Atık su inşaatı maliyet hesabına geçmeden önce proje üzerinde metrajımızı hesaplamamız gerekmektedir. İş süresinin doğru hesaplanması önemlidir. Maliyet hesabımızda süre eksik hesaplanırsa fazladan geçirilen her vakit bize maddi zarar olarak dönecektir. Fazla hesaplanması durumunda ise yaklaşık maliyet hesabı fazla bulunacağından bu oranla teklifte fazla verilir. Fazla verilen tekliften dolayı iş alınamayacaktır. Sizin belirleyeceğiniz metraj çok önemlidir. Bu durumda eğer sert bir zemin kazarsak günlük metrajımız az olacak. Bu hesabı yapabilmek için gözlemsel numune almanızı tavsiye ederim. Eğer malzeme toprak ise günlük metraj fazla, küskülük ise ortalama, kaya ise de metrajı az almanız gerekir.
İçindekiler
Mazot Bedelinin Hesaplanması
Mazot bedelini iki yöntem ile hesaplayabiliriz.
1.Yöntem
Toplam hat uzunluğu * lt/m kabulü = Mazot (lt) Mazot* mazot fiyatı(1lt)= toplam tutar.
2. Yöntem
Mazot(lt) = Ekskavatör sayısı*Günlük çalışma saati*Yakıt(lt/saat)*Toplam gün formülüyle hesaplanır.
Aynı işlemi beko-loder için de yapılması lazım. Bu bulduğumuz iki ayrı değeri de kabul edilen mazot fiyatı ile çarpılması lazım. En son işlem, toplam bedeli hesaplamaktır.
Kamyonda ise, öncelik olarak kamyonların toplam iş boyunca yaptığı kilometre bulunur. Ekip sayısı*Kamyon sayısı*günlük km*toplam gün ile hesaplanır.Bulduğumuz mazot değerini kabul edilen mazot fiyatı ile çarpıyoruz.
Binek otomobiller için aynı işlemleri tekrarlıyoruz ve en son bulduğumuz tüm verileri topladığımızda genel toplam maliyeti hesaplamış oluyoruz. Kamu ihalelerine hazırlanırken KDV hariç hesaplanması gerekir. Bulduğumuz kdv dahil fiyatını / kdv fiyatına bölmemiz gerekir.Benim fikrimi sorarsanız ikinci yöntemi tavsiye ederim.
Makine Kira Bedeli
Tutar (ekskavatör, beko-loder,kamyon)=Adet (1 ekip)*Ekip sayısı*Aylık kira*süre işlemi ile bulunur.
Binek otomobil için ise aynı işlem tekrarlanır fakat şantiye şefi geçici kabul işlemleri için bir ay daha fazla çalışacağından, şantiye şefinin alacağı bir aylık ücrete eklenir. Bulduğumuz tüm sonuçları topladığımız da toplam tutar hesaplanmış oluruz.
Beton Malzeme Bedeli
Bir numaralı poz = Metraj*Zayiat*fiyat* (1-iskonto) şeklinde hesaplanır. Tüm poz numaraları hesaplandıktan sonra gerçek fiyatları toplamak kalır.
Nakliye Bedeli
Beton boru= hat uzunluğu-ctp değeri. Sal dorse kamyonlarla nakili gerçekleştiriyoruz. Bunun avantajı,malzemeyi çok üst üste yığmadığımız için alttaki boruların hasar görmesini engellemiş oluyoruz. Bir sal dorse kamyonu on tane (taban, konik, kapak) yerleştirebiliyoruz.
Nakliye bedeli=ton başı ücret* 1 sefer (tonaj)*sefer ücreti*sefer sayısı formülüyle hesaplanır.
CTP Malzeme Değeri
Öncelikle malzemelerimiz için fiyat listesi almamız gerekir. Fiyatlar dolar üzerinden verileceğinden güncel kur ile Türk lirasına çevirmeden işlem yapamayız.
