İçindekiler
Render Nedir ?
Render kelimesi İngilizce “rendering” kelimesinden türemiştir. Derlemek, düzenlemek ve işlemek anlamına gelir.
Bilgisayar aracılığıyla, iki ya da üç boyutlu obje, mekan, resim gibi modellemelerin bir kamera açısından renk, doku, aydınlatma gibi özelliklerinin işlenmesiyle gerçekçi bir görüntü elde edilmesi işlemine render adı verilir. Burada amaç bir düşünce veya hayali sanal ortamda gerçeğe dönüştürmektir.
Hayalimizdeki ortamı bilgisayar ortamında oldukça detaylı ve gerçekçi görebilmek için çizimi render haline getirmemiz gerekir. Bunun için öncelikle uygun bir render alma programı bulmalıyız. Daha sonra ise taslağını oluşturduğumuz sahnemiz için gerekli ışık , kaplama ve efektleri program üzerinde işlememiz gerekir.
Tüm bunların bir bütün oluşturup tek görselde toplanması render alma işlemidir. Burada hesaplamaların iyi yapılması gerçeğe yakın bir görüntü oluşturmak için çok önemlidir. Günümüzde bu işi çok iyi yapan 3D tasarımcılar mevcut, öyle ki alınan renderların gerçek mi yoksa bilgisayar çizimi mi olduğunu anlamakta güçlük çekebiliyoruz.
Bu konuda öncü olan birkaç program : V-Ray, SketchUp, 3ds Max, SolidWorks ve Lumion en bilinen programlardandır.
Render Nasıl Ortaya Çıktı?
Görselleştirmenin tarihine baktığımızda perspektifin keşfi üç boyutlu çizim alanında tasarımcılar ve mimarlar için büyük bir adım olmuştur. Perspektif sayesinde daha gerçekçi ve detaylı çizim yapabiliyoruz.
Böylece tasarlayacağımız mekanı hem daha net görebiliyoruz hem de mekanımız derinlik kazanmış oluyor. Bu teknikten sonra üç boyutlu tasarım yavaş yavaş bilgisayar ortamına adapte edilmiştir. Bu sayede üç boyut algısı çok daha ilerlemiş ve tasarımdaki değişkenler için seçeneklerimiz oldukça artmıştır.
Render Almak Neden Gereklidir?
Bilgisayar programında çizdiğimiz modelin her ne kadar ışık, materyal özelliklerini işlesek de, render işlemi sonrasında ışık, materyal, sahne ayarlarıyla birlikte çizimimiz daha gerçekçi bir boyut kazanarak yüksek kaliteli bir hale gelir.
Render Almak İçin Nasıl Bir Bilgisayara İhtiyacımız Var?
Render alma işlemi bilgisayar için ağır bir işlemdir. Bunun için bilgisayarın iyi bir donanıma sahip olması gerekir.
Performansı belirleyen üç ana bileşen vardır. Bunlar: İşlemci (cpu), ram ve ekran kartıdır. İşlemci, ekran kartı ve ram ne kadar güçlüyse render alma süresi o kadar kısalacaktır.
Mühendislik Öğrencileri Laptop Alırken Nelere Dikkat Etmeli? | Tavsiye ve Öneriler
Ekran Kartı Neden Önemli?
Model üzerinde ışık ve dokuları gerçekçi görebilmemizi sağlayan ve karmaşık bir sahnede ekranı döndürdüğümüzde takılma ve donmaları engelleyen kısım ekran kartıdır.
Ram Neden Önemli?
Yüksek ram, render süresini kısaltır. Çünkü çizime atacağımız her renk, doku ve materyali ram hafızasında tutar ve bu bilgileri daha hızlı almamızı sağlar.
İşlemci Neden Önemlidir ?
Render süresi dikkate alınırsa burada çekirdek sayısı ve GHz hızı ön plandadır. İşlemci özelliklerinin yüksek olması demek bilgisayarın 1 saniyede yapabileceği işlemlerin sayısının daha fazla olması anlamına gelir. İşlemcide yapılan her bir işlem 1 Hertz değerine sahiptir.
Misal olarak 2.0 GHz işlemcisi olan bir bilgisayar saniyede 2 milyar işlem gerçekleştirebilmektedir. Çekirdek sayısı ise her bir çekirdek için bu işlemi katlamaktadır. Yani 2.0 GHz’lik 2 çekirdekli bir işlemci saniyede 4 milyar işlem gerçekleştirebilmektedir.
Render Motorları
Bir tasarımı gerçekleştirmeden taslak halinde kurgulayıp daha sonra render almak tasarım öncesi işimizi büyük ölçüde kolaylaştırır. Bu alanda en çok kullanılan render motorlarına bakalım.
V-Ray Render
En yaygın ve bilinen render motorudur. Kaynak açısından çok zengindir. 1997’de Bulgaristan’da Chaosgroup tarafından kurulmuştur. Arayüzü diğer programlara göre daha karmaşıktır. SketchUp, 3ds Max, Maya gibi birçok 3d yazılımlarla uyumludur.
Corona Render
2009’da Prag’da bir öğrenci projesi olarak geliştirilmiştir. 2017’de büyüyen proje şirket adı altında Chaosgroup’un bir parçası olmuştur. Arayüzü diğer programlara göre daha anlaşılırdır. Lightmix özelliğiyle render bittikten sonra da ışık ayarı yapılabilir. En iyi 3ds Max ile uyumludur.
Lumion Render
Hızlı ve öğrenimi kolay oldukça dinamik bir render yazılımıdır. Peyzaj elemanları oldukça fazladır. İçerisindeki birçok modelleme aracılığıyla ormandan büyük şehirlere birçok alan oluşturulabilir.
Diğer yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz.