2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları 8 Ağustos’ta sona erdi. Organizasyonu 13 madalya ile kapatan sporcularımız ülkemizin olimpiyatlarda kazandığı en yüksek madalya sayısına ulaştı. Bu vesileyle, Tokyo 2020’ye katılan tüm sporcularımızı tebrik ediyoruz. Biz de bu yazımızda olimpiyatlarda yer alan sporcuların, müsabakalar haricinde kalan zamanlarını geçirmeleri için tasarlanan olimpiyat köyünün tasarımı ile ilgili dikkatimizi çeken noktaları ve aldığımız kısa notları sizlerle paylaşacağız.
- Konaklama binasında yer alan yataklar basit ve karton malzemeden imal edilmiş. Geri dönüştürülebilir olması, bu malzemenin seçiminde en etkili faktör olarak karşımıza çıkıyor. Rahatlığına ise sporcular tarafından ortalama bir not verilmiş.
Kullanılan karton, üzerine atlandığında, insanı tutabilecek kadar sağlam. Ancak virüsün yayılımını engellemek adına, yatak üzerinde birden fazla kişinin bulunması mümkün olmayacak şekilde tasarlanmış.
- Olimpiyat köyünde yer alan yapıların büyük çoğunluğunda ahşap parçalar kullanıldı. Örneğin okçulukta altın madalya kazanan Mete Gazoz’un teşekkür videosunu çektiği yerde yerel yönetimlerin bağışladığı 40.000’den fazla ahşap parça kullanıldı. Karbon salınımı yok denecek kadar az olan ve geri dönüşüm açısından hem geçmiş hem de geleceğin malzemesi olarak görülen bu ahşap parçaların yapıda kullanılması, çeşitlilik ve uyumu ifade ediyor.
- Sporcuların ortak kullandığı bu yapıların tasarımı, Japon ofis Nikken Sekkei’ye ait.
- Tek katlı olacak şekilde geçici süreliğine inşa edilmiş yapıda yer alan kalaslar, dikey ve yatay olarak kullanılmış ve üzeri trapez saç ile kapatılmış.
- Olimpiyat köyünde yer alan ahşap kalasların üzerinde hangi bölgelerden alındığını ifade eden isim ve damgalar bulunuyor. Olimpiyatların bitimiyle bu parçalar tek tek sökülecek ve her parça sökülüp alındığı bölgeye iade edilecek. Daha sonrasında bu elemanlar, yerel yönetimlerin kamu ve diğer yapılarında miras olarak kullanılacak.
- Olimpiyat köyü içerisinde kısa mesafeler arasında ulaşımı sağlamak için Toyota’nın ürettiği otonom sistemle çalışan otobüsler kullanıldı.
Küresel çaptaki geçmiş organizasyonlarla kıyaslandığında 2020 Tokyo Olimpiyat Oyunları, çevresel sürdürülebilirlik açısından önemli bir başarıya imza attı. Bu tür tasarımların ve fikirlerin sayısının ilerleyen organizasyonlarda artması dileğiyle.
Yararlanılan Kaynaklar