Tuğla duvar örgüleri, özellikle yığma yapılarda önem arz eder. Duvar, en az bir tuğla (1 T) kalınlığında örülmelidir. Yarım tuğla (1/2 T) kalınlığındaki duvarlar ise bölme duvar olarak kullanılmalıdır. Yarım tuğla duvarlar üzerine kesinlikle yük bindirilmemelidir. Tuğla duvar örgü çeşitleri, aşağıda yer almaktadır.
https://www.sanalsantiye.com/2022-tugla-fiyatlari/
İçindekiler
Tuğla Duvar Örgüleri
Düz Örgü
Yarım tuğla (1/2 T) kalınlığındaki düz diziden oluşan örgü şeklidir. Yük taşıma özelliği yoktur. Bölme duvarlarda ve baca örülmesinde uygulanır.
Kilit Örgü
Bir tuğla kalınlığındaki kilit dizilerin üst üste konulmasıyla oluşur. Birinci sıraya tam tuğlayla başlanır. İkinci sıraya ise iki adet üççeyrek tuğlalarla başlanır. Kilit sıra şeklinde devam eder.
Şaşırtmalı Örgü
Genellikle yığma yapılarda, taşıyıcı olarak en çok kullanılan örgü çeşididir. Blok örgü de denilen şaşırtmalı örgü, kilit ve düz dizilerle 19 cm kalınlığında yapılır. Birinci sıraya kilit diziyle başlanır. İkinci sıraya ise üç çeyrek tuğla ile başlanır ve düz dizi halinde devam eder.
Düz Kılıç Örgü
Yüksekliği ve uzunluğu az olan, yük taşımayan bölme duvar olarak veya duvarların dış yüzeylerini kaplamak için kullanılan örgü türüdür. Kılıç dizi, tuğlaların üst üste getirilerek yapılan örgüye denir.
Tuğla Duvar Örgü Kuralları
- Duvarda kullanılacak tuğlalar düzgün , tozdan ve topraktan temizlenmiş olmalıdır.
- Tuğlalar, duvar yapımına başlamadan önce ıslatılmalıdır.
- Harç, duvar üzerine düzgünce, dışarıya taşmayacak şekilde serilmelidir.
- Tuğlalar, harcın üzerine iyice bastırılarak oturtulmalıdır.
- Duvarın örülmesine, ip çekmek suretiyle her iki ucundan başlanmalıdır.
- Başlangıç tuğlaları su terazisi yardımıyla yerleştirilmelidir. Arada kalan kısım ipe göre örülerek doldurulmalıdır.
- Düşey derzler, duvarın hiçbir yerinde üst üste gelmeyecek şekilde ve doğrultuda örülmelidir. Kaydırmalar yarım, çeyrek ve üççeyrek tuğlalarla yapılmalıdır.
- Duvarlar, genellikle tam tuğla ile örülmeli, parça tuğlalar ise örgüde gerektiğinde kullanılmalıdır.
- Tuğla duvarlar örülürken, takviyeli harçla veya melez harçla örülmeli; soğuk iklimlerde dona maruz yerlerde, çimento harcı kullanılmalıdır.
- Duvar yüzeylerine sıva yapılacak ise, derz yüzeyleri mala ile düzeltilmemelidir.
- Duvarın boyuna sonradan ekleme yapılacak ise, devam ettirilecek sıralar için duvar dişi bırakılmalıdır.