkça çoğalır.” ilkesiyle kurduğumuz Sanal Şantiye bizi sizlere getirdi. Bu demek oluyor ki ”Uygarlık var oldukça; birileri onu inşa etmek zorunda!”