TBDY2016 biliyorsunuz taslak halinde. İnşaat mühendisleri inceliyor. Akademik personeller inceliyor. Bende yönetmelik okumayı pek sevmememe rağmen inceliyorum. Çünkü para kazandığım ve yapmasını bildiğim tek şey mühendislik. Dolayısıyla da incelemekten başka şansım yok.
İyi yönetmelik demek, zor anlaşılan , şartları ağır olan yönetmelik demek değildir. Yani yönetmeliğimiz o kadar iyi ki koca koca kolon koca koca kiriş yapıyoruz demek doğru bir bakış açısı değildir. Ama malesef ülkemizdeki bakış açısı bu. TBDY2016’yi incelediğinizde şartların ne kadar ağırlaştırıldığını görürsünüz. Hemen şunu da belirteyim mi yanlış anlamalara meydan vermeyeyim. Güvenli tabiki önemli ama 1 birim etkiye maruz bir elemanıda 3 birime göre boyutlandırmak güvenlikle ilgili olmasa gerek. Eğer güvenlikle ilgiliysede ben bunu anlayacak kapasitede değilim.
TBDY2016’da deprem ivmeleri bile şimdikinin 1.5 katı civarında. Bunun yanında özellikle kesme hesaplarında kullanılacak değerlerde şimdikinin 1.5- 2 katı. Yani hem deprem kuvveti artıyor hem kesme kuvveti dizayn kuvveti değerleri artmış durumda. Özellikle R katsayısı ile beraber kullanacağımız bu D katsayısı tüm kesme hesaplarında öcü gibi karşınıza çıkmakta. Kabaca kafanızda canlansın diye söylüyorum 1.5 birim kesme kuvvetine göre planladığınız bir şeyi artık bazen 2 birim bazen 2.5 birim kesmeye göre planlayacaksınız. Bir düşünün bakalım zımbalama kontrolünü. Hayvani kesitlerle uğraşacaksınız. Bu durumda büyük kesitlerle uğraşacaksınız yada betonarmede de donatıları sığdıramayacaksınız vb vb.. Bunun yanında bazı kontrollerde daha ağırlaştırılmış mesela kolon kiriş kesme güvenliği gibi. Buda ayrı bir konu. Yönetmelik hemen her ise girmiş. Ancak girdiği bu islerde hep yüksek değerler dikkate alınmış.
TBDY2016 gerçekten zengin yönetmeligi. Gerektiği kadar güvenlik olacak tabi ama gereğinden fazlası bu yönetmelikde mevcut. Yönetmelikler nasıl yapılır biliyorsunuz. Yönetmelikler asgari koşulları belirler, yada belirlemeli. Ancak bu yönetmelik bu tarzda değil gibi. Ben merak ediyorum. Bu yönetmeliği hazırlayanlar acaba oturup vasati bir binayı analiz ettiler mi, halihazırdaki yönetmelikle kıyaslama yaptılar mi ?. Yönetmeliği incelediğimde bunun yapılmadığı düşünüyorum.
Unutulmaması gereken mühendisliğin sadece güven ayagından oluşmadığı. Ekonomi de mühendisliğin bir parçası. Ülke olarak biz bu kadar zengin değiliz. Ayrıca güvenlik kriterinin de sonu yok. Her zaman bir üst güvenlik var. Siz güvenlik katsayısı 10 olan bir yapı yaparsınız ben 11 yaparım bir diğeri 12 yapar. Bunun sonu olmaz. Dolayisiyle makul bir güvenlik , paranoya derecesine ulaşmamış bir güvenlik durumu göz önünde tutulmalı.
TBDY2016 ya gore bugün yaptığınız hiç bir bina için esaslı tadilat ruhsatı alamayacaksınız, kat ilavesi ruhsatı alamayacaksınız. Şu an yönetmeliklere uygun bir yapı TBDY2016 yürürlüğe girdiğinde artık yönetmelige uygun olmayacak. Burada kullandığım ifadeye dikkat edin. Güvenli yada güvenli değil ibaresi kullanmıyorum. Yönetmeliğe uygun yada uygun değil ibaresi kullanıyorum.
Türk toplumu olarak ya bir şeyi serbest bırakıyoruz yada her yerinden bağlıyoruz. Bir turlu optimum çözümler üretemiyoruz. Bu yönetmelikde aynı şekilde. Her yerden gereksiz bağlamışız.
Bu yönetmeliğin zamanla biraz hafifletileceğini akla mantığa biraz daha uygun hale getirilmesini umuyorum. Aksi takdirde işimiz zor. Emin olun biz bu ağir yönetmeliği uygulayacak kadar zengin değiliz. Ha zengin olsak ne olacak.O zaman bile bu yonetmeligin israfa neden olup olmadığını tartışırdım.
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR
0 541 973 01 51