Basınçlı hava tankı, basınçlı hava kompresörü çıkışında bulunan basınç dalgalarının emilmesini sağlayan hava deposudur. Ani basınç değişmelerine mahal vermeden düzgün basınç iletilmesini sağlanmasına yardımcı olur. Gereken miktardaki havayı depolayarak kompresör kapasitesini aşmakta olan hava talebinin karşılanmasını sağlar. Hava deposu ise kompresör kapasitesine bağlı şekilde belirlenmektedir. Hava deposu vidalı kompresör veya pistonlu kompresör yardımı ile mevcut kapasitesinin 10 katına kadar çıkarılabilmektedir. Basınçlı hava tankı nemin yoğuşmasını ve oluşan yoğuşmanın boşaltılmasını sağlamaktadır. Nemin yoğuşması beraberinde basınçlı tankta yani hava deposunda toplanan su trapları sisteme arıza oluşturabilir. Su trapları otomatik tahliye aygıtları ile dışarı atılabilmektedir.
Tankta korozyon oluşmasını önlemek için, basınçlı hava tankı ya da diğer adıyla hava deposunun tesis içindeki en soğuk bölgeye yerleştirilmesi gerekir. Tesisteki hava korozyona elverişli havaysa basınçlı tankın yerleştirilme öncesinde astarlı boya ile boyanmış olması gereklidir. Böyle bir durumla karşılaşma öncesinde depo üreticisinden veya distribütöründen de bilgi alınabilir. Basınçlı hava tankında emniyet valfi, manometre, kontrol deliği, boşaltma deliği ve ürünü tanıtan plaket olması gerekir. Tankın destek ayakları monte edilmesini kolaylaştırmaktadır. Tesis içinde monte edilirken mutlaka tankın gövdesine erişilecek şekilde montaj yapılması gerekir.
Basınçlı Hava Tankı Ne İşe Yarar?
Tüm basınçlı sistemlerle entegre çalışma görevine sahip olan basınçlı hava tankı, doğru depolamanın haricinde ani talep artışı oluştuğunda gereken verimliliği sağlamak amacı ile kullanılır. Büyük ve küçük ölçekli tüm işletmelerde iş verimliliği sağlamaktadır. Basınçlı hava saklama kapasitesi sayesinde sistemdeki ani talepleri karşılar. Basınçlı hava tankı aynı zamanda kompresörün ömrünü de uzatmaktadır. Kompresör, atmosfer basıncından yüksek olan basınçlara gazların sıkıştırılması amaçlı kullanılmaktadır. Sabit basıncı ile hava basıncını sağlayabilir. Bu sayede kompresörün kapasitesini aşan hava taleplerini depolamaktadır.
Hava Tankı Nedir?
Hava tankı nedir başlığına yönelik teorik anlatım şekli şöyledir. Hava kompresörü tank bulunmadan çalışma özelliğine sahiptir. Fakat sistemde tank bulunmaması kompresörün çalışma ve boşaltma çevrimini arttırmaktadır. Yani mevcut yükü çoğalacağından gereklidir. Yükü çoğalan kompresör ise talep dalgalanmasına sebebiyet verir. Basınçlı hava tankı kompresörün düzgün çalışması sebebiyle de gerekli görülen parçadır. Tank ya da depo şeklinde bilinen hava tanklarının basınçlı havayı bağlı ekipmanlarına gönderme amaçlı depolar. Bu amaçla kullanılan hava tankları daha net ifade ile kompresör nedeniyle değişmekte olan taleplere yönelik dalgalı basınç arasında tampon görevi görmektedir. Bazı modellerde hava kompresörlerinin tanka monte edilmiş şekilde olduğunu görebilirsiniz. Ünite olarak tankın üstüne takılmış durumda görünürler. Bu monte şekli boş alanların değerli olduğu yerlerde tercih edilmektedir. Özellikle tesis alanlarının geniş olması nedeniyle çok fazla tercih edildiği bilinmektedir.
Basınçlı hava tankı açısından tasarrufu sağlayan etken durum hem yerden hem de kurutucunun devreye alınmasını sağlamaktadır. Bu sayede ilk kurulumda oluşan maliyet düşmektedir. Genelde 22Kw ya da 30HP gücündeki kompresörler için uygun olduğu bilinir. Bu kompresörler ise tanklara monte edilmek için uygun görülmez. Çünkü üst kısmının ağırlığı artış göstereceğinden alanda güvenlik riski meydana getirmektedir.
Basınçlı Hava Sistemi Nedir?
Basınçlı hava sistemi enerji türü olup en çok servis sektöründe kullanılmaktadır. Elektrik enerjisinin kullanılamadığı durumlarda kullanılan yöntemdir. Depolanan enerji türü basınçlı hava tankı için çok önemli fonksiyon demektir. Çünkü hava kompresörlerini oluşturmaktadır. Ortamdaki basıncından kompresöre alınmakta olan havanın küçültülerek molekül haline gelmesini sağlamaktadır. Basınçlı hava oluşturma amaçlı mekanizmaya göre pozitif deplasmanlı ya da dinamik kompresörler beraberinde işlevini sağlamaktadırlar. Kompresörlerden elde edilmiş basınçlı havanın depolanmasını, iyileştirilmesini ve taşınması gibi akış ve basıncı düzenleme amaçlı kullanıldığı bilinmektedir.
Basınçlı Hava Tankı Fiyatları
Basınçlı hava tankı fiyatları alana göre tercih edilip belli modellerde satılan ürünler olduğundan değişkendir. Ürünün modeli ve kullanılacak alan açısından ilave ekipman takılabilme özelliğinde bulunuyor olması da fiyatı değiştirmektedir. Mekanik ürünler kapsamında değerlendirilen basınçlı hava tankları kompresörün ömrünü uzatan ve tampon görevi gören özelliğe sahiptir. Boru sistemi ya da farklı ekipmanlarla mevcut gazın depolanmasını sağlayarak işletmeler, fabrikalar ve büyük tesisler için iş verimliliğini sağlamaktadır. Bu yüzden basınçlı hava tankı fiyatlarına net bir cevap vermek mümkün olmayabilir. Ancak ürün verimliliği ve dayanıklılığı sayesinde işletmenize tasarruf sağlayacağını kesin olarak söyleyebiliriz.