Nedir?
İş sağlığı ve güvenliği, ‘İSG’ kanun, yönetmelik ve tebliğler ile çalışanların korunmasını sağlamaya yönelik inceleme ve uygulamalar bütünüdür. İşçilerin iş kazalarına uğramalarını önlemek amacı ile güvenli çalışma ortamını oluşturmak için alınması gereken tedbirler dizisine “İş Güvenliği” denir.
Önemi
İş sağlığı ve güvenliği 2012 yılında 6331. kanunun çıkmasıyla resmiyetleşmiş ve kanun olarak yönetmeliğe girmiştir. Daha önceki yıllarda (1974) de tüzük olarak dikkate alınmıştır.
6331.kanunun amacı;iş yerinde işverenlerin çalışanların görev ve haklarını düzenlemektir. Bu kanun kamu ve özel sektör için zorunlu hale gelmiştir.
İş sağlığıı ve güvenliği,tehlikenin riske dönüşmemesi için alınan bir önlem ve uygulanan bir yönetmeliktir. Bu yüzden iş yerleri ve çalışanlar için büyük önem arz etmektedir.
Her iş yerlerinde risk vardır. Bu sebeple iş yerlerindeki çalışanların hayatları işveren ve yönetici için önem arz etmektedir. Bu sebeple de iş yerlerinin sağlık şartları üst seviyede denetlenmeli, çalışma koşulları olması gerektiği seviyede olmalıdır.Ancak bu kanun bazı faaliyetler ve kişiler için uygulanamaz. Bunlar:
*Afet ve acil durum birimlerinin müdahale faaliyetleri
*Ev hizmetleri
*Hükümlü ve tutuklulara yönelik infaz sırasında yapılan işyurdu,eğitim ve meslek edindirme faaliyetleri
6331.kanundan hükümleri uygulanamaz.
Bunlar dışındaki çalışma alanlarında yapılacak bu denetlemelerle hem işveren hem de çalışanlar maddi, manevi kazançlı olacaklardır. Nasıl mı?
Bunlar dikkate alındığında
1)Üretim korunmuş böylece verimlilik artmış oluyor
2)Çalışan kişilerin iş kazaları ve meslek hastalıklarından korunmuş oluyor
3)Olası kazalarda meydana gelecek zararlar tespit edilip, değerlendiriliyor
4)İşçilerin ekonomik şartları düzeltiliyor
5)Çalışanlara en iyi derecede sağlıklı bir ortam sunulmuş oluyor
Türkiye’de iş sağlığı ve güvenliği uzmanı her geçen gün artmaktadır. Yaklaşık 100 bine yakın iş sağlığı ve güvenliği uzmanı denetimlerini ve uygulamalarını yapmaktadır.2019 senesinde önemi anlaşılan mesleklerin başında gelen iş sağlığı ve güvenliği uzmanı kendi içinde A,B,C sınıfına ayrılmıştır. A sınıfı en yüksek maaşa tabi tutulurken, C sınıfı en düşük maaşa tabi tutulur. Çünkü A sınıfı uzmanı daha riskli iş bölgesinde çalışmaktadır. Yani iş sağlığı ve uzmanı maaşları sertifika sınıfına ve riske göre değişiklik gösterir.