Bilirkişilik, birçok meslek grubuna hitap eden, şahsi kanaatimce direkt geçime yönelik olmasa da “damlaya damlaya göl olur.” misali bir çalışma tarzıdır.
Adli Bilirkişilik Nedir?
Bilirkişi, hâkim ya da savcıların talebiyle, çalışan ve uzmanlık alanlarına göre belli davalarda görüşüne başvurulan kişilerdir. Öncelikle bilirkişi olma şartlarından ve süreçten bahsedelim.
Bilirkişilik temel eğitim izni verilen kuruluşlardan eğitiminizi tamamlamanız gerekmektedir. Adalet Bakanlığı tarafından izin verilen kuruluşlara buradan ulaşabilirsiniz.
Adli Bilirkişilik İçin İstenen Belgeler
Belirli meslek gruplarından minimum 5 senelik tecrübenizi, aktif olarak çalıştığınızı resmi dokümanlarla ispatlamanız gerekir. Bunlardan başlıcaları şunlardır:
Diploma, sigorta döküm belgeleri, daha önce yapılan iş bitirmeler, katıldığınız eğitimlerin/seminerlerin sertifikaları, Kayıtlı olduğunuz kurum veya odalarda “mesleki kısıtlılığı yoktur” kâğıdı, kendinize ait iş yeriniz var ise onların evrakları (imza sirküsü, vergi levhası, sicil gazetesi gibi) vb. evraklarınızı kurula sunmanız gerekir.
Adli Bilirkişilik Uzmanlık Alanları
Her meslek grubunda aranan nitelikler birbirinden farklıdır. Yaklaşık 63 adet temel uzmanlık alanı vardır ve bunlar da kendi içlerinde çok sayıda alt uzmanlık alanlarına ayrılırlar. Örneğin 13. temel uzmanlık alanı inşaattır. 14 adet de alt uzmanlık alanı vardır.
Bunlardan birkaçı; ulaştırma, geoteknik, yapı denetim hizmetleri, yalıtım, denizaltı yapıları gibi. Temel ve alt uzmanlık alanlarına buradan ulaşabilirsiniz.
Hangi meslek dalında bilirkişilik yapmak istiyorsanız o meslekle alakalı belgeleri hazırlamanız gerekir. Aksi takdirde başvurunuz kabul edilmez. Tüm bu evrakları gönderdikten sonra bağlı olduğunuz bilirkişilik bölge kurullarının duyurularından işlemleri takip etmeniz gerekir.
Evraklarınız onay aldıktan sonra sizleri yemin etmeye çağırırlar. Yeminden sonra zaten isminiz sisteme düşecek ve kaydınız oluşacaktır.
Adli Bilirkişilik Dosya Takipleri Nereden Yapılır?
Kendinize ait E-imza veya mobil imzanızın olması gerekmektedir. Dosyaları takip edeceğiniz ve devamlı kullanacağınız portalın adı ise UYAP Bilirkişi portalıdır.
İsterseniz sistemden çağrılmanızı bekleyebilir, isterseniz de çalışmak istediğiniz adliyeye gidip kendinizi tanıtıp, bilirkişi listesine girdiğinizi söyleyebilirsiniz.
Mahkemeler sizlere ulaştığında keşif tarihini ve saatini söyler. Keşif günü ilk yapmanız gereken dava dosyasını okuyup anladıktan sonra sizden istenileni yerinde inceleyip notlar alıp fotoğrafını çekmenizdir.
Keşiften sonra size verilen süre içinde diğer bilirkişilerle de istişare halinde kalarak dosyanızı zamanında teslim etmeniz gerekiyor. Teknik bilgilerinize ve taleplere göre mesleğinizin sizlere verdiği yetkiyi kötüye kullanmadan, tarafsızlık ilkesiyle raporunuzu hazırlamanız gerekmektedir.
Raporunuzu hazırladıktan sonra ister elden teslim edebilir isterseniz de portaldan yükleyebilirsiniz.
Bilirkişilikle alakalı daha detaylı bilgi almak için Adalet Bakanlığı’nın Bilirkişilik Daire Başkanlığı web sayfasını ziyaret edebilirsiniz.
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi