İnşaat faaliyeti, içerisinde birçok parçayı barındıran ve birleştiren faaliyet bütünüdür. Peki inşaat öncesi yapılması gerekenler nelerdir?
İçindekiler
İmar Durum Belgesi
Binaya dair detaylı bilgilerin olduğu ( kat sayısı, metrekaresi, bölgedeki kanalizasyon durumu…) belge alınır. Bu belgeyi alabilmek için hissedar ya da tapu sahibi olmanız gerekmektedir. Bu şartlar olumlu ise bir dilekçe ile belediyeye başvuru yapmak gerekmektedir.
Tapu Sureti
Tapu kaydı örneği, tapu müdürlüklerinde yapılan tescil işlemini üçüncü kişilere ispatlamak üzere verilen resmi bir evraktır. Bu evrakta taşınmaza ait detaylı bilgiler yer almaktadır.
Çap Sureti
Arazinin genel olarak sınırlarını ölçeksiz belirten bir belgedir. Kadastro tarafından hazırlanan çapı almak için gerekli evraklar, tapu fotokopisi ve vekil iseniz vekalet fotokopisidir.
Aplikasyon Krokisi
Parselin aplikasyon ölçü değerleri ile parsel sınır noktalarının sabit tesislere ve kontrol noktalarına bağlı olarak zeminde alınan röperli ölçülerini gösteren krokiyi ifade eder.
Mimari Proje
Bir mimari yapının planları, kesitleri, malzeme ve bağlantı detayları, cephe ve dış görünüşleri, yerleşim planları, yapıların birbirleriyle oranı, iç düzenleri ve detayları hakkında teknik ve mimari bilgi veren projelere denir.
Statik & Betonarme Projesi
Beton veya çelik elemanlardan oluşan yapıların teknik şartnamelerde belirtildiği doğrultuda betonarme eleman boyutları hesapları yapılır. Yapılan hesaplar çizimlerle pafta haline getirilerek ayrıntılı projesi hazırlanır ve yerinde uygulaması yapılır. Ayrıca statik proje Mimari projeye uygun olarak, inşaat mühendisleri tarafından hazırlanan, ölçekleri yapının büyüklüğüne ve özelliğine göre belirlenen, betonarme, yığma, çelik ve benzeri yapıların türlerine göre taşıyıcı sistemlerini gösteren projedir.
Elektrik Projesi
Bir yapının enerji ihtiyacını karşılayacak tüm elektrik tesisatının yürürlükte olan esas ve kanunlara uygun olarak bilgisayar ortamında tüm detaylarıyla çizilmesi işidir.
Makine Tesisat Projesi
Mimari projeye uygun olarak, makine mühendisleri tarafından hazırlanan, ölçekleri yapının büyüklüğüne ve özelliğine göre belirlenen sıhhî tesisat, kalorifer, kat kaloriferi ve benzeri gibi ısıtma, soğutma, havalandırma projeleri ve ısı yalıtım raporudur.
T.U.S Taahhütnamesi
(Teknik Uygulama Sorumlusu ) Üzerine bina veya herhangi bir yapı inşa edilecek arazinin imar durumu belgesine göre projelerin hazırlanmasında gerekli standartların ve bilgilerin yer aldığı bir belgedir.
Zemin Etüd Raporu
Zemin etüt raporu, genel anlamıyla parsel bazlı zemin özelliklerinin yer aldığı rapordur. Zeminin cinsi, yapısı ve sahip olduğu özellikler rapor içerisinde detaylıca yer alır. Bu rapor, incelenen zemin üzerine inşa edilecek yapılar için yol gösterici ve önemli bir görev üstlenir. Ayrıca bu rapor JMO (Jeoloji Mühendisleri Odası) ve JFO (Jeofizik Mühendisleri Odası) odalarına kayıtlı olan araştırma şirketlerinden alınır.
Yapı Ruhsatı
Bir taşınmazın inşa edilebilmesi için gerekli inşaata başlama lisansıdır. Daha önce onaylattırdığımız projelere (mimari, statik, elektrik, makine tesisat) benzer biçimde fen İşleri müdürlüğü harcı, inşaat ruhsatı harcı ve otopark bedeli ödemek gerekmektedir.
Yapı Ruhsatı Almak İçin Gereken Belgeler
- İmar durumu belgesi
- Tapu sureti
- Çap sureti
- Ruhsat dilekçesi
- Yola terk var ise terkli tapu sureti
- Aplikasyon krokisi
- 5 adet Mimari proje (T.M.M.O. vize alınacak)
- 5 adet Betonarme projesi (T.M.M.O. vize alınacak)
- 5 adet Elektrik projesi (T.M.M.O. vize alınacak)
- 5 adet Makine tesisat projesi (T.M.M.O. vize alınacak)
- Mal sahibi Taahhütnamesi (Noterden)
- T.U.S. Taahhütnamesi (Noterden)
- Sürveyan Taahhütnamesi (Noterden)
- Har. Müh. Aplikasyon Taahhütnamesi (Noterden)
- T.U.S. Büro Tescil Belgesi
- Mimar Büro Tescil Belgesi
- Zemin Etüd Raporu (T.M.M.O. vize alınacak)
Kaynaklar / References
- Gökören Mimarlık
- Cem Kafadar