Tasarım Karolarla Evinizi Güzelleştirin
Karo malzeme çeşitliliği bakımından mermer tozu, beyaz çimento, toz boyalar, kuvars, silis kumu ve agrega (beton) olarak 6’ya ayrılmaktadır. Yüzde yüz doğal malzemeler üzerinden üretilen, zanaatkâr işi karolar hayatımızda her daim yer edinir. Tıpkı dört duvardan oluşan evler gibi karoların da evi ev yapan unsurlardan birisi olduğunu bilmekteyiz. Üretimde tasarım çeşitliliğiyle her geçen gün gelişmeye devam eden karolar, 19. Yüzyılda Fransa’da ortaya çıkarak günümüze dek gelmeyi başardı. Bu başarı üretim, çeşitlilik ve malzeme açısından artmaya devam ediyor. Yalnızca basit yer mermeri olarak görülmemesi gereken yer karoları; çatı, duvar ve yerde de kullanılabilir. Ağırlıklı olarak üretimi sert seramikten yapılmış olsa bile cam, mermer, granit ve doğal taşlı tasarım çeşitliliği özellikle dekorasyonun arananıdır. 20.yüzyılın gelişen teknolojisine bağlı olarak kullanım alanları yaygınlaşmaya devam ediyor.
Kullanım Alanları Çatıdan Başlar
Çatı kaplamada kullanılan karolar, yer ve duvar karoları arasında gelişim sürecine devam etmiş olup; tavan ve dekoratif karolar olarak kullanımda çeşitlilik sağlamıştır. Çatı kaplamalarda yağmurdan koruma amaçlı geliştirilen bir ürün olarak bilinir. Bu nedenle malzemesinde kil ve doğal taş kullanımı ile öne çıkmış; artan beton ve plastik malzemeleriyle koruyuculuğunu üst seviyelere çıkarmıştır. Kilden yapılan ve sırlı kiremitlerin kullanıldığı çatı kaplamalarına ilaveten; yer ve duvar karoları günümüzün en popüler kullanım alanlarında gelir. Üretim aşamasında sıklıkla seramik ve doğal taştan yararlanan üreticiler, teknolojinin gelişmesine bağlı olarak üretim aşamasını cam karo teknikleriyle genişletti. Görsel bakımdan daha güçlü ifadeler yaratılan cam karolar, toprağın preslenmesiyle meydana gelir. Preslenen toprak renklendirilme işleminden sonra sır ve baskı teknikleriyle daha güçlü ifadeler yaratır. Seramik yer ve duvar karolarının çeşitlilik bakımından üç kategoriye ayrıldığı ve bu üç kategorinin seramik yer karoları, seramik duvar karoları, porselen yer karoları, dekorlu yer ve duvar seramikleri olarak tanımlandığı dünyada; seramik duvar karolarının Türkiye’deki bir diğer adı fayans olarak da geçiyor. Çeşitlilikte tavanda kullanımıyla öne çıkan tavan karoları, hafif malzemelerden üretilmiştir. Isı ve ses yalıtımında kullanılabilecek en iyi seçenek olarak tüketicinin dostudur.
Dekoratif Karolar Yeni Bir Dünya Yaratır
Bu karo çeşidi, duvar ve tavanlarda kullanılabilir. Çoğunlukla seramikten oluşturulmuş yapısı Antik mozaik karoları üzerinden günümüze dek gelmiş; ev ortamlarındaki kullanım alanlarını arttırmıştır. Seramik veya porselen karoların zarif ve çok yönlü yüzeye sahip olması kullanım açısından avantaj getirmeye devam eder. Mutfak ve banyo zeminlerinin kirli görüntüsünü değiştirir, temizlik bakımından kolaylık sağlar. Yıl içinde değişen karo popülaritesine göre her türden alanlarda kullanılmaya devam eden karolar; seramik ve porselen arasında değişen seçenekleri sunmaktadır.
Seramik ve Porselen Karo Arasındaki Fark
Her iki karoda da üretim aşaması kil esanslı ve fırın ateşlidir. Yalnızca porselen tekniğin daha özel bir seramik türüne ait olduğu biliniyor. Bizlerde bu sayede kil kullanımının daha yoğun ve yüksek olduğunu anlayabiliyoruz. Porselenler, üretim aşamasında seramik türlerine göre daha fazla ısıya maruz bırakılır. Malzeme açısından porselen türler birbiriyle aynı renge sahiptir, ancak seramik karolar genellikle sırlı bir yüzeye sahip olmasıyla öne çıkar. Porselenlerin cilası seramik karolara göre daha pürüzsüz bir yüzey taşıdığı için genellikle seramik tercihi gözünüze daha kaba bir görüntü sunar. Bu yüzden araştırma esnasına daha ince porselen dokusuna göz gezdirmemeyi ihmal etmemelisiniz. Son olarak; seramik karolar porselen kadar yoğun olmadığı için ağırlık bakımından daha hafiftir.
Karo Seçimi Dekorasyonun Önemli Bir Parçası
Porselen ve Seramik seçerken dekorasyonun en önemli kısmına adım attığınızı bilmelisiniz. İki tür arasındaki farkın öğreniminden sonra; banyo gibi sürekli suya maruz kalan alanlar için seramik zeminlerin tercih edildiği görülür. Bakımı oldukça kolay olmasının getirdiği avantajlara karşı lekelerle savaşan bu sert oyuncu, üst tabakasının sırlı olması nedeniyle sertliğini korumaya devam eder. Banyo, mutfak, çamaşır odası ve balkon gibi alanlarda fayans seçimlerinin seramik yüzeylerden olmasının nedeni de tam olarak budur. Kir, leke ve sıvıları yüzeyde tutan yapısıyla temizlikte kullanıcı dostu olmaya devam eden seramik karolar; kırılmaya karşı sert bir tutum sergiler. Rutin bakımın aksatılmadığı müddetçe yüzlerce yıl kullanılabilir. Tasarım bakımından modern teknikler üzerinden üretilen bu türden karolar, çeşitli şekillerde basılabildiği gibi kabartılabilir yapısıyla öne çıkar. Eşleştirilebilir veya özel tasarımlar üzerinden yürütülen, motif bakımından kullanıcıya çeşitlilik sunan üretim kısmı; sert ağaç ve doğal taş görüntüsüyle birleşir. Şekil bakımından üçgen, dikdörtgen ve tahta şeklinde olan seramik karolar; Akdeniz ve Güneybatı tarzıyla süslenmiş evlerde stil gelişimine yardımcıdır.
Stil Bakımından Gelişmiş Seçenekler
Karo döşemeler, balıksırtı, kademeli tuğla, 1/3 ofset, ızgara, yığılmış dikey, rastgele ve elmas tarzında bulunmaktadır. Balıksırtı, 45 derece açılı karolardan oluşarak ‘V’ şeklindeki sıralarda oluşmuştur. Kullanım alanında yaratılan kontrast tasarıma benzersiz vurgular getirir. Kademeli tuğlalar sıklıkla evlerin salon, işyerlerinin ise ofis bölümlerinde kullanılır. Akan bir bağ olarak yapılan tanımda tuğla işi desenler, duvar ve zeminlere temiz ve klasik düzen getirir. Mekâna otantiklik katmada önemli olan tuğla işi desenlerin ardından gelen 1/3 ofset ise alanlara kademeli bir çapraz etki yaratır. Genellikle bir, iki veya üç renkli tasarımlarla görülür. Bu tasarım şekli aynı zamanda ahşap görümde de rahatlıkla kullanılabilmektedir. Izgara tarzı, basit ve temiz bir görünüm elde etmek için en doğru adres olacak. Düzen getirilen evlerde şömine kullanımlarına rahatlıkla uyum sağlayabilir. Geleneksel bir görünüm içinde başvurulması gereken ızgara tarzı, çerçeveli bir vurguyla zengin bir görünüme kavuşur. Yığılmış dikey tarzlarında karolar dikey bir şekilde duvarlara istiflenir. Alanın yüksekliğini arttırmada kullanılır. Duvar ve zemini her iki yönden genişletmeye uygun olduğu için eklenen dokuyla yeni bir seviyeye geçilebilir. Rastgele karolar hayal gücüne açık kullanıcıların tercihlerinde öne çıkar. Alışılmadık dizaynlar yaratmak için mükemmeldir. Farklı tarzlara açık olanlar tarafından kullanılan çok renkli geometrik şekiller rastgele seçimde en iyi örneği oluşturur. 45 derecelik açıyla döşenmiş kare karolara ‘elmas tarz’ denilmiştir. Bu tarz zemini olduğundan büyük göstermeye yarar. Duvar alanlarında kullanıldığında da arka yüzeyleri için sevilmektedir.
Karo Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Karoların hayatımıza olan etkisi yalnızca şık bir tasarım değil, yaşam alanlarına kattığı değerlerdir. Estetik, hijyen ve izolasyon için gerekli kaliteden ödün verilmeyen firmalardan yapılacak alışverişler hüsrana uğratmaz. Uygulama esnasında kırılabileceği düşüncesiyle yedek siparişlerin verilmesi süreç kaybının önüne geçer. Seramik karolar dekorasyonun en önemli parçası olduğu için son modanın destekçisidir. Evdeimaj sitesinden karo çeşitlerine ulaşabilir, istediğiniz karoyla stilinizi yansıtabilirsiniz.