Uygun drenaj sistemi, drenaj sisteminin düzenli bakımı; asfalt kaplamanın ömrünü ve stabilitesini belirler. Drenaj sisteminin uygun olmayan bakımı, büyük onarım ve yenileme maliyetleri ile sonuçlanan nihai kaplama bozulmasına yol açar. Bu yazıda, uygun olmayan drenajın asfalt kaplama üzerindeki etkilerini inceleyeceğiz.
Yanlış Drenajın Asfalt Kaplamaya Etkileri Nelerdir?
Uygun olmayan drenajın kaldırımlar üzerindeki başlıca etkileri şunlardır:
- Alt zemin katmanının çökmesi
- Çukurların, çatlakların ve dalgaların oluşumu
- Bitümün soyulması
Alt Zemin Katmanının Çökmesi
Uygun olmayan drenaj, asfalt kaplamanın yüzey tabakasında su havuzlarının oluşmasına neden olur. Zamanla bu su, kaldırımda zaten mevcut olan küçük çatlaklara yavaş yavaş girer. Bu nedenle, su, kaplama katmanlarına yavaşça nüfuz eder, alt zemine ulaşır ve kaplamanın tüm yapısını zayıflatır. Örneğin, su ile dolu asfalt yollarda büyük çökmüş alanlar, çöken bir alt zemin tabakası nedeniyle oluşur.
Çukurların, Çatlakların ve Dalgaların Oluşumu
Kaldırımlarda su birikintilerinin oluşması asfaltı zayıflatır. Bunun sonucunda çukurların, çatlakların, kılcal çizgilerin ve dalgaların oluşmasına neden olur. Bu tür sıkıntıların ihmal edilmesi, kaplamaya ve kaplama yüzeyinin altındaki katmanlara daha fazla su ve moloz davet edecektir. Bu, nihayetinde alt zemin katmanını zayıflatacak ve üstyapı katmanlarının çökmesine neden olacaktır.
Bitümün Soyulması
Kaplamanın uzun süre suya maruz kalması, kaplamayı ziftten sıyırabilir. Bitümlü kaplama bir kaplama ile kapatılırsa, ilk olarak sızdırmazlık kaldırılır, ardından kaplama soyulur. Sızdırmazlık, tüm yapıyı enkaz, su ve geçen araçların yaydığı diğer kimyasallardan korur.
-
The Constructor