İRAP Nedir?
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP), mevcut ilin afetselliğini ve afetlerin olası etkilerini ortaya koyan ve bu etkileri en aza indirebilmek için afetler olmadan yapılacak çalışmaları eylemler biçiminde gösteren, sorumluları tanımlayan plandır. Plan kapsamında iller, birbirinden farklı afet risklerine sahip olduğu için öncelikli tehlikeler, riskler, risk azaltma eylemleri o yereldeki paydaşlarla ortaya konup en kısa sürede uygulamaya geçirilmesi hedeflenmiştir.
İRAP Hazırlama Aşamaları
İRAP hazırlama süreci 5 modülden oluşur ve bu modüller birbirini tamamlayacak sırayla gerçekleştirilir.
- MODÜL 1: İlin Genel Durumu
- MODÜL 2: Tehlike ve Risk Değerlendirmeleri
- MODÜL 3: Mevcut Durum Analizi
- MODÜL 4: Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemleri
- MODÜL 5: İzleme ve Değerlendirme
Bu bölümlerin hazırlanmasını kolaylaştırmak amacıyla Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı tarafından hazırlanmış olan İl Afet Risk Azaltma Planı Hazırlama Kılavuzu’ndan faydalanılmaktadır.
Modül 1
İlin Genel Durumu (il profilinin ortaya konulması): İlin genel olarak en güncel durumunun ilgili konu başlıkları altında ele alındığı ve düzenli aralıklarla güncellenmesi gereken modüldür.
Modül 2
Tehlike ve Risk Değerlendirmeleri: İldeki tehlike ve risklerin ortaya konulduğu, mekânsal olarak ifade edildiği bölümdür. Bu bölüm sonuçlarına göre riskleri azaltmak adına ortaya konacak eylemlerin neler olabileceği hakkında birtakım fikirleri de beraberinde getirir.
Modül 3
Mevcut Durum Analizi: İldeki iç ve dış faktörlerin kapsamlı ve detaylı bir biçimde değerlendirilmesi ile ilgili riskleri azaltmadaki kapasitenin ortaya çıkarılmasını amaçlar. 1. Çalıştayda oluşturulan olay-önlem tabloları, senaryolar ve GZFT tablosunun özetlenerek yazılmasıyla oluşturulur.
Modül 4
Afet Risk Azaltma Amaç, Hedef ve Eylemleri: Modül 4, eylemlerin amaç(lar) ve hedefler doğrultusunda ortaya konulduğu modüldür. Çalıştaylar sırasında netleştirilen eylemlere ait sorumlu ve destekleyici kurum/kuruluşlar, gerçekleştirme dönemi, önceliklendirme gibi konulara bu modülde yer verilmektedir.
Modül 5
İzleme ve Değerlendirme: İRAP taslağı tüm paydaş kurumlarca onaylandıktan sonra, eylemleri programlı bir biçimde takip ederek uygulama aşamalarını değerlendirecek olan süreci anlatan bölümdür.
İRAP Hazırlanma Ve Uygulama Aşamalarında Kimler Yer Almaktadır?
Valilik İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD) koordinasyonunda; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, özel sektör, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlar İRAP paydaşları arasındadır. Çok paydaşlı bu süreç, planların hazırlanmasında ve uygulanmasında bütüncül bir yaklaşım ortaya konulmasını sağlamaktadır.
İl Afet Risk Azaltma Planı (İRAP) Hazırlama Kılavuzu’na ulaşmak için tıklayın.
İstanbul İRAP Dökümanı
Dökümana ulaşmak için bağlantıya tıklayın.
Ankara İRAP Dökümanı
Dökümana ulaşmak için bağlantıya tıklayın.
İzmir İRAP Dökümanı
Dökümana ulaşmak için bağlantıya tıklayın.
Şehrinize ait İRAP dökümanı için bulunduğunuz şehrin AFAD internet sitesine göz atmanız yeterli olacaktır. Örn. Elazığ İRAP pdf şeklinde arama motorunda arama yapabilirsiniz.