Ülkemizde yapı denetim kuruluşları var. Yapı denetim kuruluşlarında PROJE denetçileri var. Dikkat edin PROJE kelimesini büyük harflerle yazdım. Yazının ilerleyen bölümlerinde neden büyük harflerle yazdığımı açıklayacağım.
Proje Denetçiliği Prosedürü
Yapı denetim firmalarında taşıyıcı sistemleri inşaat mühendisi proje denetçileri kontrol ediyor. Serbest inşaat mühendisi taşıyıcı sistemi tasarlıyor, yapı denetime sunuyor, yapı denetim proje denetçileri de hem projeler arası uygunluğu hem de yönetmeliklere uygunluğu kontrol ediyor. Yapı denetim onaylarsa da ilgili belediyeye ruhsat almak için başvuruluyor. Prosedür kısaca böyle…
Ancak yapı denetim firmalarındaki proje denetçisi inşaat mühendislerinin yaptığı bir hata var. Denetçi inşaat mühendisi PROJE kontrolü yapacak. Oysa proje denetçisi inşaat mühendisi/mühendisleri PROGRAM(YAZILIM) kontrolü yapıyorlar. Bu şekilde de proje denetlediğini yapıyoruz falan zannediyorlar. Bu yüzden yazının başında PROJE kelimesini büyük harflerle yazdım ki dikkat çekmek istedim.
Yapı denetim proje denetçisi inşaat mühendisinin görevi sta4, prota, yada idecad gibi yazılımların hata verip vermediğine bakmak/yakalamak değil ki, proje denetçilerinin görevi programı denetlemek değil ki… Bunun için inşaat mühendisi olmaya bile gerek yok. Proje denetçilerinin görevi sadece PROJELERİ denetlemek. Yazılım hata vermiş geri gönder, yazılım uygun demiş her şey yolunda…
Böyle böyle proje denetçiliği olmaz/olmamalı.
Bahsettiğimiz yazılımlar sadece bir araç. Kolaylık olsun diye mühendisin yerine toplama/çıkarma yapıyor, hepsi bu. Yazılım bir mühendis değil. Mühendis olan proje müellifi olan kişi, mühendis olan projeyi denetleyen kişi.
Proje denetçileri bu bağlamda, kayıtsız şartsız programlara iman etmek yerine, teknik bilgilerini konuşturarak projeleri kontrol etmeyi görev kabul etmeliler. Programda şöyle çıkmış, program hata vermemiş vb. gibi sebepler geçersiz.
Bazı proje müellifleri de uygunsuz bazı şeyleri yapıp, “bakın program hata vermiyor” gibi acayip bir neden üreterek denetçi mühendislerden(yada belediye görevlisinden) projeyi onaylamasını da isteyebiliyor. Buna da sık rastlanıyor. O zaman proje denetçisi yada belediye görevlisi diyecek ki: “gidin ruhsatı sta4cad yada idecad yada prota versin” Proje denetleme yetkisi, ruhsat verme yetkisi programlara ait değil.
Sonuç olarak yazılımları bir araç olarak görelim. Proje müellifleri de bir araç olarak görsün, denetçi mühendisler de bir araç olarak görsün. Mühendislik yetki ve sorumluluklarınız birkaç toplama çıkarma yapabilen beyinsiz makinalara bırakılmayacak kadar önemlidir…
Ahmet ÇELİKKOLLU
İnşaat Mühendisi
ESKİŞEHİR
0-545 401 95 15