Son günlerde miras ve soy ağacı sorgulama gibi özelliklerin internet ortamında açılmasıyla çokca konuşulmuştu ve bunlara bir yenisi daha eklendi. İnsanlar, evlerinin adreslerine göre deprem riskinde olup olmadığını AFAD Deprem Sorgulama Sistemi ile görebilecek.
En son 1996 yılında hazırlanan Türkiye’nin deprem tehlike haritası güncellenerek önceki gün Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayımlanmıştı. AFAD’ın koordinasyonunda ODTÜ, Boğaziçi, Akdeniz, Çukurova, Sakarya Üniversiteleri ve Maden Tetkik Arama (MTA) Genel Müdürlüğü ile birlikte hazırlanan yeni haritayla, risk değerlendirmesi sadece fay hattına göre değil, zemin yapısı da göz önünde bulundurularak yapıldı. Riski belirtmek için kullanılan 1., 2. derece şeklindeki sistem kalktı, yerini Avrupa ve Amerika’da yıllardır uygulanan “ivme” yöntemi aldı.
Yaşadığı bölgeye göre deprem riskinin derecesini öğrenmek isteyen vatandaşlar, https://tdth.afad.gov.tr/ adlı AFAD’ın resmi internet sitesinden bu bilgilere ulaşabilecek. Sisteme giren vatandaşlar, evlerinin adres ve koordinat bilgilerini sisteme girerek, yaşadığı yerin depreme ne kadar dayanıklı olduğunu öğrenebilecek. Yoğun bir talep olması nedeniyle sistem kısa bir süre içinde kitlendi.
Belirlenen bu risk yapısı ise deprem hattına göre değil, zemin yapısına göre belirleniyor. Bununla birlikte, risk belirleme şekli de değişti. Eski sistem yerine, Amerika’da ve Avrupa’da uzunca bir sene kullanılan ivme sistemine geçildi. Ayrıca, haritaya dikkatli bakıldığında kırmızı alanların eski haritaya göre arttığını görebiliyoruz.
Malumu olduğu üzere, ülkemizin deprem tarihi üzücü bir geçmişe sahip. Uzmanlara göre son yıllarda özellikle İstanbul civarında büyük bir deprem bekleniyor. İnsanlar ise bulunduklar bölgenin depreme karşı ne derece riskli olduğu konusunda yeterince bilgi sahibi değil.
Kullanıma sunulan AFAD Deprem Sorgulama Sistemi ise bu bilgi eksikliğini tamamen ortadan kaldıracağını düşünüyoruz. Sistem, insanlara mahalle bazlı deprem risk bilgisi verebilecek. Oluşturulan Türkiye Deprem Tehlike Haritaları İnteraktif Web Uygulaması, kolay arayüzü ile de dikkat çekiyor. Şu anda ciddi bir sistem yoğunlu var ancak, ilerleyen günlerde daha sağlıklı kontroller yapabilirsiniz.