Zorunlu afet sigortalarını incelediğimiz bu yazı serisinin ilk kısmında; DASK hakkında bilinmesi gereken önemli detayları sizlerle paylaşacağız.
İçindekiler
DASK Nedir?
Kısaca DASK diye yazdığımız “Doğal Afet Sigorta Kurumu“, 1999 Marmara Depremi’nden sonra 587 sayılı KHK ile 27 Eylül 2000 tarihinde kurulan kamu tüzel kişiliğine haiz, kâr amacı gütmeyen bir kurumdur.
6305 sayılı Afet Sigorta Kanunu ile zorunlu deprem sigortaları daha belirgin bir altyapıya kavuşmuştur. Zorunlu deprem sigortaları, gayrimenkul sahiplerini depreme karşı devlet güvencesine alan bir tür şemsiye sigorta şirketidir.
6305 sayılı Afet Sigorta Kanunu 10. maddesinde;
denilerek zorunlu deprem sigortasının kapsamı çizilmiştir.
DASK’ın Kurulma Amacı Nedir?
DASK zorunlu deprem sigortası teminatı sağlamak üzere kurulmuştur. Zorunlu deprem sigortaları ile deprem ve deprem sonrasında yaşanan yangın, tsunami vb. risklere karşı konuta maddi güvence sunulması amaçlanmaktadır.
Deprem ülkemizi sık sık vuran ve etkileyen doğal afetlerin başında gelmektedir. Deprem, yaşanan can kayıplarının yanında kişilere ve devlete ciddi bir ekonomik yük getirmektedir. Marmara Depremi’nin getirdiği ekonomik zorluklar neticesinde kurulan Doğal Afet Sigorta Kurumu sadece kişilere değil ülke ekonomisine de teminat sağlamayı vaat etmektedir.
DASK Faaliyetleri Nasıl Yürütülür?
DASK, sigortalama faaliyeti için fiziki bir mekâna ihtiyaç duymayıp bu faaliyetlerin yürütülmesi için özel şirketlerden (Brokerlar, Acentalar, Bankalar) dışarıdan hizmet alımı yoluyla faaliyet yürütürler. Dask bu yöntemle hem sigorta faaliyetlerine kolay erişim imkanı sağlamayı hem de sigortacılık maliyetlerini azaltmayı hedeflemektedir.
Sigortalama süreci kısaca; tarafların bir araya gelmesi, sigorta şartlarında anlaşması ve poliçe düzenlenmesi olarak özetlenebilir. Zorunlu Afet Sigortalarında ise; Doğal Afet Sigorta Kurumu’nun sorumluluğu, sigorta bedelinin ödenmesiyle veya ilk primin ödenmesiyle başlar. Bu durum poliçede belirtilmelidir.
Zorunlu Afet Sigortası Yaptıran Gayrimenkul Sahibinin Sorumlulukları
Zorunlu Afet Sigortası yaptıran gayrimenkul sahibinin de bazı sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumluluklar genel olarak; sigortalanan gayrimenkulü korumak adına gerekli önlemleri almak, olası bir deprem durumunda oluşacak hasarı artırıcı davranışlardan kaçınmak, sigorta şirketine (DASK) gayrimenkul ile ilgili doğru bilgiler vermek ve primleri zamanında ödemek olarak özetlenebilir.
Ülkemizin yaklaşık olarak %98’i deprem riski altındadır. Şimdi coğrafi bölgelere göre sigorta dağılımı ve tehlike bölgelerine göre poliçe sayılarına göz atalım: