Kağıthane’de çöken bina ve sonrasında yaşanan durumlardan ötürü Çevre ve Şehircilik geniş kapsamlı olarak harekete geçti. Tüm ilçeleri de kapsayıcı bir şekilde yapımı devam eden ya da yarım kalan tüm inşaatların istinat duvarlarının ne durumda olduklarına dair çalışmalar yapılacak. Hürriyet Gazetesi’nde çıkan habere göre özellikle uzun bir süre yapımına ara verilen şantiyelerde çeşitli çökme olaylarının yaşanabileceği vurgulanıyor. Bundan dolayı gerek bakanlık yeklileri gerek ilgili ilçe belediyelerine ait kurumlar yoğun inceleme içerisinde.
İlk Adres Fikirtepe
Kentsel dönüşüm denilince ilk akla gelen yerlerden bir tanesi de şüphesiz ki Fikirtepe. Bölgede çeşitli inşaatların yarım olarak kaldığı görülürken çökme risklerinin olduğu dair tutanaklarda hazırlanıyor. Bununla birlikte inşaat mahalline riskler hakkında bilgilendirme yazıları asılmış halde. İstanbul özelinde tüm ilçelerde uygulamaların devam edeceği vurgulanırken inşaatı çeşitli sebeplerle devam eden projelerin tespit edilmesi isteniyor.
İlçe belediyeleri ise tüm istinat duvarlarının güçlendirilmesi, yoksa yapılması üzerinde çalışmalar yürütüyor. İstinat duvarlarının çökmesinden dolayı büyük risklerin olduğunun altı çizilirken vatandaşların mağdur olmaması da söz konusu. Bu kapsamda inşaatı devam edecek yeterliliğe sahip olmayan inşaat firmaları ile tek taraflı fesih hakkı getirilecek. Vatandaşlar maddi kayıplarını telafi ederek inşaatın sorunlarını çekmek zorunda kalmayacak.
İstinat Duvarı Açıklaması
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen risk raporunda mayıs ayı önem taşıyor. 3 aylık süre mayıs ayında dolacak olup son durumlarla ilgili bakanlık tarafından açıklama yapılması bekleniyor. Bununla birlikte inşaat Mühendisleri Odası Başkanı Cemal Gökçe tarafından istinat duvarı neden çöker sorusunun da cevabı yanıtlandı. İstinat duvarlarının zaman içerisinde altının boşaltılması sebebiyle çökebileceğini belirten Gökçe, “yer altındaki suyun boşaltılması ya da suyu dışarı tutacak bir sistem geliştirilmesi şart” açıklamasında bulundu.