Evlerden, sanayi tesislerinden, ticari işletmelerden, kurumlardan ve benzeri binalardan kullanıldıktan sonra boşaltılan sular; atık su olarak tanımlanmaktadır. Dünyada su kaynakları hızlı bir şekilde azalmaktadır. Bu kaynaklar arasında yer alan içilebilir kalitedeki su kaynakları da azalarak tükenme noktasına gelmiştir. Öte yandan bir şekilde arıtılmadan alıcı ortamlara bırakılan atık sular, miktarı her geçen gün azalmakta olan su kaynaklarının kirlenmesine sebep olmaktadır. Bu nedenle mevcut su kaynaklarının kirletilmemesi, su kaynaklarının daha etkin ve verimli bir şekilde kullanılması için atık suların arıtılması elzemdir.
Arıtılan atık sular suyun durumuna göre çeşitli alanlarda kullanılabilmektedir. Hızlı bir şekilde azalan su kaynaklarının, insanlık adına çok mühim olduğu hepimizin kabulüdür. Atık suların uygun arıtma işlemine tabi tutulup arıtılmasından sonra istenilen değerleri sağlaması durumunda çeşitli alanlarda kullanılması mümkün hale gelmektedir. Pis su arıtma işlemi, gün geçtikçe hızlı bir biçimde kirlenmekte olan temel yaşam kaynağımız suyun ıslah edilmesi faaliyetidir.
Atık Su Arıtma Tesisleri
Biyolojik, fiziksel ve kimyasal olmak üzere 3 tip su arıtma tesisi vardır. Aynı zamanda süreç olarak değerlendirilen bu biyolojik, fiziksel ve kimyasal arıtma aşamaları, ayrı bir organizasyonla kurulabileceği gibi birbiri ardına kullanılacak şekilde dizayn edilerek de kurulabilmektedir. Atık su arıtılması pahalı bir sistem gerektirir; işletilmesi ise emek harcanması gereken bir yatırımdır. Bu nedenle atık su arıtma tesisi yapılması planlanırken değerlendirilmesi gereken maliyet kriterleri bulunur ve bunların kapsamlı bir şekilde gözden geçirilmesi gerekmektedir.
Atık Su Kullanım Alanları
Dünya üzerindeki tüm su kaynakları, kendisini sürekli yenileyen sınırlı bir arzdan gelmekte ve bir döngü halindedir. Bu döngü, nüfus arttıkça suya olan talebin artmasıyla birlikte yeterli gelmemekte ve atık su tesislerinin kullanılmasıyla birlikte döngünün hızlandırılması gerekmektedir. Hızlanan döngü sayesinde atık su arıtma tesislerinde arıtılan suların kullanım alanları şu şekilde sıralanabilir:
- Tarımsal alanların sulanması
- Peyzaj uygulamaları
- Parkları ve spor sahaları sulama
- Endüstriyel amaçlı kullanma
- Santraller ve rafineriler için arıtma suyu
- Değirmenler ve bitkiler için işleme suyu
- İnşaat faaliyetleri vebeton hazırlama
- Yapay göletler ve göllerdir.
Arıtma Tesislerinde Arıtılan Atık Suların Canlılara ve Doğal Çevreye Zararları Var mıdır?
Su kirliliğine etki eden birçok farklı etmen vardır. Bunları ortadan kaldırmak fiziken pek de mümkün olamamaktadır. Ancak ileri biyolojik atık su arıtma tesislerinde ultraviyole ve filtrasyon üniteleri aracılığıyla ileri derecede arıtılan atık sular tekrar kullanılabilir kaliteye ve çevreye zararsız hale getirilebilmektedir. Bu tarz ileri düzeyde arıtma işlemlerine tabi tutulan atık suların çevreye zararları bulunmamaktadır. Ancak ileri düzeyde işlem görmemiş ama arıtma işlemine tabi tutulmuş atık suların canlılara ve doğal çevreye zarar verme ihtimali bulunduğundan farklı mecralarda kullanımlarının daha uygun olabileceği düşünülmektedir.