AutoCAD dwg dosyalarınızın yanında beliren bak uzantılı dosyanın ne işe yaradığını ve bu dosyaları nasıl dwg formatına çevireceğinizi açıklayalım.
Backup yani Yedek Dosyaları:
Çizimlerinizin yedek dosyaları genel olarak dwg dosyanızı her kaydettiğinizde AutoCAD tarafından otomatik olarak oluşturulur. AutoCAD’inizin varsayılan ayarlarında .bak dosyanız, dwg dosyanız ile aynı isimle ve aynı dizinde oluşur. (cizim1.dwg, cizim1.bak gibi..) AutoCAD tarafından otomatik oluşturulan bu dosyalar ile son kayıttan bir önceki kaydınızı kurtarabilirsiniz.
Yani saat 12:30 da dwg dosyanızın ilk kaydını aldınız, saat 12:45’de 2. defa kayıt ettiniz, daha sonra elinizdeki .dwg dosyası bozuldu, silindi. Aynı dizinde, aynı isimde bulunan .bak dosyasını geri getirdiğinizde saat 12:30 da kaydettiğiniz çizim yedeklerinize ulaşırsınız. Bu yüzden çizimlerinizi sık sık kaydetmekte yarar var.
Backup dosyalarını nasıl dwg formatına çevirebilirim?
Bunu yapmak oldukça kolay. Yapmanız gereken tek şey cizim1.bak uzantılı dosyanızın uzantısını silerek, cizim1.dwg yapmak.
Kaydettiğim dwg lerin bak dosyası oluşmuyor ne yapmalıyım?
AutoCAD ekranınızın komut satırına ISAVEBAK yazıp entera basarak programınızın bak dosyası oluşturup oluşturmadığını kontrol edebilirsiniz.
ISAVEBAK 1 komutu bak uzantılı dosya oluşmasına izin verir,
ISAVEBAK 0 komutu ise bak uzantılı dosya oluşmasını engeller.
Son olarak çizimlerinizi kurtarabilmek adına bu komutu engellemenizi tavsiye etmiyoruz.
Mustafa AKSU – sanalsantiye.com