Diplomalı İnşaatçı
Üniversiteyi kazandığımda ben artık mühendis oldum demiştim, keşke o zaman her şeyin daha yeni başladığını hatta hiç başlamadığını bilebilseydim.
Evet daha mezun olmadım henüz hatta 3. sınıf öğrencisi olduğumu belirtmek isterim. Tecrübeli meslektaşlarımız yazdığım yazıya birçok yorum ve/veya yorumlar yapabilirler bu çok normal olacaktır; yanlışımı doğrumu göstermeye dair tecrübelerine ihtiyacım olduğunu belirtmeliyim. Okuduğumuz üniversitelerde bir çok teorik bilgiyle sınavlarda sınanmamız uygulama açısından hep eksik olduğunu düşündüğüm noktaları çoğu kez internet vs. kendim belli bir donanıma sahip olmayı çabaladım, ne kadar yeterli orası meçhul tabi.
Beton karışım hesabı
İlk stajımı yaptığımda piyasada mühendislere “İMZA” gözüyle bakıldığına çok şaşırdığımı belirtmeliyim ki kendim bu durumdan mesleğimize art niyetli bir düşünce olduğunu kavradım. İnşaat denen kavramın içerisinde, tabiri caizse havuzun içerisinde bir su damlacığı kabarması diye nitenlendirmek yanlış olmaz. Su damlacığına ne kadar katkı maddesi atarsak o kadar donanımlı mühendis olarak nitelendiriliyoruz, haksız mıyım? Tıpkı beton karışım hesabı gibi bazı şeyleri gerektiği kadar kullanmak yani abartısına kaçmamak,bizde sürekli kendimizle bir hesap içerisindeyiz. Ama her nedense iyi veya kötü bilgi demeden her bilgiyi programı kendimize kazımaya çalışıyoruz. peki neden mi bu tabiri (beton karışım hesabı) kullandım: bir firmaya gittiğimizde yarış atı gibi bir “CV” isteniyor, daha fazla para daha fazla lüks yaşam için oysaki. Bizlerde patronların, kodamanların istediği gibi bir mühendis olmayı veya olamaya çalışmak için varımız yoğumuzla abanıyoruz çoğu durumlara, ben burdayım diyebilmek için,yani benim kanaatimce.
Bizde mi bir sıkıntı var yoksa sistemin gelişim aşamasında mı bilemiyorum. Tüm her şeyi kendim dışında gelişiyormuş gibi düşünmek de olmaz tabi ama yola belli başlı bir yerlerden çıkmak gerek. Mühendis mesleğini eğer ki elimize alıp ben mühendis oldum diyeceksek kendimizi, kendi benliğimizde bilmemiz gerekir.
Şu ana kadar bazı sitemlerimi sohbet havası içerisinde sunmaya çalıştım sayın/sevgili mühendis bey ve hanımlar. Mühendislik öğrencisi olarak nelerin yapılması gerektiğini, nelerin nasıl işleniş biçiminde gittiği bilmek yetmiyor. Sorun şu ki ciddi bir mesleğin altında ezilip kalmak istemiyoruz. Bizlere ciddi anlamda yol gösteren bazı işverenlerin ellerine gafil avlanmamak için öğretim aşamasında bize nasıl aşılanması gerektiğinin iyi yapılmasını savunmak istiyorum. Uzun lafı kısası dilimden ve gördüklerimden derdimi anlatmaya çalışıp sanal şantiye okurlarıyla paylaşmak istedim. Yanlış bir şey söylediysem şimdiden özürlerimi borç bilin lütfen, esen kalın.
MEHMET HALİT GİZLİ
BARTIN ÜNİVERSİTESİ-İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 3. SINIF