İçindekiler
Konkasör Nedir?
Büyük taşları ve kayaları kırmak oldukça zordur. Bunları kırmayı ve elemeyi sağlayan tesis ise konkasördür. Bu tesiste küçük parçalara ayrılan taşlar inşaat sektöründe hammadde olarak kullanılır.
Agrega, sanayileşme ve kentleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkmış yol ve yapım ihtiyacını karşılamaya çalışan, ülkemizin en önemli sektörlerinden inşaat sektörünün hammaddeleri arasındadır. Çok az insan, agreganın bu kadar önemli bir hammadde olduğunun farkındadır. Taş ocaklarına yakın olanlar şikayet ederken, uzak olanlar ise agreganın ne kadar önemli bir ürün olduğunun farkında bile değildirler.
Şimdilik ülkemizde şikayetlere rağmen taş ocakları halen bilinçsizce işletilmektedir. Bu ürünün değeri taş ocaklarının rezervi azalınca ve bitince ortaya çıkacaktır. Ekmek dahil tüm gıda maddeleri ithal edilebilir ancak agrega ithal etmek zorunda kalan bir Türkiye düşünün….
O zaman taş ocaklarının ve agreganın dersine çok iyi çalışmamız gerekiyor !
Konkasörler kullanım alanlarına göre sabit ve mobil olarak kullanılır. Maden ve taş ocakları gibi kayaların ilk çıktığı ve sürekli olarak oldukça büyük taş kırılma çalışmaları olan yerlerde sabit konkasörler kullanılır. Sabit konkasörlerin performansları daha yüksek olup burada kırılan taşlar çeşitli boyutlarda piyasaya sürülür. Süreli çalışmaların olduğu ya da inşaat yapılan yerlerde ortaya çıkan atık malzemelerin taşınması için kırılması gerektiği durumlarda mobil konkasör kullanılır.
Konkasörün Bölümleri
1) İlk Malzeme Silosu
Ocaktan gelen büyük kaya parçalarının ilk boşaltıldığı kovadır.
2) Çene
DMK (Darbeli Milli Kırıcı), PDK (Primer Darbeli Kırıcı), gelen ilk büyük kütlelerin ilk kırımını ve parçalanmasını yapan bölüm
3) Ön Elek (Bypass)
Çeneden kırılıp gelen malzemenin çamur ve toprak topaklarını almak için yapılan ve killi malzemenin boyutuna göre ebatları ayarlanan elektir. Malzeme ilk burada elendiği için ilk , ön elek ya da bypass eleği denir.
4) Kübikser
Ön elekten geçen malzemeyi darbeli bir şekilde kıran ve en büyük parçayı 70-75 mm civarında bırakan kırım yeridir. İnce kırım yapar.
5) Büyük Elek
Bu elekte kendi arasında bölümlere ayrılır.
6) Toz Makinesi (Tersiyer)
Büyük eleğin en üstündeki elekten geçemeyen malzemelerin geri dönüşüm bandıyla toz halinde kırıldığı bölümdür. Buradan çıkan malzeme ise tekrar büyük eleğe gönderilir.
7) Stok Bantları
Bu bantlar genelde 4 tanedir. Her malzemeyi ayrı ayrı stoklar.
Kaynaklar / References
-
General Makina
-
Fabo Kırma Eleme Sistemleri