İnşaat sektörü dünyanın her yerine yayılabilen bir sektördür. Dünyanın her yerine yayıldığı üzere birçok inşaat malzemesi ve elemanları da dünyanın birçok yerinde kullanım halindedir. Bu malzemelerin olmazsa olmazlarından biri de yapı iskelesidir. Bu yazımda yapı iskelesi kurulumu, işlevleri ve çeşitleri hakkında bilgi vermeye çalışacağım.
Yapı İskelesi Nedir? Ne İşe Yarar?
Yapı iskelesi, inşaat alanından yüksek çalışma gerektiren yerde işçilere yardım sağlayan, çeşitli aşamalarında yüklerin aktarılmasını sağlayan ve hızı arttıran inşaat malzemelerinden bir tanesidir.
Yapı İskelesinin Kurulumu ve Şartları
- Tehlike arz ettiğinden dolayı, kurulumu mutlaka kılavuza uyularak yapılmalıdır.
- Altlık, sabit ve ayarlanabilir plakalar kullanılması dengenin sağlanmasını sağlar.
- Kurulum işlemi bitmeden, yetkisiz kişinin inşaat alanına girmesine müsaade edilmemesi ve uyarıcı levhalarla bildirilmesi gerekir.
- Ana ve ara korkulukların tüm iskele katlarında bulunması önem arz eder.
- Asansör sistemiyle iskele parçalarının yukarı çekilmesi uygundur.
- İskele, üretici firmanın kılavuzu dikkate alınarak sağlam bir yüzeye yeterli düzeyde ankrajla sabitlenmelidir.
- Ağ veya branda ile güvenliği arttırmak gerekir.
- Kurulum ilerledikçe çapraz takviyelerle iskele güçlendirilmelidir.
- İskele üzerinde iş yapacak görevli personelin güvenliği için tam vücut kemeri ve bağlantı aparatlarının doğru bağlantı noktalarından iskeleye bağlanması gerekir.
Yapı İskelesi Çeşitleri
Güvenlikli H Tipi İskele: Ülkemizde en çok kullanılan iskele çeşitlerinden bir tanesidir. Modüllerden oluşan kafes sistemine sahip bir iskeledir. Yapımında bir adet H çerçeveye ihtiyaç vardır. Bu çerçeveler genellikle 2 metre yüksekliğinde ve 2,5 metre uzunluğundadır. Tercih alanları yüksek ve kalın döşemelerdir. 300 kg/m² ağırlığına kadar yük taşıyabilir.
Kamalı Flanşlı İskele: Bir diğer adı örümcek iskeledir. Flanş, kurtağzı ve kama gibi malzemelerin birleştirilmesiyle kurulur. Hızlı kurulum ve kolay nakliye edilebilmesiyle ön plana çıkar. Yüksek yükler taşıyabilmektedir. Çekiç veya insan gücüyle kurulabilir. Yürüme platformları uzunluğundan dolayı olduğu tek bir kurulum ile geniş yüzeylerde çalışma yapılabilir.
Modüler İskele: İç ve dış montaj, tesisat ve restorasyon işlerinde kullanılabilir. Hareket özelliğini tekerlekli yapısı vermektedir. Tekerleklerinin verdiği hareket kabiliyeti ile hızlı ve pratik kullanıma sahiptir.
KAYNAKLAR / REFERENCES