İçindekiler
İnşaat 4.0 Nedir?
Endüstri 4.0 etkisi altına girerek gelişen yeni teknoloji ve üretim tekniklerinin inşaat alanına girmesidir. Öncellikle inşaat 4.0 ‘ı anlamak için endüstri 4.0’ın ne olduğuna bakalım.
Endüstri 4.0, insan gücü yerine makinaların daha aktif bir yol oynadığı, makinaların birbirleriyle veri alışverişi yaptığı bir çağ diyebiliriz. Endüstri 4.0, olan tüm faaliyetleri inşaat alanına entegre etmek, diyebiliriz. Endüstri 4.0’da yaşanan inşaat alanı açısından baktığımızda;
- İnşaat 1.0: Kazma, küreklerin daha aktif olduğu dönem.
- İnşaat 2.0: Makinaların daha aktif olduğu dönem.
- İnşaat 3.0: BIM(Bina Bilgi Modelleme) gibi yazılımların kullanıldığı dönem.
- İnşaat 4.0: İnternet, sensörler, drone, robotlar gibi teknolojilerin birlikte çalışarak inşaat sektörünün dijitalleşmesidir.
Yukarıdaki aşamalara baktığımızda biz daha 3.0’ı bile tam anlamıyla içselleştirmiş değiliz. Yakın gelecekte inşaat 4.0 ‘a geçildiğinde ne gibi sorunların bizi beklediğini sizler gibi ben de tahmin etmekte zorlanmıyorum. Bu konuyu irdelersek eğer, konumuzdan tamamen uzaklaşmakla kalmaz, geri de dönemeyiz. O yüzden biz inşaat 4.0 ile birlikte inşaat sektöründe hangi teknolojik gelişmeler olacağına bakalım.
İnşaat 4.0 ile Gelişen Teknolojiler
Prefabrikasyon ve Modüler Sistemler
Yapıların birçoğu fabrikalarda üretilip, şantiyeye sadece montaj işlemi kalacak. Bunun sonucunda zaman ve maliyeti düşüşleri görülürken, iş kazaları oranlarında da azalmalar ortaya çıkacaktır.
Nesnelerin İnterneti
Makine ve araçların bakım ve onarımlarının uzaktan yapılabilmesi mümkün hale gelecek.
İnternet Hizmetleri
Pandemi sürecinde yaşadığımız online toplantılar daha sonrası için hayatımızın bir parçası haline gelecek. Bu sayede seyahat masrafları ortadan kalkarken projelerin karar aşamaları hızlanacak.
Radyo Frekansı İle Tanıma
Radyo frekansı ile tanıma (RFID) sistemleri sayesinde sahada çalışanların sayısı, yapılan iş takibi olanakları kullanıcıya sunulacaktır.
Robotlar
Robotlar, ileride hedeflenen akıllı şantiyelerin vazgeçilmezleri olacaktır. Bildiğiniz üzere şantiyelerde işçi ölümleri veya ağır yaralanmalar çok fazla olmaktadır. Robotlar, bu ölümlerin ve ciddi yaralanmaların önüne geçerken bu sebeplerden dolayı oluşan zaman ve maliyet kaybını da engelleyecektir.
Yapı Bilgi Modellemesi (BIM)
BIM konusunu özetleyecek olursak; “yapı bilgi modellemesi (BIM) inşaat sektöründe zaman tasarrufu sağlayan, hatayı minimum düzeye indiren en etkin teknolojilerdir“, diyebiliriz.
Sanal Gerçeklik (AR)
Yapılan yapıların üç boyutlu olarak sanal gerçeklik teknolojisiyle test edilmesini kapsar.
Büyük Veri
5V olarak nitelendiren beş unsur vardır. Bunlar;
- Volume (Hacim) Verilerin kapladığı yer
- Velocity (Hız) İşlem hızı
- Variety (Çeşitlilik)
- Veracity (Gerçeklik)
- Value (Değer) En sonunda ortaya çıkacak sonuç.
Bulut Bilişim Sistemleri
Teknolojik gelişmelerde oluşan veri yığını kesintisiz, kolay yorumlanabilir biçimde depolanmalı, işlenmesi kolay olmalıdır. Ancak en önemlisi; veri güvenliğidir.
Drone’lar (İnsansız Hava Araçları)
Drone’ların günümüzde ne olduğunu bilmeyenimiz yoktur. İnsansız hava araçlarının pandemi döneminde marketlerde sipariş için kullanıldığını düşünürsek, inşaat sektöründe neden kullanmayalım? Drone’lar inşaat süresinin kısalması, insan kaynaklı hataların önlenmesi, iş güvenliğinin artması, sahada meydana gelen sorun veya kazaların kaynağının tespiti gibi birçok konuda bizlere yardımcı olabilir.
Üç Boyutlu Yazıcılar
Üç boyutlu tasarım hemen hemen sektörde oldukça kullanılan fakat inşaat sektöründe kullanımı henüz yaygınlaşmasa da kullanılmaya başlanan bir teknolojidir.
Lazer Tarayıcılar
Lazer teknolojisi sayesinde rölöve çalışması, yapılan yapının takibi gibi birçok uygulama yürütülebilir
Akıllı İnşaat Malzemeleri
Akıllı yapılarda kullanılan akıllı beton, köpük alüminyum, aerojel, lamine termo plastik paneller, yanmayan boyalar vb pek çok yenilikçi malzemeler örnek olarak verilebilir.
Akıllı Şantiyeler
Gelecekte olması planlanan teknolojinin etkisiyle insan gücünün tamamen ortadan kalkarak, akıllı inşaat malzemelerinin kalite standartlarının artmasına vesile olacaktır.
Yeşil Binalar
Çevre ve insan sağlığını önemseyen şekilde üretilen binalardır.