Loft kelime anlamı olarak; “çatı katı, tavan arası” veya “en üst kat, çatının hemen altındaki kat” olarak belirtilmektedir. Loft daire ise, genellikle endüstriyel binalardan konuta dönüştürülen açık planlı yaşam alanlarıdır.
İç mekan tasarımının bu akım için ana ilkesi; düz ve temiz yüzeyler ile çıplak ve kaba malzemelerin mükemmel uyumunu yakalamaktır. Bu akım 1970’lerde Amerika’da kentsel dönüşüm sonucunda terkedilen eski fabrika ve depoların konuta dönüştürülmesiyle ortaya çıkmış bir akımdır.
Hepimizin çok beğendiği bu tarzın olmazsa olmazlarını ve uygulama metotlarını birlikte inceleyelim :
Açık Serbest Plan
- Loft yapıların en önemli özelliği; eski fabrika, depolar, sanayi binalarından dönüştürülmüş olmasıdır.
- İlk olarak kentsel dönüşüm bağlamında bu endüstriyel yapılar eve dönüştürülmüş ve loft tarzı şeklinde ortaya çıkmıştır.
- Loft mekanlardaki her alan, mekana giren herkese açıktır. Duvar ve bölmelerin az kullanımı, bu tarzın ana sloganıdır.
- Birimler arası bölücülerin eksikliği mahremiyeti de ortadan kaldırır ve “topluma açık bir mekan” çağrışımı yapar. Tüm bunlar bireyde özgürlük, hafiflik gibi duygusal oluşturur.
Kaba Duvarlar
- Brüt (ham) beton, dokunulmamış sıvalar veya yer yer tahrip olmuş tuğla duvarlar endüstriyel stili vurgulayan ve çarpıcı bir etki yaratan unsurlardır. Bu unsurlar ortama soğuk ve havalı bir etki katar.
Geniş Pencereler
Endüstriyel amaçlı inşa edilen ve konuta evrilirken de aynı etkiyi sürdüren pencereler de bu dönüşümün bir parçasıdır. Fabrikalarda uzun çalışma saatleri sebebiyle gün ışığından maksimum yararlanabilme mantığıyla pencereler hem geniş hem de yüksek tasarlanmaktadır.
- Kullanılan malzemeler; dökme demir, bakır, metal çerçeveli ikili giyotin/sürme, pivotlu, kanatlı, tepe penceresi gibi çeşitlilikte uygulanır.
Çıplak Strüktür
Havalandırma boruları, elektrik kabloları gibi elemanlar gizlenmeden açıkta bırakılmıştır.
Yüksek Tavan
- Yüksek tavan, sanayi devriminde üretimde kullanılan buhar makinelerinin çok yer kaplaması ve yoğun buhar yayması nedeniyle tercih edilmiştir. Tavan yüksekliğinin fazla olması ve bu özelliğe işlevsellik kazandırmak amacıyla asma katlar geliştirilmiş ve bu şekilde kullanımı yaygınlaşmıştır.
Sanayi Tipi Mutfaklar
Bu tarza kuşkusuz en çok yakışacak mekan tasarımı, sanayi tipi mutfaklardır. Tavandan sarkan metal aydınlatmalar, çeşitli çelik mutfak gereçleri, masif ahşap dolaplar ve saklama alanlarıyla bu malzemelerin uyumunu yakalayarak ortamın çekiciliğini arttırmak mümkün.
Mobilya Ve Malzeme Seçimi
- Loft bir mekana farklı hava kazandırmak için en güzel yollardan biri; yüksek duvarları değerlendirmektir. Yüksek kitaplıklar, tavandan inen veya duvara sabit aydınlatma çözümleri ve aksesuarlar, büyük graffiti çizimler bu tarzın tamamlayıcılarıdır.
- Büyük ölçekli oturma grupları (L veya U tercih edilebilir) seçilerek oturma alanında rahatlık vurgulanabilir.
- Ferahlık ve sadelik ilkesine dayanan bu tarz için, abartısız, sade, minimal mobilyalar yine bu tarzla uyumludur.
- Az sayıda fakat dikkat çekici metal ve çelik tasarım aksesuarlar, diğer unsurlarla bir bütünlük oluşturacaktır.
Eviniz için seçeceğiniz büyük bir tablo hem yüksek tavana vurgu yaparak ortamı doldurur hem de renk seçiminden yararlanılarak ortamı daha sıcak gösterir hem de beton gibi ham malzemelerle kontrast oluşturarak mekanı daha yaşanır bir hale getirir.
Renk Seçimi
Başta gri ve kahve tonları olmak üzere, ahşap tonları, tuğla tonları loft stili için en ideal renklerdir. Renkler çoğunlukla mat, aynı rengin açık veya koyu tonları uygulanır. Bunu dengelemek için metal aksesuarlar kullanılır.
Mekânın Akustiği
- Loft tarz dairelerde akustik, sık rastlanan problemlerdendir. Açık alanda ses tüm dairede kolayca yayılacaktır. Bunu engellemek için malzemeleri ses emici olarak seçmek daha sağlıklı olur.
- Bunun yanında tek parça halı yerine parça parça kilimler, koltuk üzerine konumlandırılan battaniyeler, ses emilimi sağlar ve sesin yayılmasını dengeler.
Kaynaklar / References
-
Gökhan Fırat Karamustafa, İç Mimarlık Ve Tasarım Atölyesi
-
Homify
-
Raillife
-
Erdemir Z. , İç Mimaride Loft Tasarımı, İstanbul Kültür Üniversitesi, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, 2015
-
İç Mimarlık İstanbul