İçindekiler
Sürdürülebilir Mimari Nedir?
Sürdürülebilir mimari, insanlığın çevre üzerindeki etkisini sınırlamak için tasarlanmış binalara atıfta bulunan genel bir terimdir. Modern binalara çevre dostu bir yaklaşım, inşaat malzemelerinin seçimi de dahil olmak üzere planlama ve inşaat sürecinin her yönünü kapsar; ısıtma, soğutma, sıhhi tesisat, atık ve havalandırma sistemlerinin tasarımı ve uygulaması; ve yapılı çevrenin doğal peyzaja entegrasyonudur.
Sürdürülebilir Mimari Tarihi
Sürdürülebilir mimaride kullanılan uygulamaların ve ilkelerin çoğu, endüstriyel çağda modern malzemelerin ve seri üretimin yükselişi ile dönüştürülen eski bina tekniklerine dayanmaktadır. Sürdürülebilir mimariye duyulan ihtiyaç hakkındaki modern bilinç, 50 yılı aşkın bir süredir ilk Dünya Günü’nün yıldönümüne, uluslararası çevre hareketine ve tüm dünyada kıvılcım yaratan yasalara kadar izlenebilir.
Ancak dünya şu anda bir iklim değişikliği acil durumunun ortasında ve son 50 yılda çıkarılan çevre yasalarının çoğu geri alındı. Bu, tasarımcılar, mimarlar, inşaatçılar ve tüketicilerin gezegendeki en kirletici endüstrilerden birinin neden olduğu hasarla mücadeleye yardımcı olmak için daha iyi bina uygulamaları talep etmesini daha da zorunlu hale getiriyor. Örneğin Amerika Birleşik Devletleri’nde binalar karbondioksit (CO 2 ) emisyonlarının yüzde 39’unu oluşturuyor.
Sorumlu mimarlar bu standartları karşılamaya ve projeleri için ilgili sertifikaları almaya çalışırlar. Ancak daha birçok tasarımcı ve inşaatçı, pazarlama terimleri olarak “çevre dostu”, “yeşil” veya “sürdürülebilir” gibi moda sözcükleri kullanıyor. Esasen, sürdürülebilir uygulamalarla ilgili iddiaları abartılıyor. Bilgi ve farkındalıktaki tüm ilerlemelere rağmen, gerçekten sürdürülebilir mimari hala kuraldan çok bir istisnadır.
Sürdürülebilir Mimari Özellikleri
- Çevre üzerindeki insan etkisini azaltmaya genel odaklanma
- Güneş panelleri ve doğal ısıtma, soğutma ve havalandırma sistemleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı sayesinde minimum savurgan, zararlı enerji tüketimi
- Net sıfır etkisi için en az tükettikleri kadar enerji üreten binalar
- Yağmur suyu toplama ve gri suyu geri dönüştürme gibi su koruma sistemleri
- Çevreleyen peyzaja entegrasyon
- Bambu, kenevir, mantar, keten ve soya gibi yenilenebilir malzemelerin kullanımı
- Beton gibi geleneksel malzemelerin gibi sürdürülebilir alternatiflerle veya geleneksel plastiklerle alglerden yapılmış yenilikçi biyoplastiklerle değiştirilmesi
- Geri dönüştürülmüş ve geri dönüştürülmüş malzemelerin kullanımı
- Kolayca parçalanabilen ve yeniden kullanılabilen veya geri dönüştürülebilen doğal malzemelerden yapılmış uyarlanabilir, modüler alanlar
- Daha sürdürülebilir konut iştahını gidermeye yardımcı olan ve daha az arazi kütlesi ve enerjisi kullanan küçük evler, mikro apartmanlar ve diğer küçük yapılar
Sürdürülebilir Mimari Örnekleri
Sürdürülebilir mimari örneği olan Çin’in Chengdu kentindeki Qiyi City Forest Garden konut kompleksinin havadan görünüşü, 15 Eylül 2020 Çin’in bir mega şehrinde deneysel bir yeşil konut projesi, her balkonda bakımlı bahçeler bulunan “dikey bir ormanda” muhtemel sakinlere yaşam vaat ediyor.
Milano’daki Bosco Verticale (Dikey Orman), Stefano Boeri ve botanikçi Laura Gatti tarafından tasarlandı. Bosco Verticale, sürdürülebilir mimari için oluşturulan bir model, kentsel çevrenin yenilenmesine ve biyolojik çeşitliliğin çevreye daha fazla etki yapmasına katkıda bulunan bir metropol ağaçlandırma projesidir. 110 ve 76 metre yüksekliğindeki iki konut kulesi; binanın cepheleri boyunca güneşe göre dağıtılan 900 ağaç (her biri 3, 6 veya 9 metre boyunda) ve 2000’den fazla bitki, çok çeşitli çalılar ve çiçek türlerini ve asma bahçelerini kapsıyor.
Sidney’deki, One Central Park’ın dikey bahçeleri, Fransız botanikçi Patrick Blanc ve mimar Ateliers Jean Nouvel’in işbirliğinden ilham aldı. Bitki, çiçek ve asmalardan oluşan 50 metreden yüksek bir canlı duvar halısı, dünyanın en yüksek dikey bahçesi haline geldi.
Sürdürülebilir Mimarinin Geleceği
Yeniliklere, ilerlemelere ve daha yeşil bina uygulamalarına duyulan ihtiyaç konusunda artan kamu bilincine rağmen, sürdürülebilir mimari hala genel küresel inşaatın küçük bir bölümünü temsil ediyor. Dahası, birçok uzman, gezegenin mevcut durumu göz önüne alındığında sürdürülebilirlik kavramının modası geçmiş olduğuna inanıyor. Bunun yerine, ileriye giden yolun , kendini yenileyebilen ve amacına hizmet ettiklerinde tamamen yıkılabilen binalar ve sistemler oluşturmak için dünyanın doğal kaynaklarından yararlanmaya odaklanan çok daha ilerici bir bütünsel yaklaşım olan yenileyici mimari ve tasarımda ısrar ediyorlar. Sürdürülebilir mimarinin temel prensibi, enerji ihtiyacını yenilenebilen kaynaklardan karşılamak ve asgari miktarda kullanmaktır. Evler enerjinin doğru biçimde karşılanabilmesi için fonksiyonel olarak tasarlanır ve gündelik yaşam için gerekli olan enerji, her binanın otonom bir sisteme sahip olması planlanmakta.
Kaynaklar / References
-
The Ateliers Jean Nouvel
-
ArchDaily
-
Epa
-
Urban Greenin Frastructure
-
Vertical Garden Patrick Blanck
-
Pinterest