17 Ağustos 1999 yılında meydana gelen Marmara depremin ardından tam 16 yılı geride bıraktık. Depremin merkez üssü Kocaeli olsa da yaşanan acı ve yıkım tüm Türkiye’yi derinden sarsmıştır. Binlerce vatandaşımız kalitesiz inşa edilen yapılar nedeni ile hayatını kaybetmiştir.
Ülke olarak tekrar bu kadar büyük acılar yaşamamak için dualar ettik, ancak Gölcük ve Van depremleri ile tekrar tekrar yıkıldık. ALACALI, deprem fay hatları üzerinde bulunan ülkemizde kaliteli yapıların önemini inşa ettiği her yapıda ve katıldığı tüm platformlarda vurgulamaktadır.
Depremler tahmin edilemeyen ancak sağlam yapılar inşa edilerek can kayıplarının ve yıkımların önlenebileceği doğal bir afettir. Bunun bilincinde olan ALACALI, depremlerin ülkemizi uğrattığı manevi ve maddi hasarlar nedeni ile ilerlemesinde bir engel olmaması için kaliteli yaşam alanları inşa etmektedir. 1987 yılında Tekirdağ’da kurduğu fabrika ile ISO 9001Uluslararası Kalite Güvence Sistemin’nin getirdiği standartlarda üretim yapan ALACALI,sektörün öncü kuruluşları arasında yer almaktadır. Oluşturduğu AR-GE departmanı yurt içi ve yurt dışında sektör ile ilgili gelişmeleri ve teknolojiyi yakından takip etmektedir.Özellikle inşaat sektöründe ileri teknolojiye sahip Amerika ve Japonya ile yakın ilişkiler kuran ALACALI, 1999 yılına gelindiğinde elde ettiği teknoloji ve AR-GE gücünü Japonya’nın önemli yapılarını inşa eden Kurosawa Construction Co. ile birleştirmek amacıyla bir iş birliğine imza atmıştır.
ALACALI, bu işbirliği ile Türkiye’ye ALA-SAWA sistemini getirmiştir. ALA-SAWA sistemi Japonya, Amerika, Yeni Zellanda, Güney Kore ve Türkiye’de depreme dayanıklı yapı inşaatlarında başarıyla uygulanmaktadır. Bu sistem ile Alacalı İnşaat A.Ş. köprüler, okullar, stadlar, konutlar, üretim ve depolama projeleri ile ülkemizi sağlam temeller üzerine inşa etmeye devam etmektedir.
ALA-SAWA Sistemi Van Depremi’ni hasarsız atlattı
ALA-SAWA sistemi ile binalar deprem esnasında esnek davranış gösterecek şekilde tasarlanmaktadır. Bu tasarım konsepti sayesinde ön görülen deprem hareketi sonunda meydana gelen kalıcı şekil değiştirmeleri dolayısıyla yapısal hasarlar en aza indirgenmiş olmaktadır.ALA-SAWA sistemi deprem sonrası can güvenliğini hedeflemenin yanı sıra, depremdenin ardından yapıların hasarsız olarak kullanılması ile de dikkat çekmektedir. ALACALI,2005 yılında Van’da bu sistem ile inşa ettiği konutlar 2011 yılında bölgede meydana gelen 7.2 şiddeti ile 25 saniye süren depremi hasarsız atlatmıştır. Yılda 600 bin m2sanayi yapısı, 2 bin m2konut inşa edebilme kapasitesine sahip olan ALACALI, dünyadaki en gelişmiş inşaat teknolojisini ülkemize getirerek depreme ve korozyona 300 yıl dayanabilen yapılara imzasını atmaktadır.
ALACALI’nın 28 yıldır kalite, teknoloji ve AR-GE ile yoğurduğu tecrübesi sayesinde adını yazdırdığı büyük projeler arasında, TT Arena Stadı (Seyrantepe), IKEA (Bayrampaşa), Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası İlave Tesisi (Yeşilköy), Esenboğa Havalimanı Yeni İç – Dış Hatlar Terminal ve Otopark Bina İnşaatı (Ankara),Ülker Arena Fenerbahçe Spor Kompleksi (Batı Ataşehir), Tenzile Ana İlköğretim Okulu (Van), Vicem Yachts (Tuzla), Sinensis Villaları (Antalya) ve Golden Key Hotel ( Kartalkaya) yer almaktadır.
ALACALI’nın yurt içinde yer aldığı güncel projeleler arasında Vodafone Arena Stadı, ve 3. Havalimanı yer alırken, yurt dışında devam eden projelerinden birtanesi de Rusya Kransnodar Stadyumu’dur.Başarıları yurt içinde ve yurt dışında ödüllendirilen ALACALI, sektöründe emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir.
KAYNAK: İnşaat&Yatırım