Son dönemlerde hasarlı bina yıkımlarında çevreye verilen zararların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti. Hasarlı binaların çevreye zarar vermemesi için hazırlanan yeni Yıkım Yönetmeliği’nde, yapılar için yıkım ruhsatı alınarak, yıkım müteahhidi ve inşaat mühendisi ile anlaşılması zorunlu tutulacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un talimatıyla Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü ‘Binaların Yıkılması Hakkında Yönetmelik’ için çalışmalara başladı. Taslak aşamasındaki yönetmeliğin 6 ay içinde yayımlanması beklenirken, uyum süreci sebebiyle yönetmeliğin, yayımlandıktan 1 yıl sonra yürürlüğe girmesi bekleniyor.
İzmir’de ağır hasarlı binanın kontrollü yıkımı esnasında yanındaki binaya zarar vermesi sonucu evleri zarar gören vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum. Olayla ilgili soruşturma sürüyor. Vatandaşlarımızın mağdur olmamaları için gereken tedbirler alınmıştır.
— Murat KURUM (@murat_kurum) March 31, 2021
https://twitter.com/murat_kurum/status/1377290421529874438?s=20
Yönetmelik ile;
✔️Yıkım öncesi ve yıkım esnasında uyulacak kurallar,
✔️Hangi yapılar için yıkım planı ve ruhsatı aranacağı,
✔️Bu planın içeriği ve tedbirlerin neler olduğu belirlenecek.Yıkım çalışmaları kontrollü ve planlı olarak yapılacak.
— Murat KURUM (@murat_kurum) March 31, 2021
Yıkım Ruhsatı Gerektiren Yapılar
Taslağa göre; yapı ruhsatı bulunan binalar ile istinat duvarları yıkım ruhsatına tabi olacak. Fakat afet riski altında acil yıkılması gereken yapılar yönetmelik kapsamında yer almayacak. Yapılar için öncelikle bir yıkım planı belirlenecek ve yıkım ruhsatı alınacak.
Taslağa göre, mal sahiplerinin yıkım müteahhidi ve inşaat mühendisi ile anlaşması yeterli olacak. Yıkım ruhsatı alınan tarihten itibaren 3 ay içinde yıkıma başlanacak ve 3 ay içinde yıkım tamamlanacak. İdare, komşu parsellerdeki yapılara 3 gün önce bildirimde bulunacak. Yıkım müteahhidi de aynı zamanda, her türlü çevre koruma tedbirlerinden de sorumlu olacak.
Müteahhitler Sınıflara Ayrılıyor
Yıkım için müteahhitler Y1, Y2, ve Y3 kategorilerine ayrılacak. Sadece mesleki ve teknik yeterlikler aranacak olan müteahhitlerde, ekonomik yeterlik aranmayacak. Teknik yeterlik olarak makine, teçhizat ve ekipman durumu ile personel durumu değerlendirilecek. Mesleki yeterlilik olarak son 5 yıl içerisinde yapmış olduğu yıkım işlerinin toplamı esas alınacak.
Yıkım yapacak müteahhitler teknik kabiliyet ve kapasitesine göre sınıflandırılacak, bu sınıflandırma kapsamında yıkım yapabilecek ve yıkım sertifikası sahibi olacak. Hatalı yıkım yapan müteahhitlere ise cezai işlem uygulanacak.
— Murat KURUM (@murat_kurum) March 31, 2021
Yıkım Sonucu Oluşan Atıklar Çevreye Kazandırılacak
Yıkım müteahhidi, yıkım faaliyetleri sonucunda ortaya çıkacak her türlü atığın ayrılması, yeniden kullanımı, geri kazanımı, çevre lisanslı geri kazanım veya bertaraf tesislerine gönderilerek yönetimi sorumluluğu bulunuyor. Yıkım esnasında toz emisyon kontrolü, gürültü ve titreşim kontrolünün de kuralları belirleniyor.
♻️Yıkım sonrası ortaya çıkan tüm atıklar geri dönüşümde kullanılarak ekonomimize kazandırılacak. Yıkım esnasındaki riskler ve çevreye zararlar en aza indirilecek.
— Murat KURUM (@murat_kurum) March 31, 2021