Yeni Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği 1 Temmuz 2017’den itibaren yürürlüğe girecek.
Peki yeni imar yönetmeliği ile neler değişecek?
- Birden fazla Yönetmelik uygulamalarına son verilerek tek bir Yönetmeliğe geçilmesi
Yönetmeliğin genel ilke ve esasları değiştirilmemek kaydıyla İl ve Büyükşehir Belediyelerinin kendi Yönetmeliklerini hazırlama ve bu sayede yöresel olarak uygulama yapmalarına imkan tanınması. - Yol boyu ticaretin teşekkül ettiği konut alanlarında, zemin katlarda otopark yükünün karşılanması şartıyla ticari kullanımlara izin verilmesi.
- Emsal harici alanların %30 sınırını geçmemesi kaydıyla idarelerce belirlenmesi.
- Su basman kotu altında zorunlu otopark alanlarının 2 katı alanın ve bunun yanında bütün cepheleri gömülü olan otoparkların emsal dışında yapılabilmesi.
- Özellik arz eden yapılarda inşaat ruhsatı verilmeden önce kazı izin belgesi verilmesi.
- Yol kotundan düşük ya da yüksek arazilerde kademelendirme esasının getirilmesi.
- Emsal verilip taban alanı verilmeyen parsellerde çekme mesafeleri içinde kalmak şartıyla taban alanı sınırının kaldırılması.
- Özel mülkiyete tabi arsa ve binalarda fenni mesuliyeti üstlenilmek, BTK güvenlik sertifikası alınmak kaydıyla, yer seçim belgesi ile -ayrıca ruhsat alınmadan- elektronik haberleşme istasyonu kurulabilmesi.
- Bina kabuğunun yalıtımı ve pencere değişimi, binanın kendi ihtiyacı için olan ve taşıyıcı sistemi etkilemeyen güneş kaynaklı yenilenebilir enerji sistemlerinin uygulamasının ruhsata tabi olmaması.
Gibi değişiklikler mevcut.