Değerli Meslektaşlarım,
Bir inşaat mühendisliği öğrencisi olarak ülkemizde mühendislik eğitimini her zaman eleştirmişimdir. Eminim sizinde benim gibi mühendislik eğitiminde eksik bulduğunuz birçok şey vardır. Halimizden memnun olmadığım için ülkemizdeki mühendislik eğitiminin eksikliklerini az olsa da dile getirmeye çalışacağım…
Bildiğiniz üzere ülkemizde hızlı nüfus artışı ve iç göçlerin sebep olduğu hızlı kentleşmeye bağlı olarak ortaya çıkan hızlı yapılaşmayla süregelen çok sayıda kalitesiz binanın inşa edilmesi ve doğal felaketlerin sonucu olarak yaşanan çok sayıda can ve mal kaybı sonucu Türkiye de inşaat mühendisliği gerek eğitim gerekse uygulama aşamasında yeterlilik ve kalite olarak tartışma konusudur.
Mühendislik eğitimi veren üniversite sayısı son yıllarda çok fazla artmıştır daha önemli olan ise bu artış niteliksel gelişmeyle birlikte olmamıştır.
İyi bir mühendis analitik düşünmeli ve eğitim süresince görmüş olduğu teknik bilgi ve metotları her yönüyle uygulamaya dökebilmelidir.
Mesleğimiz ekonomi, işletme, hukuk, yönetim bilimleri gibi birçok bilimsel disiplinle etkileşim halindedir. Nitelikli birer mühendis olabilmemiz için bu bilimsel disiplinleri bilmemiz aynı zamanda uygulayabilmemiz beklenmektedir. bunların yanında yabancı dil ve bilgisayar destekli çizim yapabilmek için tasarım programlarını bilmemiz gerekmektedir.
Mühendislik açısından gelişmiş birkaç ülkenin üniversitelerinde uygulanan sistemlere kısaca değinmek istiyorum
ABD ve İsrail üniversitelerinde, mühendislik eğitimi için %30-35 matematik ve temel bilimler, %30-35 mühendislik bilimleri ve mühendislik tasarımı, %20-25 bilgisayar kullanımı biçiminde bir paylaşım önerilmektedir
ETHZ (Zürih Teknik Üniversitesi), bu üniversitede öğrenciler eğitimlerinin 4. yılında en az 10 adet seçmeli ders almak zorundadırlar. Her seçmeli dersin ders saatleri ve kredileri aynıdır. ETHZ’de temel eğitim dersleri %15, meslek dersleri %60 oranındadır. Yapı planlaması, yapı işletmesi ve hukuk konularında 1. yarıyıldan itibaren verilmeye başlanan zorunlu dersler vardır. Şehircilik, çevre, ulaştırma, yer altı yapıları, inşaatta iş güvenliği, konut tesisatı gibi dersler zorunlu dersler arasındadır
Almanya’da inşaat mühendisi olmak için, meslek yüksekokulları ya da üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerinden mezun olmak gerekir. Üniversitede verilen eğitimin sonunda, bizdeki yüksek mühendislik derecesine denk gelen diplomingenieur derecesi verilmektedir. Meslek yüksekokulu mezunları 8 yarıyıl daha okuyup, uygulamada yüksek performans gösterecek şekilde eğitilmekte, böyle bir diplomayla üniversitede akademik kariyere gidilememekte, 2 yarıyıl daha okumak gerekmektedir. Almanya’da meslek yüksekokullarındaki öğrenci sayıları, üniversitedekilere göre daha fazladır. Türkiye’deki üniversite sınavlarına benzer bir uygulama bulunmamakta, üniversiteye giren fazla ya da yetersiz öğrenciler bu sınav sonucunda elenmektedir.
Bunlar sadece birkaç örnektir.
Ülkemizde mühendislik eğitimi ise sadece kitap üzerinde verilmekte olup pratik olarak bir şey gösterilmemekte hatta bazı okullarda laboratuvar bulunmasına rağmen öğrencilerin laboratuvarı kullanmasına dahi izin verilmemektedir. Üniversitelerde laboratuvarların kullanımı yaygınlaştırılmalı, dersler teorikten çok uygulamaya yönelik verilmeli hatta üniversite-sanayi işbirliği sağlanarak uygulama bakımından çeşitlilik her yönüyle arttırılmalıdır. .
Üniversitelerde birçok akademisyen özellikle kendi alanlarındaki yenilikleri takip edebilecek ve bunları öğrencilere aktarabilecek çabayı göstermemekte ve birçok akademisyenin piyasa tecrübesi dahi bulunmamaktadır.
Mühendislik eğitiminde staj süresi yeterli olmamakla beraber okulların koyduğu koşullarla beraber staj verimi maksimum seviyede düşmektedir. Mühendislik öğrencileri uzmanlaşmak istedikleri alanda 2-4 yıl arası zorunlu stajyer mühendislik aşamasından sonra sahaya çıkmalıdır. .
Uzun lafın kısası;
=>Türkiye’de inşaat mühendisliği eğitimi, üniversiteler arasında eşdeğer nitelikte olmadığı gibi, ileri ülkelerdeki eğitimlerle de örtüşmemektedir. Bu nedenle derslerin ve içeriklerinin güncellenmesi gereklidir.
=>Öğrencilerin sosyal yönden gelişmesini sağlayacak sportif ve kültürel etkinlikler ile öğretim elemanlarının sosyal ve ekonomik düzeylerini yükseltecek çalışmaların yapılması gereklidir.
=>Eğitim kalitesinin geliştirilmesi için, araç-gereç ve laboratuvar donanımlarının yeterli hale getirilmeli ve laboratuvar kullanımına daha sık başvurulmalıdır.
=>Öğretim aşamasında uygulamalı çalışmaların yapılması, izlenmesi ve staj çalışmalarının yeni düzenleme ile verimli hale getirilmesi gereklidir.
UNUTULMAMALIDIR Kİ MÜHENDİSLİK TOPLUMA HİTAP EDEN SADECE 1-2 DEĞİL ONLARCA YA DA YÜZLERCE HAYATI BİR ANDA SİLEBİLECEK RİSKLER BARINDIRAN BİR MESLEKTİR…
TEŞEKKÜRLER :)
RUMERT ALP
KIRIKKALE ÜNİVERSİTESİ İNŞAAT MÜHENDİSLİĞİ 4. SINIF ÖĞRENCİSİ