Mars’a yerleşmek ve sonra oradan Ay’da yapılacak bir seyahat ile Dünya manzaralı bir havuzda yüzmek, ne büyük bir hayal değil mi? Son zamanlarda oldukça sık uzaya seyahat kavramını duyar olduk. Bu konuda daha önce Mars’ta yaşam ve inşaat mühendisliği üzerine bir yazı yazmıştım. Bu konudaki ilgimizi kaybetmememiz gerektiğini düşünüyorum. Son zamanlarda güncel gelişmeler oldu. Örneğin ABD’den sonra ilk kez bir ülke Çin, Mars yüzeyine bir uzay aracını indirmeyi başardı. Kısacası Mars’a ulaşan ikinci ülke olmayı başaran Çin bu konuda tekeli de yıkmış oldu.
Mars Hali Hazırda Büyük Bir Hayal
Evet biliyorum Mars’a ulaşmak hala büyük bir hayal ama son 10 yıl içerisindeki gelişmeler bizi genel manada bu hayalin gerçekleşeceği güne hazırlıyor. Halihazırda gezegenimizin uydusu Ay’a ulaşamamışken Mars’a gitmek oldukça zor ama imkansız değil.
Yakın gelecekte Dünya dışı yerleşim fikirleri ve mimari ile ilgili gelişmeler bizi oldukça heyecanlandıracak gibi. Daha önce yapılan araştırmalarda NASA’nın 3D yani 3 boyutlu devasa yazıcılar ile uzayda yapılaşmanın mümkün olduğu düşünülmüştü. Bununla birlikte halihazırda birçok yarışma ile Amerikan Uzay İdaresi (NASA) yeni fikirlerin peşinde koşmaya devam ediyor. Aşağıda bu konu ile detayları yazdığımız yazımızı da inceleyebilirsiniz.
NASA’nın Yazdırılabilir 3D Mars Yapısı Tasarım Yarışması Finalistleri Belli Oldu
Uzay Ulaşımı HyperLoop ile Sağlanabilir
Son zamanlarda her türlü teknolojik faaliyette eli olan ünlü iş adamı Elon Musk’ın ulaşım projesi olan HyperLoop hava sürtünmesini minimuma indirerek bir tüp içerisinde insanların dış ortamdan izole bir kanalda hareket edebileceğini düşünüyor. Bu proje hali hazırda deneme aşamasında. Musk, HyperLoop ile mesafeleri çok kısa sürede kat edecek bir sistem yaparak yeni bir ulaşım türü ortaya çıkardı diyebiliriz. Aynı zamanda uzay projeleri açısından da bu ulaşım sistemi şu an en gözde sistem olarak ön plana çıkıyor. Kim bilir belki bu şekilde Mars veya Ay üzerinde kurulacak kolonilerin seyahatleri gerçekleştirilir.
Dünya Dışı Yerleşimi Nasıl Başaracağız?
Son olarak bu konuyu ele alıp fazla uzatmak istemiyorum. Bildiğimiz üzere NASA bu konuda birçok çalışmaya imza attı. Bu çalışmalardan ilham alınarak filmler bile çekildi. Ama Çin de artık bu yarışa dahil oldu. Halihazırda gençleri uzay çalışmalarına teşvik etmek isteyen Çin, Gobi Çölü‘nde bir Mars üssü kurdu. Çin, uzay savaşlarında “Ben de varım!” diyerek bu çalışmalarla konuya dahil oldu. Kurulan bu üs, Mars’ta var olabilecek bir insan kolonisinin olası senaryosu üzerine tasarlandı. C-Space, adı verilen bu üs yakın zamanda ziyarete açıldı ve gelecek için öğrencilerin gezmesine ve hayal kurmalarına imkan sağlıyor. Çin’in hedefi ise buraya milyonlarca turist çekebilmek. Kim bilir belki bu şekilde bir çalışma ile insanlığı da buna hazırlamak istiyorlardır.
Evet 3D yazıcılarla ev yapmak, hyperloop ile seyahat etmek ve belki de günün birinde Mars’ta yaşayıp, Dünya manzaralı bir Ay tatili yapmak mümkün olacaktır.