Binayı tasarlayan mimarlık şirketi SHoP’tan yapılan açıklamada, Steinway Tower olarak adlandırılan binanın 24’e 1 yükseklik ve genişlik oranıyla dünyanın en ince gökdeleni durumunda olduğuna dikkat çekti. Yapının inşası gelecekte bir çok konu için bilimsel bir kaynak niteliği taşıyor. Kim bilir belki bir gün göğe yükselen asansörlerin atası olabilir.
Batı yarım kürenin en uzun gökdelenlerinden biri
111 West 57 Sokak’ta bulunan Steinway Tower, 435 metre yüksekliğiyle One World Trade Center ve Central Park Tower’dan sonra batı yarım kürede 3. en yüksek gökdelen konumunda. Yapı 60 adet apartman dairesinden oluşmaktadır. Bunlardan 14’ü Steinway Hall’da 46 adet dairesi ise gökdelenin kule kısmında yer almaktadır. Ön cephesi Central Park’a bakan yapının cephe kaplaması özel bir camdan yapılmıştır.
Steinway, bir konut gökdelen olacak şekilde 2005 yılından bu yana planlanan bir projeydi. 2012 ve 2013 yılları arasında gökdelen için arsa satın alındı. Kulenin boyutuna rağmen, teknik olarak Steinway Hall’a ek olarak inşa edildi. Gökdelenin inşaatı 2014 yılında başladı ve Steinway Hall’a ek konut projesinin bir parçası olarak restore edildi. Çeşitli davalar ve finansal sorunlar ile bir çok zorlukla karşılaşan yapının betonarme inşaatı Nisan 2019’da tamamlanabildi.
Yapı iki kısımdan oluşuyor, ilk kısmı Steinway Hall ”L” şeklinde bir konuma sahiptir. Gökdelenin ikinci kısmı ise buna ek olarak inşa edilmiş ince buzun kısımdır.
Dünyanın En İnce Gökdeleni – Yapısal Özellikleri
Steinway Gökdeleni 24’e 1 yükseklik ve genişlik oranına sahiptir ve bu ona dünyanın en ince gökdeleni olmasını sağlamıştır. Yapı genel olarak mevcut Steinway Hall üzerine inşa edilmiştir. Steinway Hall’ün temeli betonarme ve çelik ızgaralı bir temelin üzerinde yapısal bir çelik çerçeve içermektedir. Kule yapısının temelleri, zemindeki anakayaya 30 m kadar inen yaklaşık 200 kaya ankrajı içermektedir. Yapıdaki bu derin temeller, kulenin aşırı narinliği göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Binanın iki adet bodrum katı vardır. Steinway Hall’da orijinal olarak 57. Cadde’deki yolun altında uzanan bir mahzen kasası vardı, kulenin inşaatının bir parçası olarak bu mahzen kısmen doldurulmuş ve değiştirilmiştir. Yapının inşası inşaat bilimi açısından yeni bir kaynak olşturmuş gibi duruyor…