1900′ lülerin başına kadar yaygın kullanılan Çandı Tekniği, 1950’lere geldiğimizde yerini betonarme yapılara bırakmıştır. Günümüzde betonarme yapıların had safhaya çıkması sebebiyle 800 yılı aşkın süredir var olan bu teknik unutulmaya ve kaybolmaya yüz tutmuştur. Kelime anlamına bakacak olursak;
Çandı: Çivi kullanmadan inşa edilen mimari yapılar için kullanılan isimdir.
Çandı Tekniği; Ahşap mimaride tomrukların veya kerestelerin içine derin çentikler açılarak oluşturulan dörtgen kasnak, bir çeşit temel oluşturuyor. Temeli olmadan inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine kasnakların yerleştirilmesiyle sağlamlaştırılıyor. Hiç çivi kullanılmaması, bu yapıların en büyük özelliği olarak biliniyor.
Betonarme yapılara kıyasla daha ucuz ve uzun ömürlü olan bu yapının ilk olarak Türkler tarafından yapıldığı bilinmektedir. Osmanlı döneminde bu teknik ile sayısız yapı yapılmıştır. Bu zaman ile geçmiş zamanı kıyasladığımız vakitte o dönemlerde çivi olmadan böyle bir tekniğin geliştirilip uygulanması, günümüzdeki bir çok inşaat mühendisi ve mimarın bilgilerinin ve hayal gücü’nün yetersizliğini göstermektedir.
Bu tekniğe ait Konya’nın Beyşehir ilçesinde 800 yıllık, Samsun’un Bafra ilçesinde 500 yıllık iki adet camii bulunmaktadır. İç Anadolu , Doğu Anadolu ve Karadeniz Bölgelerinde de sayısız müstakil ev bulunmaktadır.