SORU : BINADA TASIYICI SISTEM NE DEMEKTIR ?
CEVAP : Bir yapının dış etkenlere, güvenlik icinde karsi koyabilmesi için olusturulan elemanlarin tümüne taşıyıcı sistem denir. Mesela betonarme bir binada döşeme, kiris, kolon, perde , temel tasıyıcı sistemi olusturur.
SORU:DEPREMDE HER BINADA HASAR OLUSUR MU ?
CEVAP :Her bina , deprem tehlikesine karşı tasarım depremine gore projelendirilir. Tasarim depremi gerceklestiğinde mutlaka binada hasar olusur. Ancak can kaybı oluşmaz(minimum duzeyde olusur). Muhendis bile tasarim depreminde binasında hasar olmasi prensibine gore yapiyi dizayn eder. Vatandaşa da bunu soylemelidir. Vatandaşa bina hasar gormeyecek seklinde garanti verilemez, tasarim depreminde mutlaka hasar olusur.
SORU:DEPREME DAYANIKLI YAPI NASIL ANLASILIR ?
Gözle bakarak “iyi kocaman kolonlar ,kocaman kirisler” diyerek dayanim anlasilmaz. Muhendisler icinde bu geçerlidir. Muhendiste bakarak,elleyerek binanin depreme dayanıklı olup olmadiginı anlayamaz. Bunun icin binanin projeleri temin edilir, yoksa yeniden cikartilir, taşiyıcı elemanlardan örnek alinir laboratuvar deneylerine taabi tutulur,zemin incelemesi yapılir ,cikan degerlere gore yapida performans analizi yapilir ve binanin deprem karsisindaki duzeyi belirlenir.
SORU:DAHA ONCE OLMUS DEPREMLERDE HASAR GORMEMIS BINA SONRA OLACAK DEPREMLERDE DE MI ZARAR GORMEZ ?
CEVAP:Böyle birsey debemez. Her depremin kendine has izellikleri vardir, her depremin farklı ivmesi mevcuttur. Dolayisiyle ivme ve sureye bagli olarak yapı her zaman zarar gorebilir.
SORU:DEPREM BÜYÜKLÜĞU ILE SIDDETI AYNI ŞEYMİDİR ?
CEVAP:Deprem buyuklugü yer hateketi esnasinda ortaya cikan enerjinin buyuklugu ile ilgilidir.Degisken bir sey degildir. Deprem siddeti ise deprem olan bolgede bulunan yapilarin ugradıgı hasarla ilgilidir. Bir bolgede cok buyuk mesela 9 büyuklugunde bir deprem olabilir, ama bu bölgede hic yapı yoksa siddet sifırdır. Yine kucuk bir deprem olan bir bolgede ,yapilar dayaniksiz oldugundan cogu yikıma ugramıs olabilir, buradaki siddette 9-10 merebesinde olabilir. Yapi olmayan yerde siddet tanimlanmaz.
SORU:YUKSEK KATLI BINALAR MI DEPREMDE DAHA GUVENLI, AZ KATLI BINALARMI ?
CEVAP:Yapinin kat sayısi ile deprem guvenligi arasinda hicbir baglanti yoktur.Yonetmelige uygun projelndirlmis ve denetlenmis bina vardir, birde yonetmelige uymamis denetlenmemis bina vardir. Deprem guvenligini bu belirler.
SORU:DEPREMDE EN IYI TEMEL HANGISIDIR ?
CEVAP:Iyi temel kotu temel,depreme dayanikli temel depreme dayaniksiz temel yoktur. Bina yukune ve zemine gore dizayn edilmis tekil temel, surekli temel, radye temel guvenlidir.
SORU: YONETMELIGIN ISTEDIGINDEN DAHA FAZLA DAYANIMA SAHIP BINA YAPTIRILABILIRMI ?
CEVAP: Yonetmelikler minimum şartlari belirler. Daha yuksek performansa sahip bina yaptirilabilir.Eger yeteri kadar paraniz varsa…
Ahmet CELIKKOLLU
Insaat Muhendisi
ESKISEHIR
0.5.4.1.9.7.3.0.1.5.1