Ergonomi Nedir ?
Ergonomi nedir? dendiğinde bir çoğumuzu yakın olmadığı ama içinde bulunduğumuz bir kavram ön plana çıkar. Genel manada ergonomi, insanların çevreleriyle ve kullandıkları araç, gereç ve sistemlerle nasıl etkileşime girdiğinin bilimsel çalışmasıdır. Konfor, güvenlik ve verimliliği artırmak için bu öğelerin tasarımını optimize etmekle ilgilenir. Ergonominin amacı, insanların yaralanma ve rahatsızlık riskini en aza indirmek, üretkenliği ve performansı en üst düzeye çıkarmaktır. İşyerlerinde, karpal tünel sendromu, tendinit ve sırt ağrısı gibi kas-iskelet sistemi bozuklukları riskini azaltmak için iş istasyonlarının, sandalyelerin, klavyelerin ve diğer ekipmanların tasarımını iyileştirmek için ergonomi uygulanabilir. Kullanılabilirliklerini ve güvenliklerini geliştirmek için araçların, cihazların ve diğer ürünlerin tasarımına da uygulanabilmektedir.
Ergonomi aynı zamanda iş doyumu, stres ve takım çalışması gibi işin psikolojik ve sosyal yönlerini de hesaba katar. Ergonomi, çalışma ortamının ve ekipmanın tasarımını optimize ederek, çalışanların genel refahını ve performansını iyileştirebilir. Çalışanların iş ekipmanları ile olan iletişimi olarak da göz önünde bulundurabileceğimiz ergonomi, işçi sağlığı ile birlikte işin sağlığı ve verimini de olumlu yada olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Ergonomi Biliminin Amacı Nedir?
Ergonomi biliminin amacı, güvenliklerini, verimliliklerini ve insanlar için kullanılabilirliklerini optimize etmek amacıyla ürünlerin, sistemlerin ve ortamların tasarımını iyileştirmektir. Ergonomi, aletlerin, ekipmanların ve ortamların onları kullanacak insanların ihtiyaç ve yeteneklerine uyacak şekilde tasarlandığından emin olmayı amaçlar.
Ergonominin birincil amacı, işyerinde gerçekleştirilenler gibi tekrarlayan veya yorucu faaliyetlerle ilişkili yaralanma ve rahatsızlık riskini azaltmaktır. Ergonomi, iş istasyonlarının, aletlerin ve ekipmanın tasarımını iyileştirerek sırt ağrısı, karpal tünel sendromu ve tendinit gibi kas-iskelet sistemi bozukluklarının önlenmesine yardımcı olabilir. Ergonomi aynı zamanda kötü tasarımdan kaynaklanabilecek fiziksel ve zihinsel stresi azaltarak üretkenliği ve performansı artırmayı da amaçlar. Ergonomi, daha konforlu ve verimli bir çalışma ortamı yaratarak, çalışanların işlerini daha az hata ve daha az aksama süresi ile daha verimli bir şekilde yapmalarına yardımcı olabilir.
Genel olarak ergonominin amacı, insanların kullanması için güvenli, rahat ve verimli ürünler, sistemler ve ortamlar yaratmak ve böylece hem bireysel hem de kurumsal performansı iyileştirmektir.
İş Sağlığı ve İş Güvenliği Açısından Ergonomi
Ergonominin sağlık ve güvenliği, çalışanların işyerinde güvenliklerini sağlarken fiziksel ve zihinsel sağlıklarını geliştirmek ve sürdürmek için ergonomik ilkelerin uygulanmasını ifade eder. Ergonomi, işle ilgili yaralanmaların ve hastalıkların, özellikle işyerinde yaralanma ve sakatlığın önde gelen nedenlerinden biri olan kas-iskelet sistemi bozukluklarının (MSD’ler) önlenmesinde kritik bir rol oynar.
Ergonomik tasarım, çalışanların kullanması için rahat, verimli ve güvenli çalışma ortamları ve ekipmanları oluşturmaya odaklanır. Bu, farklı vücut boyutlarına ve şekillerine uyacak şekilde ayarlanabilen iş istasyonları tasarlamayı, uygun duruşu destekleyen ve vücut üzerindeki yükü azaltan ergonomik sandalyeler, klavyeler ve fareler sağlamayı ve kullanımı kolay ve rahat alet ve ekipman tasarlamayı içerebilir. Ergonomi aynı zamanda çalışanların zihinsel ve duygusal refahını da hesaba katar. Örneğin, iyi aydınlatılmış, havalandırılmış ve aşırı gürültü ve dikkat dağıtıcı unsurlardan arındırılmış çalışma ortamları tasarlamak, pozitif ve üretken bir çalışma ortamını teşvik edebilir, stresi azaltabilir ve iş memnuniyetini artırabilir.
Genel olarak, ergonominin sağlık ve güvenliği, çalışanların fiziksel ve zihinsel refahını destekleyen, yaralanma ve hastalık riskini azaltan, üretkenliği ve iş kalitesini artıran ve iş tatminini ve genel organizasyonel performansı destekleyen bir çalışma ortamı yaratmayı amaçlar.
Sonuç olarak ergonomi iyi bir fiziksel iş ortamı oluşturarak, hem fizyolojik hem de psikolojik olarak çalışma ortamınızı en iyilemeye yönelik çalışmalar bütünüdür. Ergonomik olarak verimli bir ortam çalışmalarınızı olumlu yönde etkileyecektir.
Okumanız Gerekenler
Meslek Hastalığı Nedir?
İş yerinde mevcut insan sağlığına zararlı olan kimyasal maddelerin, fiziksel ve biyolojik etkenlerin meydana getirdiği hastalıklara meslek hastalığı denir.
Bu hastalıklar, diğer hastalıklardan farklı olarak, işin niteliği veya iş yeri koşulları nedeniyle ortaya çıkan hastalıklardır.
Ergonomi Nedir? | Yapıların Ergonomik Tasarım Esasları
Ergonomik Yapı Tasarımı
Mekânın insan psikolojisi üzerinde olumlu veya olumsuz etkileri vardır. Evimiz, günün yorgunluğunu atabildiğimiz ve vücudumuzu dinlendirebildiğimiz bir yer olmalıdır.
Yeni taze bir güne dinç bir şekilde başlamamız için bu gereklidir. Bu nedenle yapı tasarımlarında işlevsellik ve ergonomiklik ön planda tutulmalıdır.