Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği’nin (TMMOB) de bir üyesi olduğu Avrupa Ulusal Mühendislikleri Fedarasyonu (FEANI) tarafınca mühendislere verilen belgede büyük düzenlemelere gidildi.
Mühendisler için oldukça büyük bir önem taşıyan Eur- Ing yani Avrupa Mühendisliği belgesine başvuru yapabilecek adaylar için kriter değişiklikleri yapıldı. Böylece Türk mühendislerin yurt dışı iş imkanı arttırıldı. Uluslararası bu belgeyi elde etmek isteyen mühendisler için büyük avantajlar bu düzenlemede yer alıyor.
TMMOB ve FEANI arasında yapılan görüşmeler oldukça ilgi odağı olmuştur. Görüşmelerde üyelerin herhangi bir haksızlığa veya hak kaybının engellenmesi üstünde duruldu. FEANI’nın belirlediği sınırlar içerisinde üyelerin rahatça hareket edebilmesinin kolaylaştırılması adına düzenlemelerin yapılması gerekliliğinin önemi vurgulandı. Görüşmeler neticesinde ise “FEANI Index” koşullarını sağlayacak düzeyde düzenlemelere gidildi.
Avrupa Mühendisliği Belgesi Almak İçin Başvuru Şartları
Yeni düzenlemeler ile birlikte artık Eur-Ing belgesi almak için başvuru yapan üyeler, 4 yıl boyunca almış olduğu eğitimi ile birlikte en az 3 yıl gibi bir iş tecrübesi olması koşulunda başvuru yapılabilme olanaklarının tamamen önü açılmış konumdadır. Ayrıca mezun olunan okulun FEANI Index ile ilgili programı olup, olmaksızın başvuru yapabilmeleri söz konusudur. Bu düzenleme olmadan önce üyeler, başvuruda bulunurken FEANI Index programı ile mezun olunmadığı takdirde 15 yıl gibi bir süre mesleki tecrübe deneyimi aranmaktaydı.
FEANI Index programları dahilinde mezun olmayan üyeler için FEANI’nın aradığı diğer kriterler sağlanması durumunda hemen başvuru yapabilir. Başvuru sahibi tarafından doldurulacak olan ‘’Program Değerlendirme Formu’’ ile programı yürüten ilgili bölüm başkanlığı tarafına onaylatılır. Bu sayede Avrupa Mühendisliği belgesini (Eur-Ing) alarak uluslararası bir nitelik kazanabilirler.
Peki, Eur-Ing (Avrupa Mühendisi) Belgesi Nedir?
Mühendislerin kendi ülkeleri dışında faaliyette bulunmak amacı ile FEANI sınırları içinde ve dışında hareketliliğinin kolaylaşması adına yapılan mesleki formasyonların karşılıklı olarak tanınması için oluşturulan belgedir.