Bilindiği üzere inşaat sektörü taşeronlar ile ilerlemektedir. Bu konuda alt taşeronlar oldukça önem arz eden ve bir bütünün parçaları gibidir. Bu noktada alt taşeron sözleşmeleri nasıl olmalıdır gelin birlikte inceleyelim.
Alt Taşeron Sözleşmeleri
Alt taşeron sözleşmesi belli aşamalar ve formatlar dahilinde hazırlanır. İşin kapsamı, şartlar değişmekle beraber genel olarak çoğu sözleşme aynı maddelerden oluşur.
1- Taraflar: Müteahhit ve taşeronun adresleri ile beraber isimleri yer alır.
2- Konu: Sözleşmenin ne amaçla yapıldığı yazar. İdareye ait bilgiler, işin adı ve taşeronun yapacağı işin konusu yer alır.
3- Tanımlar: Sözleşmede geçen tanımların (İdare, şartname, işyeri vs.) açıklamaları yer alır.
4- Teklifin Yeterliliği: Taşeronun olası durumları (ulaşım, iklim şartları vs.) mevcut fiyat içerisinde kabul edeceğinin yazdığı bölümdür.
5- Sözleşmenin Bedeli: Fiyatın içinde malzeme, işçilik, nakliye vs. giderlerin dahil olduğunu belirten bölümdür.
6- Taşeron Sözleşmesinin Devri: Müteahhit onayı olmadan veya bilgi vermeksizin taşeronun sözleşmeyi devredebileceğini veya edemeyeceğini belirten bölümdür.
7- İşin Süresi: Taşerona iş için verilen süre yer alır. Bunun dışında özel olarak taşeronun çalışabileceği bir saat aralığı varsa o belirtilir. İşin belirtilen süre içinde bitmemesi durumunda uygulanabilecek ceza oranı veya tutarı bu bölümde belirtilir.
8- İş Miktarında Artma ve Eksilmeler, İlave İşler: İşin kapsamının, metrajının artması veya eksilmesi durumunda taşeron ile müteahhit sorumluluk ve hakları bu bölümde belirtilir.
9- Taşerona Ait Giderler: İşlere ait giderlerin hangi taraf tarafından karşılanacağı bu bölümde belirtilir.
10- Avans: İş için ödenecek bir avans varsa tarih ve tutarı ile yazılır.
11- Geçici Teminat ve İadesi: Sözleşmenin yüzde kaçı oranında geçici teminat alınacağı, bu teminatın işin hangi aşamasından sonra iade edileceği (genelde geçici kabulden sonra) ve hangi durumda bu teminatın hakedişten kesilebileceği bilgileri yer alır.
12- Denetim ve Gözetim: Taşeronun ekiplerinin ve ekipmanların eğer gözetim ve denetim altında olacaksa bu durumun şartlarını belirten bir açıklama yer alır.
13- Ücret Bordroları ve Diğer Belgeler: Taşeron personellerinin ücretlerinin ödendiğine dair bordroların müteahhit firmaya verileceğine dair bilgilerin yer aldığı bölümdür.
14- Çalışma Şartları ve İş Güvenliği: Uygulanacak İSG kuralları, alınacak eğitimler ve iş sağlığı için bulundurulması gereken personel varsa onlara ait bilgilerin, şartların yer aldığı bölümdür.
15- Çevrenin Korunması: Çalışma yapılacak alandaki su kalitesi, hava kalitesi, gürültü, yakıt-kimyasal vs ile ilgili alınması gereken önlemler, şartlar ve diğer bilgilerin yer aldığı bölümdür.
16- Üçüncü Şahıslara ve Mülklere Gelen Zararlar: Taşeronun görevini yerine getirirken olası yaşanabilecek kazalar ve 3. şahıslara verilebilecek zararların olması durumunda yapılacaklar yer alır.
17- İşçilerin İş Kazasına Maruz Kalmaları: Taşeronun veya yüklenicinin istihdam ettiği işçilerin iş kazasına uğraması durumunda sorumluluğun kimde olduğu, oluşacak maddi zararın kim tarafından karşılanacağını açıklayan bölümdür.
18- Süre Uzatılması: Süre uzatımının hangi durumlarda talep edileceği bu bölüme yazılır. süre uzatımının onaylanması halinde uygulanacak yaptırımların ne olduğu açıklanır.
19- Hakediş ve Ödeme: Hakedişlerin ne aralıklarla yapılacağı, ödemenin hakedişi takiben ne kadar zaman sonra yapılacağının varsa vade sürelerinin yer aldığı bölümdür.
20- İşerin Geçici Olarak Durdurulması: İşin durması gereken durumların hangileri olduğu ve sürelerinin ne olacağının açıklandığı bölümdür. Eğer iş bitmeden tamamen durduysa hak ve yükümlülükler bu bölümde yer alır.
21- Fiyat Farkı: Eğer uygulanacaksa fiyat farkına ait katsayılar oranlar bu bölümde yer alır.
22- Fesih ve Tasfiye: Hangi durumlarda Fesih veya tasfiyenin yapılacağının açıklandığı bölümdür. Bu durumun olması halinde hangi tarafa hangi yaptırımın uygulanacağı bu bölümde açıklanır.
23- Vefat Durumu: Taraflardan birinin vefat etmesi durumunda yapılacaklar bu bölümde yer alır.
24- Anlaşmazlık Hali: Taraflar arasında herhangi bir anlaşmazlık yaşanması durumunda yetkili olan kurumların belirtildiği bölümdür.
Genel olarak Yüklenici-Taşeron sözleşmeleri bu şekilde maddeler ile hazırlanır. Buna ilave olarak özel ve teknik şartların yer aldığı bir ek hazırlanabilir.
Özel ve teknik şartlar işin özel durumuna göre ölçülerin, malzemenin, fiyatın ve benzeri özelliklerin ne olduğunun açıklandığı bölüm olarak değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeler ile birlikte düzenlemeler yapılarak zeyilnameler de hazırlanabilir.
Bu bilgilerin size güzel iş taşeronlukları getirmesi dileğimiz ile…