KONUTTA KREDİ KISITI
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu (BDDK) konut kredilerinde ve konut teminatlı kredilerde uygulanacak kredi değer oranlarında yaptığı kısıntıları eleştiren Mamak İnşaat Müteahhitleri Derneği (MİMDER) Başkanı Hamza Can, “Konut piyasası sıkıntıya girecek, inşaat firmaları zorlanacak. Acilen bu yanlış karar düzeltilmeli” dedi.
Ankara Ticaret Odası Meclis Üyesi ve Mamak İnşaat Müteahhitleri Dernek Başkanı Hamza Can, BDDK tarafından konut kredileri ile ilgili düzenlemesini eleştirdi. Hamza Can, “ Yeni uygulama ile finansal istikrarın güçlendirilmesine yönelik koordineli makro ihtiyati tedbirler kapsamında, ikinci ve sonrası konut alımında tüketicinin kendisinin, eşinin veya 18 yaş altındaki çocuklarının malik olduğu en az bir konutunun bulunması halinde konut kredisi değer oranı yüzde 75 daraltılacak. Bu durum inşaat sektörünü vurur. İnşaat sektörü ile birlikte diğer sektörler de olumsuz etkilenir. Yolun başında iken bu olumsuz karardan vazgeçilmelidir” ifadelerin kullandı.
İNŞAAT SEKTÖRÜ DARBE ALIR
Yeni düzenlemeyle ilgili olarak örnek de veren MİMDER Başkanı Hamza Can, 2 milyon TL değerindeki bir evi, ikinci tapulu evi olarak alacak olanlara evin değerinin yüzde 22,5’i kadar kredi kullandırılabilecek. Bu durumda kimse ev alamaz. Kentsel dönüşümler gerçekleştirilemez. Ev alım satımlarında bir devri daim oluyordu. Önce insanlar bir ev alıyor. Maddi durumu elverdiğinde daha iyisini banka kredisi ile yeniliyordu. İnsanlar evlerini ancak banka kredi imkânları ile yenileyebiliyor. Bu süreç bu kararla durur ve inşaat sektörü büyük darbe alır” şeklinde konuştu.
EKONOMİ DURUR
Artan konut kredisi faizleri sebebiyle zaten müşterilerin krediye erişiminin zorlaştığını kaydeden Hamza Can, “BBDK’nın bu kararı ile konut kredisi artık tarih olur. Yine BBDK aldığı kararda göre söz konusu kişilere konut edinmeleri amacıyla kullandırılacak ikamet amaçlı gayrimenkul ipoteği ile teminatlandırılan kredilere sermaye yeterliliği hesaplamasında da (standart yaklaşım kullanılarak hesaplanan) yüzde 35 risk ağırlığı yerine yüzde 150 risk ağırlığı uygulanacak. Alınan kararlar Türk ekonomisine darbe vuracaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dan bu karara müdahale etmesini ve eski durumuna getirmesini arz ediyoruz” diyerek açıklamasını tamamladı.