Baraj Projelendirme Aşamaları Nelerdir? Merak edilen bu konuyu sizin için irdeledik. Büyük bir baraj inşaat projelendirilmesinde işin büyük bir kısmı inşaat mühendislerine düşmektedir, bunun dışında diğer mühendislik dalları ve mimarların ortak çalışması sonucunda projelendirilir.
Bu projede, işverenin ihtiyaçların belirlenmesinin ardından; keşif, projenin yapılacağı arsanın ölçülerinin alınması ve ölçeklendirilmesi, yerleşim kotlarının, arsanın yönlerinin; yani rüzgâr için kuzeygüney, ışık için doğu-batı akslarının belirlenmesi, topografik özelliklerinin çıkarılması harita mühendisleri tarafından alınır, daha sonra jeoloji mühendisleri tarafından loglar alınarak yerin yüzeyinin ve altının bugünkü durumunu inceleyerek rapor hazırlar yerleşim alanlarında yer seçimi çalışmalarını yürütür. Aynı
zamanda jeofizik ve hidrojeolojik etütlerin yapılır.
Hidrojeoloji mühendisleri baraja gelecek yeraltı ve yer üstündeki suların aranması, bulunması ve kullanılması hakkında yoğun çalışmalar yapar. Bu çalışmalar sonucunda bulunan suların su akış yönünü kontrol altına almak için maden mühendisleri tarafından tabanına tüneller yapılır. Yine bu tünellerin kontrolleri jeofizikçilerin gönderdiği dalgalarla tespit edilir.
Yapılan tüm bu çalışmalar sonucunda oluşturulan raporlar doğrultusunda zemin güçlendirme ihtiyaç gereksinimi var mı diye bakılır, zemin güçlendirmesine ihtiyaç var ise inşaat mühendisler tarafından gerekli çalışmalar yapılarak zemin güçlendirilir. Bu aşamalarda kullanılacak malzemeleri, malzeme ve metalürji mühendisleri tarafından malzeme araştırması ve incelemesi yapılır. Kullanılacak malzemelere XRD, SEM ve DTA analizleri yapılır, malzemenin korozyona karşı direnci incelenir.
Yapılan zemin çalışmaları sonrası geoteknik mühendisi (inşaat mühendisi anabilim dalı) tarafından depreme karşı dayanımı inceleyerek deprem risk analiz raporlarının hazırlarlar. Bu aşamalar bitirdikten sonra mimarlar tarafından Avan projelerin hazırlanma işlemine başlanır.
Bu projede sadece teknik özellikleriyle değil, sosyal, kültürel, ekonomik ve ekolojik yönleriyle de ele alınmalıdır bu konuda mimara çok büyük bir iş düşüyor. Böylece meydana gelebilecek problemler öngörülerek erken çözümler üretilir, farklı bakış açıları değerlendirilir. Tüm bu süreçler statik projeyi çizen, proje yönetimini üstlenen mühendislerle koordine bir şekilde, bilgi alışverişi yapılarak yürütülür. İnşaat mühendisleri tarafından barajın hidrolojik verilerine dayanarak taşkın debileri hesaplanarak hidrolik tasarımının yapılır. Daha sonraki aşamada mimari projeye uygun olarak statik projelendirme vardır. Zemin ve temel etüt standartlarına uygun olarak, mevzuatta bildirilen ve inşaat mühendisleri tarafından tasarlanan ölçekler doğrultusunda hazırlanır. Yapılması planlanan barajın büyüklüğüne ve özelliklerine göre de şekillenir. Yapının betonarme, yığma ya da çelik olma durumuna göre barajın taşıyıcı sistemlerinin ne şekilde yapılacağını gösteren, bunların kesitleri ve detaylarını içeren planlama ve hesap işlemleri yapılarak statik projelendirme gerçekleşir.
Barajımızın son olarak mekanik tesisat ve elektrik projelendirmesi gerekmektedir. Barajımızın mekanik tesisat projeleri makine mühendisleri ve teknik ressamlarca hazırlanır. Baraj ve etrafına kurulacak tesis alanındaki Yapıların, mekanik altyapısını tayin eden bu projelerde, binanın su, atık su, hidroelektrik santralleri, ısıtma, soğutma, havalandırma, yangın önleme sisteminin nasıl olacağı ve bunlara ait cihaz türleri ve güçleri ile, binanın temiz su ve kanalizasyon hatlarının nerelerden geçeceği ve boru çapları makine mühendisleri tarafından belirtilir. Barajımızın enerji gereksinimlerini karşılamak için elektrik projesi çizilir.
Elektrik projesi ise elektrik mühendisleri veya elektrik elektronik mühendisleri tarafından bir yapının enerji ihtiyacını karşılayacak tüm elektrik tesisatının yürürlükte olan esas ve kanunlara uygun olarak bilgisayar ortamında tüm detaylarıyla çizilmesi işidir. Yapı kullanım amaçlarına ve ihtiyaçlarına göre aydınlatma, priz , yangın ihbar, güvenlik, seslendirme, enerji depolama vb. gereksinimler belirlenerek yapıelektrik projeleri hazırlanır.
Tüm bu projeler bittikten sonra proje onayı için gerekli denetleyici kurumlara gönderilir. Proje onaylandıktan sonra şantiyede mühendis ve teknik elamanlara uygulamaları yaptırılır.