Kentsel dönüşüm günümüzde deprem gerçeğinin somut bir neticesi olmakla beraber şehirleşmenin temelini oluşturmaktadır. Kentsel dönüşüme duyulan ilgi kadar projelendirmeye karşı örgütlenme de yükselmektedir. Oturduğu mahallenin kentsel dönüşüme girmesini isteyen sakinler kadar bu sisteme karşı çıkan muhalefette oldukça fazladır.
Dönüşüm süreciyle ilgili yakından bilgi sahibi olmak her vatandaşın hakkıdır. Burada öncelikle belediyelere daha sonra proje ofislerine çok büyük görev düşmektedir. Bilgilendirilen halk öncelikle önyargılarını yıkar, ve hatta çevresini de bu sürece dahil etmek ister. Halka, bu şekilde katlanarak süreci olumlu etkiler. Müteahhit ve proje ofislerinin işleri kolaylaşır ve aynı mahallede ki birçok parsel için çevreyi ve dokuyu tanıyan belirli müteahhitler çalışmalara başlamış olur.
Döngü bu şekilde devam ederken kentsel dönüşüme muhalefet olan kesimin etkisi de göz ardı edilemez. Muhalif kesimin sebeplerini irdelediğimizde maliklerin hak kaybına uğramaları, fiziksel çevrenin kötüleşeceği, kiracıların bütçelerine uygun ev bulmakta zorlanacağı, çıkan bedeli ödeyemeyecekleri ana başlıklar arasında bulunmaktadır.
Yapılan bir araştırmada sakinlerin %48’i projelerden habersizdir. Bir başka mahallede ise oturanların %67’si kentsel dönüşüme olumsuz anlam yüklemektedir. Birilerinin çıkar elde etmesi, çok katlı yapıların yapılacağı düşüncesi , fiziksel ve kültürel dokunun bozulacağı hissiyatı bu düşünceyi tetiklemektedir.
Belediyelerden bilgi alamayan hanelerin oranı ise %35’lere kadar yükselmektedir. Çelişkili bilgi verilen mahallelerde yıkım yapılıp başka yerde nasıl bir ev verileceği ,borçlandırma muamması, mağduriyet olup olmayacağı düşünceleri yükselmektedir. Tüm bunları ele aldığımızda aslında iletişimsizlikten doğan sebepler olduğu açıkça öne çıkmaktadır.
İlk olarak belediyeler tüm sakinlere çıkarsızca bilgi vermeli, halk cesaretlendirilmelidir. Ayrıca her türlü destek esirgenmemeli gereken yardımlar yapılmalıdır. Kentsel dönüşümün zirvede olduğu ilçelerde gerekirse her mahalleye bilgi vermek için dernek veya bilgi ofisleri kurulmalıdır. İnsanlar kentsel dönüşümden korkmamalı tam tersine modern aynı zamanda kültürel dokuyu koruyan şehirleşmenin oluşmasına en büyük zemini hazırlamalıdır.
Daha sonra proje ofisleri ise gereken her türlü bilgiyi doğrudan maliklere verebilmelidir. Müteahhitin veya bir başkasının ranttan nemalanmasına izin vermemelidir. Mahalle dokusu korunmalı nefes alabilen mahalleler kurulmalıdır. Oluşturulan konut alanları cazibe merkezi haline getirilmedir.
Bu sayede kentsel dönüşüme muhalefet olan kesim tüm soru işaretlerine nokta koyacaktır ve bu süreci çok büyük oranda ilerletecektir.
Diğer yazılarıma buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.