CTP malzeme fiyatı=fiyat*metraj formülüyle hesaplanır. Genel toplamı yukarıda belirtiğimiz gibi tüm verileri toplayaral elde ediyoruz.
Kırmataş Bedeli
Öncelikle; Ctp hattının hepsinde yataklama ve gömlekleme olacak, şehir merkezinde olan asfalt olan yollar; yataklama, gömlekleme ve mıcır dolgu olacak. Bunun dışında kalan hatlarda sadece yataklama olacak.
Hesaplama geçersek; 65-100 malzeme olan hatlar: hat uzunluğu*yükseklik*iksalı kazı genişliği
Yataklama: hat uzunluğu*yataklama değeri*iksadan gelen değer
Gömlekleme olan hatlar: Ctp hat uzunluğu*(gömlekleme yüksekliği*genişlik-boru alanı)
Asfalt-kırmataş olan güzergâh için: hat uzunluğu (mıcır dolgu olan)*(gömlekleme yüksekliği*hendek genişliği-boru alanı)
Totalde gömlekleme: Ctp hat uzunlupu + asfalt- kırmataş olan güzergah
Mıcır dolgu için: hat uzunluğu*hendek genişliği*yükseklik (yükseklikten gömleklemeyi düşüyoruz) olarak hesaplıyoruz. En son ise bunların hepsini topladığımızda kullanmamız gereken mıcırı hesaplamış oluyoruz.
Toplam tonaj = kırmataş miktarı * yoğunluk
Toplam tutar=Toplam tonaj*Ton fiyatı
Kırmataş toplam maliyet =Nakliye fiyatı (nakliye edilecek tonaj*fiyat)+Toplam tutarlar şeklinde bulunur.
Pvc Boru Malzeme Bedeli
Pvc boru tutarı: Metraj*fiyat formülüyle hesaplanır. Bulduğumuz tüm değerleri toplamayı unutmayın.
Kanal İşçiliği Yapım Bedeli: Tutar= hat uzunluğu*işçilik metre fiyatı. Bulduğumuz tüm değerleri toplayıp genel toplamı buluyoruz.
Personel Giderleri
Sözleşme tasarımızın 23.maddesine göre;
1 adet şantiye şefi
6 adet topoğraf
1 adet imalat kalite kontrol elemanı
1 adet iş sağlığı ve güvenliği uzmanı
1 adet iş yeri hekimi
3 adet otomobiller
6 adet ekip kurulmasını zorunlu kılmıştır.
Maaş*çalışma süresi=Bir personelin maliyetini hesaplamış oluruz. Bu işlemi tüm personeller için yaptığımızda ayrı ayrı giderlerini bulmuş oluruz.
Beslenme ve Barınma
Sabah kahvaltısı normal fiyatın yarısı olduğundan kişi sayısının yarısı olarak yazılır. Öğle yemeği için toplam kişi sayısına günlük gelen sürveyanı da ekliyoruz. Akşam yemeği toplam kişi sayısı üzerinden hesap yapılır.
Toplam tutar=Günlük yemek adedi*çalışma süresi*30 (gün)*yemek fiyatı
Barınma için ise; Tutar=Aylık kira*Kira süresi Genel toplam = Barınma +Beslenme şeklinde bulunur.
Görüntüleme ve Jetting
Bu kısımda görüntü alımı ve jetting giderlerini hesaplamaya çalışacağız. Bütün hatların görüntüsü alınacak ve idareye teslim edilecektir. Görüntü alımı için ara toplam tutar=hat uzunluğu*metraj olarak hesaplanır.
Öncellikle ctp hattının hepsinin temizliğini yapmamız gerekiyor. Ctp hattı sulak alanlarda olduğundan dikkat edilse dahi arada atık su bir şekilde hattın içine sızıyor ve sızarken hattımıza kirli malzemeyi beraberinde getiriyor. Bu nedenlerden dolayı hattımız kirleniyor. Geriye kalan metrajında %20’sini temizliyoruz. Çalışacağımız alan sulak bir bölge ise oranı artırmamız lazım.
