İnşaat Yaparken Malzeme Seçimi
Bu yazımızda inşaatlarda kullanılan malzemelerin seçimleri hakkında düşüncelerimi paylaşacağım.
İnşaat deyince hepimizin aklına üç dört katlı binalar veya gökdelenler geliyor. Ama olay bundan ibaret değil. İnşaat mühendisliği demek ‘medeniyet mühendisliği’ demektir. Yani karayolu da, su yapıları vs. de aklımıza gelebilir.
İnşaatta kullanılacak malzemeleri seçerken;
- Yapılacak inşaatın türüne göre
- Yapının kullanım amacına göre
- Yapının kalitesine göre
- Maliyetine göre
- Ve en önemlisi belirlenen standartlara göre seçilmesi gerekiyor.
Öncelikle işinizde kullanılacak malzemeleri belirlemeniz gerekir. Ardından bölgenizdeki firmalardan fiyat teklifi alırsınız. Malzemeyi nerede kullanacağınızı belirmenizde fayda vardır. Firmalar en uygun malzemeyi size önerecektir. Gelen tekliflerden size en uygun olanını veren firmayla masaya oturursunuz. Son bir pazarlıktan sonra anlaşmaya varırsınız ve malzemeyi inşaat alanına indirtirsiniz.
Yapı malzemesi seçerken en yüksek verimi sağlamalı, insanlar için kullanımı kolay ve konforlu olmalı.
Doğru malzemeyi seçmek kadar onların muhafazası da bir o kadar önemlidir. güneş görmemesi gereken malzemeleri her ne kadar en kalitelisini de seçseniz güneşte bırakmamanız gerekir. Zira belli bir zaman geçtikte özelliklerini kaybeder. Bu durum genelde kimyasal malzemeler için geçerlidir.
Her yapının kendine has özellikleri, yapım aşamaları vardır. Yine piyasadaki her malzemenin bir kullanım yeri ve özelliği vardır. Ambalajlarının üzerlerinde hangi şartlarda kullanılması gerektiği yazar. Mesela alçı sıva aslında her zaman , her sıcaklıkta yapılmamalı. Uygun sıcaklık şartları sağlandıktan sonra yetkili personel kontrolünde uygulanmalıdır.
Yapılacak olan inşaat eğer yığma yapı ise, siz gidip 8.5 cm’lik tuğla kullanmamalısınız. Minimum 20 cm lik bimsblok tercih etmelisiniz. 8.5 cm’lik tuğlayı betonarme binalarda iç duvarlarda tercih edebilirsiniz. Tabii yine de tesisatların geleceği yerlere gerekli özeni göstermek gerek.
Siz bir villa işi yapacaksanız malzemeleri en kalitelisinden seçmelisiniz. Defolu malzemeleri kullanıp arz talep uygunsuzluğuna takılmamak gerek.
Eğer su yalıtımı yapacaksanız suyun nereden nereye gittiğini tespit edip önleminizi ona göre almanız gerekir. Negatif ve pozitif yönler vardır. İşleme başlamadan önce hangi yönden yalıtım yapacağınıza karar verip malzeme seçiminizi ona göre yapmanız gerekmektedir. Zira yaptığınız yalıtım boşa gidebilir.
Bir başka örnek verecek olursak beton için kullanılacak kum-çakıl oranıyla, şapta kullanılacak kum-çakıl oranı, kaya dolgulu barajlardaki farklıdır. Beton harcında kullanılan kumu şapta kullanamazsınız.
Nerede, ne şartlarda çalışırsanız çalışın elinizdeki projede detaylı olarak neyi, nerede hangi durumlarda kullanmanız gerektiğini gösteren detaylar olmalı. Yoksa ilgili şartnamelere veya yönetmeliklere bakmalısınız.
İyi çalışmalar,
İbrahim YILMAZ
İnşaat Mühendisi
Müteahhit
C sınıfı İş Sağlığı ve Güvenliği Uzmanı