Yol İnşaatı
Ülkemizde inşaat mühendisi denince akla genelde bina yapan müteahhit gurubu geliyor. Ama inşaat kelimesinin akıllara kazınan sadece küçük bir kısmını genellemek en büyük yanlışımız. Bu noktada biz medeniyet mühendislerine büyük işler düşüyor.
Evet bizler medeniyet mühendisleriyiz, yani İngilizce’nin civilization kelimesinin karşılığı uygarlık ve medeniyetin mühendisleri. Bu noktada inşaat mühendisliğinin 5 ana bilim dalı (Yapı,Hidrolik,Mekanik,Geoteknik ve Ulaştırma) ve bu dalların altında bir çok uzmanlık alanımız var. İşin aslı şu hepsi birbiriyle bağlantılı ve uygarlık bütününün birer parçaları.
Bu yazımızda sizlere geçenlerde facebook inşaat mühendisliği sayfamızda paylaştığımız bir fotoğrafın üzerinden yola çıkarak, ulaştırmayı ve ulaştırma mühendisliğinde yol ve alt yapı inşaatı hakkında bir kaç bilgi paylaşmak istiyoruz.
Paylaştığımız fotoğraf yazımızın kapak resmi olan aşağıdaki fotoğraftı.
Almanya’da bir otobanın fotoğrafı. Yeşili sev, doğayı koru da demiştik. Tabi ki ülkemizde de güzel örnekleri illaki mevcuttur. Mühendislik yapıyorsak olması da gerekiyor zaten. Bu noktada Bayern B15 otoyolu inşaatının yapımından bizim çektiğimiz bir kaç kareyi sizinle paylaşmak istiyorum.
Diğer resimlere buradan ulaşabilirsiniz.
Fotoğraflarda da gördüğünüz gibi izolasyona oldukça önem veriyorlar ve yaptıkları işe özen gösteriyorlar. Yolun yapımında çevreye vereceği gürültünün dahi hesabı yapılıyor ve ona göre set oluşturuluyor. Suyun uzaklaştırılmasına oldukça fazla önem veriyorlar. Suyu oluşturdukları küçük havzalarda toplayıp yoldan uzaklaştırıyorlar. Köprünün altında geleceğe dönük kablo hatları da bırakılmış vaziyette. Bu ve bunun gibi dünyada ve ülkemizde bir çok örnek görmemiz mümkün. Ancak bu konuda Almanlar, Japonlar, Çinliler ve gelişmiş bir kaç ülke oldukça iyi düzeyde bilgi ve birikime sahipler. Orhan Gazi Köprüsü’nün inşaatında çalışan ve Marmaray’ın inşaatında gördüğüm Japon mühendislerin bu konularda iyi olduklarını ve onlardan daha iyi olmamız gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum.
Gelelim yeşili sev doğayı koru kısmına. Dünyada ve ülkemizde yapımı devam eden bir çok yol inşaatı bulunmakta. Şu bir gerçek ki yol medeniyettir. Yol, alt yapısıyla birlikte ulaşımı en iyi şekilde sağlamak zorundadır. Bunu da yaparken geleceği düşünüp doğa dostu bir yapıda tasarlanması en doğrusu.
Dünyada yeşil ile iç içe ve doğal yaşama saygı duyularak yapılabilen örneklerden bir kaçını yukarıda paylaşmak istedim. Bu bağlamda yapı tasarımı yapılırken geleceğe ve doğaya uyum sağlamak oldukça önemli. Yeşilin yaşaması için ise en can alıcı konu da suyun bertarafı ve doğayla uygun bir şekilde buluşturulması olarak üzerinde çalışmaların devam ettiği bir konu. Bu konuda kent içi yolların zaafı oldukça büyük. Su toprakla buluşmalı alt yapı çalışmaları buna olanak sağlamalı diye düşünüyorum. Bununda proje debilerini ve maliyetleri değiştireceği aşikar.
Bu konu üzerinde yüzlerce makale yazılabilir…
Son olarak ulaşımın ve alt yapının önemini anlayamayan toplumlar genelde geri kalmış veya geri bırakılmış toplumlardır. Gelecekte sağlam adımlar atabilmek için sağlam bir alt yapı ve ulaşım ağının olması gerekmekte ve üniversite eğitiminde bunun temelinin iyi alınması önem arz etmektedir. Unutmayın ticaret için, seyahat için, her daim ulaşım ve alt yapı gerekliliği baş göstermektedir. Bir çok gelişmiş ülkenin bunu yıllar önce sağlaması ekonomilerine katkıyı maksimize etmekte ve kalkınmaya katkı sağlamaktadır. Mühendis adaylarımıza ve toplumumuzun değerli insanına yakışanın yapılması umuduyla. ”Yol medeniyettir.”
22.07.2016
Muhammed DEMİRKOLLU
İnşaat Yüksek Mühendisi