Hat uzunluğu* metre fiyatı=Tutar
Toplam maliyet =görüntüleme + jetting(temizleme)
Yatay Geçiş (Pnömatik)
Yatay geçiş için bir devlet yolu ya da demir yolu olmalı. Kazılmasına izin verilmeyen bir üstyapı olması gerekir. Bunu belirledikten sonra geriye hesap yapmak kalıyor. Her geçişimizin uzunluğu ne kadar olması gerektiğini saptamamız lazım. Şevlerin iki yanından da kazı yapacağımızdan, kazı alanıyla şev arası en az 1.5 metre olmalıdır.
Bir yatay geçiş=yol üst kaplaması+(2*şev)+(2*şevden sonra kazılacak yer)
Toplam yatay geçiş =yatay geçiş*3 (2 ile çarpmamızın sebebi şevin sağına ve soluna kazı yapacağımızdan dolayı.) Toplam yatay geçiş hesaplandıktan sonra geriye alınan metrajlarla fiyatları çarpmak kalıyor.
Boru=metraj*fiyat İşçilik=metraj*fiyat
Nakliye tutarı=nakliye*sefer saysı*tutar
Genel toplam=nakliye tutarı+toplam tutarlar
Harita Alımı
Yaptığımız tüm ctp bacaları,muayene bacalarıdır. Bunların yanı sıra güzergâh boyunca atık su hizmeti alabilmek için bıraktığımız parsel bacaları muayene bacalarıdır. Muayene bacalarının kot ve numaralandırılması pozuna bakıldıktan sonra nokta sayısını belirliyoruz. Bulduğumuz bu noktayla, işletme projelerinde akar kotları belirlenecek ve x-y koordinatları belirlenerek bütün işletme projesi bitirilip idareye teslim edilecektir.
Tutar= nokta sayısı*teklif
Diğer Giderler
İksa :6 adet ekip*fiyat
Şantiye kurulum:personel için yatakhane vb. giderler için ödenecek tutar.
Şantiye giderleri:yemekhanenin aylık ihtiyacı vb. Teminat mektubu: (işi bitirme süresi*aylık maliyet) + (bakım devresi * aylık maliyet/2) İş sağlığı ve güvenliği
İş sağlığı ve güvenliği malzemeleri: kişi sayısı*çalışılacak süre*malzeme fiyatı Noter
Muhasebe: çalışılacak süre*aylık ücret
Görülmeyen Giderler
Genel toplam bu maliyetlerin toplanmasıyla bulunur.
İhale Maliyetinin Bulunması Ve Teklif Edilecek Bedelin Belirlenmesi
Genel giderlere kadar olan kısmı sizinle beraber hesapladık.
-All-risk (sigorta)
-KİK payı (İ.B >602.479 TL ise; (%0.05))
-Damga vergisi (%0,948)
-Karar pulu (%0,569)
-Sözleşme bedeli (%0,948)
-Sgk giderlerini de ekmemiz gerekiyor.
İş ne kadar tehlikeli ise asgari işçilik oranı artar. İhale bedeli*asgari işçilik oranı*oluşan bu oranın %25 eksiği=bildirilmesi gereken brüt tutardır.
Ödenecek asgari tutar=bildirilmesi gereken brüt tutar*brüt tutarın kırım oranı (%37,50)
Kar oranını belirlerken makul bir değer vermemiz gerekir. Bu işlemlerden sonra yapmamız gereken tek şey maliyet dağıtımı olacak. Fiyat aldığımız pozlara ait ham maliyetleri birebir karşılarına yazıyoruz. Teklif almadıklarımıza bir yazıyoruz.
Yazar Notu
Hesaplama yaparken güncel mazot kurunun %10 fazlasını almanız daha yararlı olacaktır.
Kaynak / Reference
-
Udemy - Atık Su Projesi Yapımı Ve Maliyet Hesaplaması