“Mimarlık Eğitimine Yeni Başlayanlar İçin Tavsiyeler” başlıklı yazımın ikincisiyle karşınızdayım. Umarım bir önceki yazımda verdiğim tavsiyeler sizlere faydalı olmuştur. Ben de ilk seneler sizler gibi bu durumları yaşamıştım ve halen de yaşıyorum. Ve eminim ki bundan sonra mesleki hayatımda da yaşayacağım. Ama emin olabilirsiniz ki mimarlığı seviyorsanız bu sıkıntılar çaresizlik değil bilakis sizlerin gelişiminiz için birer vesiledir. Bu kadar dertleşme yeter. Sizlere keyifli okumalar ve hem öğrencilik hem de mesleki hayatınızda başarılar dilerim. İlk yazımı okumayanlar buradan okuyabilirler.
- Kendinizi Her Yönden Geliştirmeye Çalışın
Hocalarınızdan ve stüdyo profesörlerinden bölümünüzle ilgili dersleri alıyor olsanız da kendinizi diğer konularda da geliştirmeniz oldukça önemli. Zira sadece kendi bölümünüzle iligilenerek tek tip insan olmuş olursunuz. Neden daha iyisi varken iyisi ile yetinesiniz ki?
- Mümkün Olduğunca Seyahat Etmeye Çalışın
Biliyorum ki mimarlık öğrencisi için gezmek biraz zordur. Malum dersler yoğun. Ama derslerde öğrendiğiniz bilgilerin uygulanmış olarak canlı eserlerini görürseniz bu sizde daha kalıcı olacaktır. Unutmayın ki görerek öğrenmek yazarak öğrenmekten daha kalıcıdır.
- Tasarımlarınızı Özgürce Yapın
Okullarda verilen eğitim sizlerin zihninizin açılması için vardır. Diğer etkenlerin sizi kısıtlamasına izin vermeyin. Bazen olacak ki aldığınız bir tasarım kararına geçerli bir neden bulamayacaksınız ve hocalarınız sizi eleştirecek. Ancak yapmak istediğiniz şeye önce siz güvenin. Zaten 4 yıllık bir özgür zamanınız olacak.
- Projelerinizi Keyif Alarak Yapın
Her yeni projeye başlarken heyecanlı olmalısınız ve projeyi yaparken keyif almalısınız. Çünkü mimarlık hayatınızdaki hem en büyük uğraşınız hem de karşılaşacağınız en büyük zorluk olacaktır.
- Tevazulu Olun
Asla ve asla diğer öğrencilerden üstün olduğunuzu iddaa etmeyin. Çünkü bu mimarlığın en büyük tuzağıdır. Sizler her daim öğrenci olacaksınız ve bu yüzden sürekli bi şeyler öğreneceksiniz. Sanmayın ki şu an okulu bitiren mimarlar öğrenci değil. Onlar resmi olarak öğrenci olmasalar da sürekli bir şeyler öğrendiklerinden öğrenci sayılırlar benim gözümde. Düşüncelerinizi beğenmeyenlere kibirli bir şekilde cevap vererek bir şey anlatmak yerine herkese hizmet edecek bir tasarım yapmaya çalışın.
- Seçenekleriniz Çok, Kıymetini Bilin
Okul sizler için bir deneme ve yanılma ortamı. Mimarlık ise çok yönlü bir eğitimi içinde barındırıyor. Sanmayın ki buradan mezun olan herkes mimarlık mesleğini yerine getiriyor. Birçok mimarlık bölümü mezunu farklı disiplinlerde çalışarak endüstriyel tasarım, grafik tasarım, moda, mimarlık yayıncılığı gibi alanlara yönelebiliyor.
- Stüdyo Hocalarınıza Soru Sormaktan Kaçınmayın
Stüdyo hocalarınızın her söylediğini yaparak favori olmak hoşunuza gidebilir ancak mimarlıkta birinin tabiri caiz ise kopyası olmaktan daha iyi yollar mevcuttur. Daha ilginç ve size özgü bir mimarlık geliştirmek istiyorsanız stüdyo hocalarınızı zaman zaman eleştirin ve onlardan öğrendiklerinizi uygulayın.
- Mümkünse Bir Spor Takımına Yazılın
Hepinizce malumdur ki mimarlıkta ilk sene çizimler genellikle cetvelle yani elle çizilir. Bu durum da çoğu kişi için bel fıtığına kadar varabilecek hastalıklara neden olabilir. Vücudunuzu dinç ve harekete hazır halde tutmak için bir spor takımına yazılabilirsiniz.
- Enerjik Olmaya Çalışın
Mimarlık öğrencileri özellikle jüri günleri yemek vakitlerini kaydırabilir veya yemeği tamamen yemeyebilir. Hal böyle olunca da vücut ister istemez direnç kaybeder ve halsiz düşersiniz. Bu durumu asgari hale düşürmek için yemekleri vaktinde uygun yiyeceklerle yemeniz yeterli olacaktır.
- Sadece Arkadaş Değil Aynı Zamanda Dost Edinin
Size destek çıkacak, arkadaşınız olacak kişilerin seçiminde dikkatli olun. “Bana arkadaşını söyle sana kim olduğunu söyleyim” sözünü çoğumuz duymuşuzdur. O yüzden iyi arkadaşlar edinerek hem derslerinizde birbirinize yardımcı olursunuz hem de ilerde ortak olarak iş yapabilirsiniz.
- Stüdyolarda Profiliniz İyi Olsun
Stüdyolardaki arkadaşlarınızla en az 4 yıl beraber aynı ortamda çalışacaksınız. Bu sebeple onların gözünde iyi öğrenci profili oluşturmaya gayret edin.
- Son ve En önemli Olarak Sabredin!
Öncelikle hocalarınız kibirli bile olsa onları dinlemede sabırlı olun. Onlardan öğreneceğiniz çok kıymetli bilgiler olacaktır. En önemlisi de okulunuzu bitirmek için sabırlı olun. Okulunuz uzayabilir ve 5-6 yılda bitirebilirsiniz ama bu sizin mimarlığı yapamadığınız manasına gelmez. Emin olun ki sayılı gün hızlı geçiyor ve bir bakmışsınız ki okulunuz bitmiş mimar olarak mezun olmuşsunuz.
Genç bir mimar adayı olarak edindiğim tecrübelerimi sizinle paylaştım. Bazı tavsiyelerimde bana katılmayabilirsiniz. Bu gayet doğal. Ama emin olabilirsiniz ki insan istediği sürece her şeyi başarabilir.
Diğer yazımda görüşmek üzere esen kalın.
İsmail AKKAN
Başkent Üniversitesi-Mimarlık