Vatandaşlar, korudaki tescilli ağaçların son 2 yıldır peyderpey kesildiğini, arazide yapılaşmanın önünün açıldığını ve zeminin bunun için iş makineleriyle düzleştirildiğini dile getiriyor.
Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz’e satılan ve geçtiğimiz yıl yanan Üsküdar’daki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün çevresinde iş makinelerinin konuşlandırılmasına, çevre sakinlerinin tepkisi sürüyor. Hüseyin Avni Paşa Köşkü’nün içinde yer aldığı Üsküdar Paşalimanı Caddesi’ndeki 3 bin ağaçlı 81 dönümlük Fethi Paşa Korusu’nun civarında oturanlar, koruya tarihi köşkün yerine villa yapılmak istendiğini belirtiyor. Türk edebiyatının ustalarından Halide Edip Adıvar’ın bir dönem yaşadığı köşk, 3 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından 2002’de “Yıkılmadan korunması gereken 1. sınıf kültür varlığı” olarak tescillendi. Cengiz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Cengiz, 2009’da köşkün de içerisinde olduğu korunun yüzde 65 hissesini TMSF’den, yüzde 35 hissesini ise sahiplerinden satın aldı.
TESCİLLİ AĞAÇLAR KESİLİYOR İDDİASI
Tarihi köşk, 28 Haziran 2014’te çıkan yangında tamamen yok oldu. İtfaiye raporunda, köşkte elektrik bağlantısı olmadığı ancak yangının nedeninin de tespit edilemediği yer aldı. 17/25 Aralık Soruşturması dosyasına konulan telefon kayıtlarında, Mehmet Cengiz’in dönemin Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a “Fethi Paşa Korusu’na 10 tane ev yapacağım” dediği iddiası da vardı. Köşkte geçen yıl çıkan yangının ardından söz konusu iddialar yeniden gündeme geldi. Koruda “İstanbul Büyükşehir Belediyesi Boğaziçi İmar Müdürlüğü Restorasyon İnşaatı” tabelası bulunsa da, son günlerde iş makinelerinin konuşlandırılması, iddialar nedeniyle çevre sakinlerinin tepkisini çekiyor. Vatandaşlar, korudaki tescilli ağaçların son 2 yıldır peyderpey kesildiğini, arazide yapılaşmanın önünün açıldığını ve zeminin bunun için iş makineleriyle düzleştirildiğini dile getiriyor.İş makinelerinin koruda çalışmaya başladığı iddia edildi.
ŞİRKET: RESTORE EDECEĞİZ
İddialarla ilgili Cengiz İnşaat’tan yapılan açıklamada ise, “Hüseyin Avni Paşa Köşkü mevzuat kapsamında alınan izinlerle aslına uygun olarak restore edilecektir. Prosedürün sonuçlanması beklenmekte ve iş makineleri de koruda bu nedenle bekletilmektedir. İş makinelerinin çalışmaya başladığı iddiaları gerçek dışıdır. Koruya 10 villa yapılacağı iddiaları da hayal ürünüdür” denildi.
YANGININ NEDENİ HALEN BULUNAMADI
Hüseyin Avni Paşa Köşkü, 28 Haziran 2014’te çıkan yangında tamamen yok oldu. İtfaiye raporunda, köşkte elektrik bağlantısı olmadığı ancak yangının nedeninin de tespit edilemediği yer aldı.