İngilizcesiyle Glass Fibre Reinforced Concrete olarak bilinen Gfrc beton son yıllarda bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de hızla kullanılmaya başlandı.
Peki ama nedir bu gfrc beton? ve Ne işe yaramaktadır? Niye bu kadar önemlidir?
Bu yazımızda bu konuyu işleyeceğiz uzatmadan konuya girelim.
GFRC Beton Nedir?
Türkçe anlamıyla Alkaliye Dayanıklı Elyaf Takviyeli Beton olan gfrc beton, ilk olarak Rusya’da kullanılmasına karşın 50 yılda tüm dünyada kullanıma girmiştir. Bunun devamında İngiltere gibi ülkelerde daha fazla dayanıklılık için alkali dirençli cam elyaflar geliştirilmiştir.
Cam Elyaf Takviyeli Beton Hazırlama (GFRC)
Su, karışım veya polimer , yüksek parçalama kapasiteli bir karıştırıcının içine konur ve yumuşak kremsi bir bulamaç elde edilene kadar yavaşça kum/çimento eklenir. Bulamaç kıvamının tutarlılığı, basit bir bulamaç testi kitiyle kontrol edilebilir. Karıştırma süresi yaklaşık 1-2 dakikadır.
10 mm ila 50 mm uzunluğunda ve birkaç mikron çapındaki cam elyaflar ağırlıkça % 5’e kadar eklenebilir, çimento ve suyla önceden karıştırılabilir. Polietilen oksit veya metil selüloz gibi küçük miktarlarda yağlama karışımları bu karışıma eklenebilir. Elde edilen karışım spreylenebilir veya kalıplara dökülebilir.
Ürünler ayrıca ekstrüzyon veya enjeksiyonla kalıplama işlemi ile de üretilebilir. İşlemlerin bazılarında, fitiller yerinde kalıpta kesilebilir ve aynı anda bir kalıp üzerinde uygun kıvamlı bir bulamaçla püskürtülebilir. Bu, kabuk çatıların ve levhaların dökülmesi için çok etkili ve kullanışlıdır.
Cam Elyaf Takviyeli Beton üreticisi, tartım için kullanılacak yöntemin ± %2 doğruluk sağlayabileceğini kanıtlamalıdır.
Ön karışım yapılmış Cam Elyaf Takviyeli Beton malzeme, özel bir püskürtmeli ön karışım ekipmanı kullanılarak kalıpların üzerine veya içine püskürtülebilir. İlk olarak bir yüzey kaplaması veya ince püskürtme boya katı püskürtülebilir. Cam Elyaf Takviyeli Beton malzeme 4-6 mm’lik tabakalar halinde püskürtülmeli ve sonraki tabaka püskürtülmeden önce sıkıştırılmalıdır.
Cam Elyaf Takviyeli Betonun Özellikleri
Cam elyaflarının hacimce yaklaşık %10 ilavesi, çekme dayanımını yaklaşık iki kat ve darbe dayanımını yaklaşık 10 kat arttırır.
Dayanıklıdır, hava şartlarından etkilenmeden uzun süreler kullanılabilmesinin yanı sıra dış cephede kullanıldığında; ısı, ses ve su yalıtımı sağlar.
Bakımı kolay ve hava koşullarına karşı dirençlidir,
Cam Elyaf Takviyeli Beton Kullanım Alanları
Betondaki cam elyafların kullanımı sınırlıdır, çünkü agregaların karıştırıcı içerisinde hareketi sırasında oluşan aşınma ve darbe kuvvetleri nedeniyle ciddi hasar ve mukavemet kaybına sahiptirler.
GFRC bileşenlerinin tasarımında GFRC’nin mekanik özelliklerinin ve performans özelliklerinin tam olarak anlaşılması için büyük dikkat gösterilmiştir.
Cam Elyaf Takviyeli Beton Uygulamaları
Cam elyaf takviyeli beton genellikle inşaat işlerinde uygulama bulur:
– Bina tadilat işleri
– Su ve drenaj işleri
– Köprü ve tünel kaplama panelleri
– Kalıcı kalıp yapım yöntemleri
– Mimari kaplama
– Akustik bariyerler ve ekranlar
Tavsiye Yazı: Maaşı Yüksek Uzmanı Az Bir Meslek; İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı