Yapılarda Sağlam Bir Çatı Nasıl Olmalı?
Yalıtım, malzemelerimiz ile iki ortam arasındaki (iç mekân- dış mekân gibi düşünebiliriz) belirli farklılıkların birbirini etkilememesi için alınan önlemlerdir.
İzolasyon Çeşitleri
- Ses yalıtımı, bulunduğunuz ortamın içindeki sesin dışarı çıkmasını ve dışarıdaki seslerin de içeri girmesini engeller.
- Yangın yalıtımı, dış ve iç yüzeylere uygulanan çeşitli izolasyon uygulamalarıyla herhangi bir zamanda olabilecek olası yangınların genişlemesini engeller ve yangını kontrol altına almayı sağlar.
- Tesisat yalıtımı, borulara yapılan izolasyon işlemleri sayesinde ısı kayıpları önlenebilir.
- Su yalıtımı, suyun ve nemin binaya verebilecek en kötü hasarını minimuma indirir. Binanın çoğu elemanına uygulanabilir. Su yalıtımı genelde binanın ilerleyen zamanlarında sıkıntılar ortaya çıkarır ve bu sıkıntıları düzeltmek çok zor olabilir o yüzden bu konuda çok dikkatli olmanızı tavsiye ederim.
- Isı yalıtımı, ana amaç olarak binanın ısı kaybını önlenmeye çalışır ama biz bu konuyu daha ayrıntılı işlesek daha iyi olur.
Binalarda hava şartlarına en çok maruz kalan bölüm olan çatıların inşasında profesyonel işçilik ve statik hesap büyük önem taşıyor.
Kış mevsiminin gelmesiyle yağmur, kar ve rüzgârın etkisi kendisini göstermeye başladı. Bu tür mevsimsel olaylarda mağdur olmamak için binaların çatı inşasında çok dikkatli olmak gerekiyor. Ayrıca çatılar, binanın ısı yalıtımı açısından da oldukça önemli.
Binaların hassas bölümlerinden olan çatı, özellikle yapım aşamasında inşaat konusunda uzman ekipler tarafından, profesyonel yöntemlerle yapılmalı. Sonradan oluşabilecek sıkıntılara karşı da çatılar, düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalı.
Çatılarda İzolasyon Nasıl Olmalıdır?
Çatı ile ilgili sorunların genellikle işçilik hataları ve doğru malzeme kullanmamaktan meydana geldiğini belirten uzmanlar, “Öncelikle çatı projesini tüm detaylarıyla oluşturmak gerekiyor. Çünkü çatı yerinde uygulanan bir bölüm olduğu için titiz bir çalışma istiyor. Ahşap, betonarme, çelik en çok kullanılan çatı tipleri. Çatı tipi her neyse, ona göre doğru tekniği kullanarak düzgün bir işçilikle yapılması çok önemli.’’ diyor.
Her bir çatı tipinin ayrı statik hesabı var. Bu hesap yapılmadan geleneksel yöntemlerle, kara düzen metotlarla yapılan çatılar büyük problemler çıkarıyor. Konusunda uzman olmayan kişiler maalesef çatıları bu yöntemlerle yapıyor.
Çatı statiği yapılırken kar yükü, rüzgâr yükü, yağmur yükü ve deprem esnasında oluşabilecek yükler hesaba katılmalı. Sonra da kullanılacak malzemenin cinsine, çeşidine, kalınlığına, uzunluğuna göre çatı yerinde imal edilmelidir. Tabi bunu yaparken de sadece statik hesap yeterli olmuyor. Yapım tekniğine uygun şekilde yapılması gerekiyor. İşçilik hatalarının önüne geçmek için teknik bir elemanın kontrolünde yapılması şarttır.
Ahşap bir çatı yapılacaksa çivi yerine vidalı sistem uygulanmalıdır. Çelik ise betona ankrajlanarak kaynak ya da kolonlu sistemle yapılmalıdır. Kenar kısımlar, rüzgârın çok olacağını tahmin ettiğimiz yerler parapet yaparak daha güvenli hale getirilebilir.
İmar Yönetmeliği bizi çatı eğimi konusunda 33 ile 45 derece arasında sınırlıyor. Bu durum bölgeye, binanın özelliklerine ve yerine göre değişiyor. Statik hesaba uygun yapıldıktan sonra açının pek bir önemi kalmıyor. Açı, yağmur ve karın yoğun olduğu bölgelerde önemli bir faktör. Çatılarda çok fazla girinti, çıkıntı olmamalıdır, sade olmalıdır.
Toprak kiremit kullanılarak yapılan çatı örtüsü, ahşap çatılar için en doğru seçimdir diyebiliriz. İzolasyon malzemesi olarak kullandığımız malzemelerden kaplama olarak yapılan çatılar da var. Ama bu tür çatıların şiddetli rüzgârdan ötürü kalkma ve kopma ihtimali kiremit çatıya göre daha fazladır. İyi bir yalıtım binalarımızın hem ömrünü uzatır hem de tasarruf sağlayarak bütçemize büyük katkılar sağlar.