PEYZAJ NEDİR?
Kelime anlamına ele alacak olursak manzara ve görünüş anlamına gelen Peyzaj içerik itibari ile bir hayli derin bir alandır. Çevre faktörünün varlığı Peyzaj varlığı için yeterli bir sebeptir. Gerek bir yapının restorasyonu gerekse tarihte yer etmiş bir mekanın restorasyonu bu kategoriye yeterince girmektedir. Günümüz şartlarında yalnızca iç dekorasyonun planlanması dışında pek adını duymamamız bizleri aldatmamalıdır. Sonuç itibari ile evlerinizde özel alanlarınızda yapacağınız bir küçük değişiklik bir yenileme dahil bir peyzaj çalışmasıdır.
Estetik ve güzelliğin ön plana çıktığı çalışmaları bu şekilde adlandırmaktayız. Kişinin ruh hali tercihleri ve yaşamış olduğu çevre dikkate alınarak yapılması bir noktada sanat eseri niteliği taşıyacaktır. Aynı zamanda kategorilerine göre mali bir yükümlüktür. Ancak herhangi bir alanda yapılan çalışmanın gerek estetik duruşu gerekse yapı veya çalışmanın yapıldığı alana kattığı zenginlikle gerekliliğini hissettirmektedir. Yani söylememiz gerekirse Peyzaj çalışmaları kişi zevklerinin ve hayallerinin fiziksel olarak var edilme durumuyla ortaya çıkmaktadır. Güzelleştirme ve değer katma çalışmalarıdır.
PEYZAJIN ÖNEMİ NELERDİR?
1)Kişilerin değişime duyduğu ihtiyaçlar
Tahmin edersiniz ki pek çabuk sıkılan ve yeni arayışlar içerisine girme çabası olan varlıklarız. Hayatlarımızda da süregelen monoton bir döngüden bunalar bir farklılık arayan bizler genellikle değişimleri öncelikle ya kendimizde yada bulunduğumuz ortamlarda yapmaktayız. Yeniliğin vermiş olduğu enerji ile birlikte bakış açılarımızın değişmesini bekliyoruz. Örnek verecek olursak gayet tabi ihtiyacımızı karşılayan bir ürün bir malzeme veya bir aleti değiştirme düşüncesi Peyzaj alanında da kendisini göstermektedir.
2) Mülke değer katma
Peyzaj çalışmalarını maddi bir gideri olmakla birlikte maddi bir geliri de mevcuttur. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki doğru işçilik, renk uyumu ve yakalanan ambiyansın mülke %15 değer katma durumu olabilmektedir.
3) Gündelik hayattan kaçma hissi
Sizlerde tahmin edeceksiniz ki yoğun çalışma saatlerine tabiyiz. Yeterince kalabalık ve sık bir yaşamın süregeldiği şehirlerimizde yeşile ve doğaya uzak bir hayat yaşamaktayız. Psikolojik ve duygusal anlamda bu eksiğin kapatılması ve evlerimizde gündelik hayattan uzaklaşma hissini tattırmaktadır. Aynı zamanda yeşilin varlığı daha pozitif bir gün başlangıcına vesile olmaktadır.
PEYZAJ YAPARKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR?
1)Toprağa dikilecek bitkinin çevre şartlarına uyum sağlaması önceliklerimiz arasındadır. Sonuç itibari ile yapılan Peyzajın kalıcılığı ve taahhüt edilen süre boyunca estetik yapısını koruması gerekmektedir. Aksi takdirde maddi kayıplar ve çalışma yapılan alanda istemsiz bir düzensizlik meydana gelecektir.
2) Kişi veya kişilerin isteğine bağlı olmakla birlikte mahremiyeti koruma amacı ile çalışma alanını ve yapının çevresini kapsayan çam ağacı vb. uzunlukta ağaçlar tercih edilmelidir. Anca bahsi geçen ağaç türleri kontrol dışı uzaması belli bir süreç sonrasında kaba bir görüntüye yol açabilmektedir. Bu sebepten bakımı aksatılmamalı ve köklerinin Peyzaj alanına ulaşmamasına dikkat edilmelidir.
3) Çevre yapılara uyumu sağlanmalıdır. Aksi takdirde ortaya çıkan karmaşık görüntü Peyzajı işlevsiz hale getirebilmektedir. Peyzaj çalışmasından beklenti belirleyici bir rol oynamaktadır. Örnek verecek olursak:
Yaşam alanıyla bütünlük sağlanması veya ayrı bir yaşam alanı mı arzulanıyor sorulması gereken sorudur. Beklenen çevresinde bulunan bir yapı ile bütünlük sağlanması isteniyorsa maalesef ki yapıda da değişiklikler gerekebilmektedir. Anca farklı bir yaşam alanı arzulanıyorsa örneğin kış bahçesi yapmamız gerekenler azalacaktır.
4) Çalışmasının zamanlaması önemli bir konumdadır. Misal ki hava şartlarından örnek verecek olursak:
Kışın sert geçtiği bir dönemde açık bir alanda çalışmanın başlatılması uygun değildir. Sebebi istenen seviyeye ve dayanıklılığa ulaşmayan bitkilerde oluşan tahribattır. Ancak önlemler alınması koşulu ile çalışmalara başlanması uygun olacaktır.
Aynı zamanda kaba inşaatın devamı sırasında çalışmanın yapılması da uygun görülmemektir. Gerek kaba inşaat sırasında ortaya çıkan molozların peyzaja vereceği tahribat ve uçuşan toz bulutunun bitki yapısına vereceği zarar.
5) Ekilecek bitkinin cinsi önem arz etmektedir. Kontrol dışı büyüme sağlayan ve düzenli bakım isteyen bir bitki pek de tercihlerimiz arasında yer almamaktadır. Aynı zamanda bölgede bitkilerin varlığıyla oluşacak habitata karşı önlemler belirlenmeli gerekli ilaçlamalar yapılmalıdır.
6) Toprak seçimi sürdürülebilirlik açısından önem arz etmektedir. İstenen toprak yapısı çalışma alanında mevcut değil ise ekimi yapılacak bitkinin yetişebileceği ve uyumun sağlanacağı toprak temin edilmelidir.
7) Profesyonel bir ekiple çalışmalıdır. Basite indirgenmesi ve kişilerin şahsi olarak yaptığı bir çalışma amatör bir görüntü oluşturmakla birlikte kalıcılığı sağlanması güçtür.