Mühendis; teknik, ticari ve sosyal sorunlara çözüm üreten, analitik düşünebilen ve bilimin ışığında ortaya ürünler çıkaran kişidir.
Mühendislerin çalıştığı birçok mühendislik bölümü olsa da akla gelen ilk alanlardan biri inşaat mühendisliğidir. Bu yazımda inşaat mühendisinin görevleri nelerdir? sorusuna cevap verip inşaat mühendisliğiyle alakalı genel olarak merak edilen noktalara değinmeye çalışacağım.
İnşaat Mühendisliği Nedir?
Kısaca açıklamak gerekirse; inşaatların projelerini yürüten, idare eden ve bu projelerin genel olarak bütün hatlarını kontrol eden kişi, inşaat mühendisidir.
İnşaat mühendisliği kendi içinde de bölümlere ayrılmaktadır. Temel mühendisliği, yapı mühendisliği, su mühendisliği gibi bölümleri olmakla beraber inşaat mühendisliği öğrencileri bu bölümlerden biri üzerine uzmanlaşabilirler. Tabi ki bu uzmanlaşma sonucu sadece o alanla ilgili olarak bir çalışma alanı olmaz ve inşaatın olduğu her şey inşaat mühendislerini ilgilendirir.
İnşaat mühendisleri, yukarıda yazılan görevlerden çok daha fazlasını yapmaktadırlar. Bu görevleri daha ayrıntılı şekilde açıklamak istiyorum.
İnşaat Mühendisinin Görevleri
İnşaat mühendisinin görevleri ayrıntılı şekilde aşağıda sıralanmıştır.
Binaların inşasında planı yapmalı, buradaki inşaat projelerinin sahada uygulanabilirliğini kontrol etmeli ve kabul işlemlerini yapmalıdır.
İnşaatın olacağı alanın zeminine göre kullanılacak malzemelerin kalitesini ve cinslerini kontrol etmelidir.
İnşaat yapılacak alanın zemin etütlerini yaparak inşaatta kullanılacak malzemenin cins, miktar, kalite ve karışım oranlarını tespit eden kişidir.
Kara ve demiryolu köprülerinin projelerini yapmalı, bakım-onarım işlerini sağlamalı ve işleri organize etmelidir.
Otoban ve cadde inşaatlarını planlamalı, organize etmeli ve her türlü bakım-onarım işlerini sağlamalıdır.
Havaalanı ve havaalanında bulunan uçak pistlerinin inşaatını planlayıp organize etmeli, denetlemeli ve gerekli bakım-onarım işlerini sağlamalıdır.
Genel olarak bir inşaat mühendisi hangi çalışma alanında olursa olsun yapılan projenin sorunsuz şekilde yürütülmesini ve bu projelerin planlanan zamanda hazır olmasını sağlamalıdır.
İşçilik ücretlerini, malzeme maliyetleri gibi gerekli harcamaları hesaplamalı ve bir proje bütçesi belirlemelidir.
Yapıların olası bir yangın durumunda davranışlarını incelemelidir.
Yapı malzemelerinin kalite kontrollerini yapmalıdır.
İnşaat Mühendisliği Çalışma Alanları
Ülkemizde inşaat mühendisleri çalışma alanları devlet ve özel sektör olarak iki ana başlık altında toplansa da bu ana başlıklar da kendi arasında alt başlıklara ayrılmaktadır.
İnşaat mühendisleri; Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları, Devlet Su İşleri, Karayolları, Bayındırlık ve İskan, Tarım ve Köy İşleri, Ulaştırma Bakanlığı gibi devlet kurumlarında çalışabildikleri gibi özel sektörde de çalışabilmektedirler.